SiolNET. Avtomoto Novice
0,16

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nemci proti Evropi: Kako "čisti" bodo avti v prihodnje?

0,16

termometer

Stop CO2 |  | Foto: Reuters
Foto: Reuters

Evropa še ni sprejela dokončnega cilja, koliko bodo morali avtomobilski proizvajalci med letoma 2021 in 2030 znižati izpuste CO2.

izpuh dim dizel bencin Avtomoto Izpusti CO2 še nikoli tako visoki, so res krivi avti?

Pred tedni je Evropski parlament glasoval za predlog, po katerem bi morali avtomobilski proizvajalci med letoma 2021 in 2030 svoje povprečne izpuste CO2 zmanjšati za 30 odstotkov. Ta predlog še vedno ni dobil zakonodajne veljave, saj dogovora s predstavniki Evropskega parlamenta včeraj niso dosegli.

Nemčija zadržana, večina držav za ostrejše cilje

Države članice Evropske unije so močno razdeljene pri vprašanju, v kakšnem obsegu bi morali avtomobilski proizvajalci do leta 2030 znižati izpuste CO2. Nemčija na eni strani zagovarja 30-odstotno znižanje, saj kot vodilna avtomobilska sila v Evropi opozarja na visoke stroške in morebitna odpuščanja.

Nekatere druge države zagovarjajo precej ostrejše cilje, in sicer 40-odstotno znižanje izpustov CO2. Med temi so na primer Nizozemska, a tudi Velika Britanija, Švedska, Francija in Slovenija. Prav zato so uradniki načrtovani cilj v obliki predloga povišali na vsaj 35-odstotno znižanje. Dokončnega odgovora včeraj še niso sprejeli.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin