Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
7. 5. 2015,
10.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 7. 5. 2015, 10.16

8 let

Nissan qashqai 360˚ – Prvinskost živalskega nagona v tehnologiji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Pri Nissanu nadaljujejo uspešnico iz leta 2007. Novi nissan qashqai je nagonski mestni crossover, ki v mestu deluje enako čuječe kot v naravi na terenu.

Človek skuša od nekdaj slediti naravi tako, da jo posnema, jo skuša razumeti, preslikati v svoje potrebe. Nemalo poskusov se izjalovi, nekaj se jih posreči in ti služijo človeku. Kako nerazumljiva in izjemna je veličina narave, dokazuje dejstvo, da se je bolj kot samo s približki ne znamo dotakniti.

Kot sokol selec …

Predstavljajte si: 3.000 metrov nad tlemi, kjer se sliši le drsenje zraka skozi aerodinamično pernato silhueto. Popoln nadzor. Pogled na vse strani, oster vid, ki zazna premikanje v travi v razdalji kot od središča Ljubljane do Rudnika. In potem prosti pad, dosežena hitrost prek 300 kilometrov na uro in popolna uplenitev. Ne trešči v tla. Upleni in odide. Je lahko še bolj impresivno?

Kot popoln plavajoči monstrum – morski pes …

Filmi o strašljivosti morskih psov jim delajo krivico. Najstrašnejša pri njih je popolnost. Njihov popoln organ za čutenje, ki ga nima nobena druga žival. Vzdolž obeh bokov do vrha repne plavuti je organ z množico celic, ki s tankimi nitkami vase sprejema vsakršno še tako neznatno valovanje. Prek tega ta mogočna žival, ki je preživela evolucijskih milijon let, z veliko natančnostjo določi izvor valovanja oz. ribo ali človeka, ki plava.

V nekaj sekundah je pri celo nekaj kilometrov oddaljeni "žrtvi". Njegova glava pa je pokrita s številnimi porami, ki vsebujejo elektroreceptorje. Tako zazna zelo šibko električno polje, ki ga proizvajajo živa bitja. Na ta način najde tudi žrtev, ki je skrita in je z očmi ne vidi. Ta organ lahko služi tudi za orientacijo, saj morski pes med plavanjem oddaja električne valove, ki so različni, odvisni od smeri plavanja glede na zemeljsko magnetno polje. To je nekakšen notranji kompas, evolucijskih milijon let stara najpopolnejša navigacija. Da ni popolnost po njem dobila ime?

Kot kralj noči – netopir …

Netopirji so edini leteči sesalci. Njihov adut? Izjemen vid, ker so se jim oči prilagodile na nočno življenje. Niso pa največji adut. Razvit imajo poseben čutni sistem, ki deluje kot sonar. Oddajajo nam neslišne ultrazvočne klice v območju, višjem od 20.000 hercev, ki jih človeško uho ne zazna. Odboj teh klicev od ovir zopet prestrežejo in si zelo natančno ustvarijo sliko preiskovane okolice ali položaja svojega plena – to imenujemo eholokacija.

Na ta način lahko zaznajo celo 0,05 milimetra tanko nit! Večina netopirjev med letom cvilka. Ti ultrazvočni signali se odbijajo od predmetov v okolici in nato netopirji slišijo svoje odmeve. Tako vedo, kje je kakšna ovira v okolici. In vedno se po odmevih orientirajo in najdejo pot domov. Bi lahko imeli razvojni inženirji navigacij boljši zgled kot v naravi?

Kot novi nissan 360˚ …

Njegov adut so trije "čutilni organi": paket varnostno-asistenčnih sistemov Safety Shield, Around View Monitor (AVM) s štirimi kamerami za 360-stopinjski pogled na okolico avtomobila in navigacijski sistem NissanConnect. Je popoln v tistem, kar najbolje povzema iz narave.

Ima pa nekaj, česar narava ne pozna: i-key, sistem pametnega ključa, ki to je in ni. i-key prek avtomobilske antene prenaša signal med avtomobilom in ključem, sprejemnik ga sprejme in odklene oziroma zaklene vozilo. To je odlična rešitev, kadar imamo polne roke, saj na tak način odpre tudi prtljažnik. Če pa se nam zgodi, da ponesreči zaklenemo ključe v avtomobil, ne bo nič hudega, saj je ključ vendar pameten, kajne? Odklenil se bo in vse skrbi bodo odpadle. Omogoča tudi zagon avtomobila, ne da bo obrnili ključ.

Novi nissan qashqai 360˚ je popoln v tem, kar ponuja. Je tehnološko najbolj napreden v svojem razredu. Je sploh možno najti njegovo konkurenco?

Ne spreglejte