Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Petek,
15. 4. 2016,
12.48

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

Natisni članek

Zeleni avtomoto Opel

Petek, 15. 4. 2016, 12.48

6 let, 6 mesecev

Nekdanji pilot Airbusa z avtomobilom od Švice do Severnega morja in nazaj z enim rezervoarjem

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03
Nekdanji pilot je za volanom Opla insignia z enim rezervoarjem prevozil 2111 kilometrov | Foto Opel

Foto: Opel

Felix Egolf, nekdanji pilot Airbusa, je član tako imenovane skupnosti hypermilerjev, lovcev na daljinske rekorde, ki si prizadevajo po načelih varčne vožnje s čim manj porabljenega goriva priti kar najdlje. Z Oplovo insignio 1.6 CDTI je na poti od Švice do Severnega morja in nazaj z enim rezervoarjem prevozil kar 2111 kilometrov.

Povprečna poraba manjša od obljub tovarne: 3,46 litra na 100 kilometrov

Zapečaten rezervoar za gorivo. | Foto: Opel Zapečaten rezervoar za gorivo. Foto: Opel

Felix Egolf je za volanom Oplove insignie z novim 100-kilovatnim srednjeprostorniskim turbodizelskim motorjem 1.6 CDTI eko serije ecoflex sedaj dokazal, da je možno po srednjeevropskih cestah in prometnih pogojih voziti celo znatno bolj varčno, od tovarniških podatkov o porabi goriva, ki slonijo na laboratorijski preizkusi v kontroliranih pogojih. Na svoji poti od Alp do Severnega morja in nazaj je na 100 kilometrov v povprečju porabil samo 3,46 litrov dizelskega goriva.

Skupno je z enim rezervoarjem goriva prevozil kar 2111 kilometrov, brez postanka na črpalki.

Nekdanji pilot je za volanom Opla insignia z enim rezervoarjem prevozil 2111 kilometrov | Foto: Opel Foto: Opel

Oplovi inženirji v Rüsselsheimu so seveda navdušeni, saj se je možakar s poti vrnil s porabo, ki je približno za 10 odstotkov manjša od tiste, ki jo v osebni izkaznici navajajo inženirji. Opel namreč glede na opremo insignie s katero se je na po odpravil Felix v tehnični dokumentaciji obljublja, da je 1,6-litrskim dizelskim motorjem s 136 "konji" uradno navaja kombinirano porabo od 3,8 do 3,9 litra na 100 kilometrov in od 99 do 104-gramsko sled ogljikovega dioksida na kilometer.

“Ko je Felix Egolf prispel v Rüsselsheim, je merilnik količine goriva v Insignii še vedno kazal skoraj povsem poln rezervoar. Prvih 429 kilometrov poti je prevozil s povprečno porabo samo 3,2 litra na 100 km. Da je presegel mejnik 2000 kilometrov z enim rezervoarjem, je resnično izjemen uspeh,” je povedal Müller, podpredsednik družbe General Motors za pogonske sisteme v Evropi .

Egolf se je na pot odpravil 6. aprila, ko je motor zagnal v Luzernu. Čez Schwarzwald z najvišjo točko poti 1060 metrov nad morejm je potoval do Oplove tovarne v Rüsselsheimu, kjer se je srečal  podpredsednikom družbe General Motors za pogonske sisteme v Evropi, Christianom Müllerjem. Pot je Egolfa nato po doktrini varčne vožnje vodila v Münster, Oldenburg in vse do mesta Cuxhaven na obali Severnega morja. Vračal se je mimo Hannovra, Kassla in St. Gallena ter 8. aprila uspešno prispel na cilj v Zürichu. | Foto: Opel Egolf se je na pot odpravil 6. aprila, ko je motor zagnal v Luzernu. Čez Schwarzwald z najvišjo točko poti 1060 metrov nad morejm je potoval do Oplove tovarne v Rüsselsheimu, kjer se je srečal podpredsednikom družbe General Motors za pogonske sisteme v Evropi, Christianom Müllerjem. Pot je Egolfa nato po doktrini varčne vožnje vodila v Münster, Oldenburg in vse do mesta Cuxhaven na obali Severnega morja. Vračal se je mimo Hannovra, Kassla in St. Gallena ter 8. aprila uspešno prispel na cilj v Zürichu. Foto: Opel

 

Želel si je premagati magično mejo 2000 kilometrov

 

"Že nekaj časa me je mikalo, da bi premagal magično mejo 2000 kilometrov, a nisem našel ustreznega avta za tak podvig. K temu izjemnemu rezultatu je veliko prispevala odlična aerodinamika opla insignie (količnik zračnega upora 0,26 in majhna prednja površina), svoje so dodale  pnevmatike z nizkim kotalnim uporom Eco Contact 5. Opravljena pot z Insignio dokazuje, da lahko z voznim slogom, ki temelji na predvidevanju, vsak brez težav izenači ali celo izboljša uradno navedene podatke o porabi goriva. Prav vsak med nami je lahko 'hypermiler'," je svoj dosežek opisal zadovoljni rekordni voznik Egolf.

Oplov motor 1.6 CDTi ecoflex vozniku omogoča precej maneverskega prostora, saj ima največji navor 320 njutometrov, na voljo že v nizkem območju vrtljajev – med 2000 in 2250 vrtljaji v minuti –, kar ob varčevanju z gorivom še vedno omogoča precej motorne prožnosti. | Foto: Opel Oplov motor 1.6 CDTi ecoflex vozniku omogoča precej maneverskega prostora, saj ima največji navor 320 njutometrov, na voljo že v nizkem območju vrtljajev – med 2000 in 2250 vrtljaji v minuti –, kar ob varčevanju z gorivom še vedno omogoča precej motorne prožnosti. Foto: Opel

Ne spreglejte