Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
17. 4. 2015,
13.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Kia Terenski Avtomoto

Petek, 17. 4. 2015, 13.20

8 let

Novi kia sorento: večji, boljši in varnejši – polno opremljen za 55 tisočakov

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Kia sorento je zdaj na splošno kakovostnejši. Bolj kot zunaj je napredek viden znotraj vozila. To je prva kia z aktivnim tempomatom. Na zalogi v Sloveniji le polno opremljeni sorenti za 55 tisočakov.

Dimenzijsko večji, kakovostno boljši – korak bližje premium tekmecem?

Sorento je za Kio eden ključnih avtomobilov in model, s katerim želijo danes stopiti korak bližje svoji neposredni premium konkurenci. Avtomobil je na trgu od leta 2002, v tem času pa so jih Korejci prodali dva milijona. Slovenskih kupcev je bilo do danes 1.200, od tega kar 500 leta 2003, ko je sorento na ceste zapeljal prvič. Prav ta prva generacija je bila do zdaj tudi najuspešnejša.

Novega sorenta smo vozili že na cestah okrog Barcelone, kjer smo ugotovili, da je z novo generacijo pričakovano postal boljši, kakovostnejši, vgrajene ima tudi boljše materiale. Dimenzijsko je 9,5 centimetra daljši, nekoliko je tudi širši, zaradi boljše aerodinamike pa nižji od predhodnika. Bolj kot z zunanjo podobo se sorento ponaša z notranjostjo, kjer so Korejci prečistili armaturno ploščo, ji poklonili oblikovalski polkrožni okvir in premijske šive v usnjenem oblazinjenju.

Prostornina prtljažnega prostora znaša od 660 do 1.732 litrov. Kdor bo podrl zadnje sedeže v ravno dno, bo lahko peljal dobra dva metra dolge predmete. Pri Kii izpostavljajo tudi praktičen vzdolžni pomik druge vrste sedežev in nov sistem pametnih zadnjih vrat. Za samodejno odpiranje teh vozniku s ključi v žepu ne bo treba več brcati pod zadnji odbijač, temveč le stati približno tri sekunde za vozilom. Senzorji bodo zaznali njegovo namero in odprli vrata.

Prva kia z aktivnim radarskim tempomatom

Sorento je na varnostnem testu Euro NCAP prejel vseh pet zvezdic. Več kot polovico karoserije predstavlja zelo trdo jeklo, boljša je vzvojna čvrstost vozila, športni terenec pa ima tudi pomembne varnostno-asistenčne sisteme. Kot prva kia ima novi sorento aktivni radarski tempomat. Poleg tega so na voljo tudi sistemi, kot so opozorilo pred vozili v mrtvem kotu, opozorilo pred premikom vozil za nami, sorento bo imel tudi 360-stopinjski pogled okrog vozila s pomočjo vgrajenih kamer.

Motorno ponudbo v Evropi predstavljata 2,2-litrski dizelski motor CRDi (136/147 kilovatov, 402/441 njutonmetrov navora) in 2,4-litrski bencinski motor GDI z močjo 137 kilovatov. Velika večina vozil bo opremljenih z dizelskim motorjem, zato bo bencinska različica na voljo le po naročilu.

Iz Hwasunga v Slovenijo prvih sto sorentov, ki stanejo slabih 55 tisočakov

Trg športnih terencev, ki so dimenzijsko primerljivi s sorentom, v Evropi spet raste. V nekaj letih naj bi v Evropi z zdajšnje ravni dobrih 500 tisoč narasel na raven 700 tisoč prodanih vozil letno, kar bi pomenilo že skoraj pet odstotkov vseh vozil na trgu. V razredu je očitna prevlada premium znamk, ki so zato tudi sorentovi tekmeci. Med temi bo trd oreh zagotovo tudi novi hyundai tucson, ki so ga do zdaj v Sloveniji prodajali pod imenom ix35.

Na žalost slovenskih kupcev sorenta ne izdelujejo na Slovaškem v Žilini, temveč v Južni Koreji. Uvoznik znamke za Slovenijo zato dopušča možnost težav oziroma daljšega čakanja na dobavljive modele. Za zdaj so jih dobili prvih sto, za katere lahko jamčijo takojšnjo dobavljivost. Vsi ti sorenti, ki so torej že v Sloveniji, so opremljeni z močnejšim dizelskim motorjem, samodejnim menjalnikom in praktično popolno opremo. Uradna maloprodajna cena teh vozil znaša 54.900 evrov. Kdor bi hotel cenejšega sorenta, ga bo moral naročiti naknadno.

Ne spreglejte