Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 11. 2020,
15.21

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

4

Natisni članek

prenova limuzine Mercedes-benz razred E Mercedes-Benz

Ponedeljek, 16. 11. 2020, 15.21

3 leta, 5 mesecev

Novo v Sloveniji: mercedes-benz razred E

Mercedes še zna: to je novi kralj avtocest #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

4

Mercedes-benz E 220d | Razred E se vizualno od predhodnika ne razlikuje bistveno, opaziti je mogoče malenkost drugačne žaromete in odbijač. | Foto Gašper Pirman

Razred E se vizualno od predhodnika ne razlikuje bistveno, opaziti je mogoče malenkost drugačne žaromete in odbijač.

Foto: Gašper Pirman

Mercedesove limuzine so trdno zasidrane v zgodovino znamke, so temelj njihovega razvoja in pravzaprav od vsega začetka ključna karoserijska oblika, ki je oblikovala podobo znamke. Čeprav v zadnjih letih na vrata trkajo športni terenci in so že prevzeli prodajno žezlo, je razred E še vedno zlati standard Mercedesa. Tokrat je v prenovljeni obliki na slovenske ceste zapeljal povsem digitaliziran, do prihoda predsedniškega razreda S najbolj pameten mercedes, ki ga bodo kupci pri nas lahko kupili od 52 tisoč evrov dalje.

Zakaj zlati standard Mercedesa? Preprosto, razred E je bil prvi Mercedes-Benzov povojni avtomobil. Prav tako je bil že pred drugo svetovno vojno to tudi prvi avtomobil z dizelskim motorjem (model 260 D, leta 1936) in vse od takrat – tudi z dodatkom karavanske izvedbe leta 1979 – je rasel, se izboljševal in ponujal premijsko izbiro tipičnim strankam Mercedes-Benzove znamke. Še danes je na voljo v kar štirih karoserijskih različicah (limuzina, karavan, kupe in kabriolet), dodatno pa je na voljo še terenski all-terrain.

Deseta generacija, prva prenova

Konkurenca v svetu premijskih limuzin je velika, tekmeci neizprosni in vedno v koraku s časom. Deseta generacija razreda E je na ceste zapeljala pred štirimi leti, zato so številni težko pričakovali njeno osvežitev in posledično nadgradnjo. Spremembe so majhne, na ravni prenove. Razred E je pod taktirko Mercedes-Benzovega vodje zunanjega oblikovanja Roberta Lešnika že v prejšnji generaciji povzel oblikovalski jezik, ki je bil skupen z razredoma C in S.

Ob prenovi so pri Mercedes-Benzu preoblikovali žaromete (serijski LED, za doplačilo matrični LED), prav tako tudi sprednji odbijač, masko motorja in zadnje luči LED. Različica all-terrain bo po videzu zdaj še bližje klasičnim športnim terencem.

Analognih merilnikov ni več. Nov je tudi precej debel volanski obroč z novimi stikali za upravljanje. Nanje se je treba navaditi, klavirska plastika na njih je pravi magnet za umazanijo in prstne odtise. | Foto: Gašper Pirman Analognih merilnikov ni več. Nov je tudi precej debel volanski obroč z novimi stikali za upravljanje. Nanje se je treba navaditi, klavirska plastika na njih je pravi magnet za umazanijo in prstne odtise. Foto: Gašper Pirman

O analognem svetu ni več sledi

Prenova prvenstveno ni usmerjena k vpeljavi bistvenih tehničnih novosti, temveč gre predvsem za modernizacijo avtomobila na vseh Kupec lahko za doplačilo sto evrov izbere staro krmilno enoto z vrtljivim stikalom in ploščico, občutljivo na dotik, ki je bila na voljo pri predhodniku. | Foto: Gašper Pirman Kupec lahko za doplačilo sto evrov izbere staro krmilno enoto z vrtljivim stikalom in ploščico, občutljivo na dotik, ki je bila na voljo pri predhodniku. Foto: Gašper Pirman področjih. To velja tako za udobje, vozniško izkušnjo kot infozabavni vmesnik, pa tudi za zdaj še učinkovitejše motorje. V notranjosti boste zaman iskali analogne merilnike. Teh ni več in razred E je zdaj povsem digitalen. Na sredinski konzoli sta serijska dva 10,25-palčna zaslona, za doplačilo pa sta na voljo dva v velikosti 12,3 palca.

Na seznamu serijske opreme sta tudi žarometa LED, dodatno so na voljo še matrični žarometi, ki svetijo kar zakonsko dovoljenih 650 metrov daleč. Vozniki se bodo razveselili tudi opcije urban guard+. Ta prinaša nenehno povezavo z oblakom in v primeru kraje vozila lahko policistom izda lokacijo vozila. Ta se shrani v motorni računalnik za vedno in se aktivira tudi takrat, ko avto dlje časa stoji. Sistem je na voljo v Sloveniji za doplačilo 950 evrov za tri leta delovanja storitve.

Avtocestni kralj je tukaj

Na kratki, nekaj deset kilometrov dolgi vožnji v okviru prihoda modela na slovenski trg smo seveda zapeljali tudi na avtocesto. V tujini je razred E postal eden ključnih prodajnih adutov znamke, ki je namenjen potovanju na dolge razdalje ter pri tem kar se da velikemu razvajanju voznika (in sopotnikov).

Z novim precej debelim volanskim obročem z dvema dvojnima prečkama in novim sistemom nadzora kapacitivnih tipk smo se spoprijateljili dokaj hitro. Ta novi volan je imel vgrajen tudi senzor, ki zaznava dotik volana in ga posledično pri polsamodejni vožnji ni več treba premakniti v eno izmed smeri. Za potrditev zbranosti pri vklopljeni vozniški asistenci polsamodejne vožnje smo kljub deževju volan le na rahlo držali. Palec gor.

Palec dol namenjamo samodejnemu uravnavanju hitrosti ob vklopljenem pametnem tempomatu. Sredi avtoceste je namreč nekje prepoznal omejitev hitrosti 50 kilometrov na uro (prometnega znaka seveda ni bilo nikjer) in močno samodejno zaviral. Nevarno za udeležence zadaj in strašljivo za voznika za volanom.

Žarometi LED so serijski, opcijsko so na voljo matrični LED-žarometi. | Foto: Gašper Pirman Žarometi LED so serijski, opcijsko so na voljo matrični LED-žarometi. Foto: Gašper Pirman

Na novi šestvaljni dizel bomo morali še počakati

Kakovost in prikaz slike iz kamer sta na vrhunski ravni. | Foto: Gašper Pirman Kakovost in prikaz slike iz kamer sta na vrhunski ravni. Foto: Gašper Pirman Tokrat smo sedli za volan štirivaljnega dvolitrskega dizla s 143 kilovati, ki velja za optimalno izbiro. Še posebej ga bodo cenili tisti, ki veliko kilometrov prevozijo na avtocesti - pri 130 kilometrih na uro so se vrtljaji motorja ustalili pri vsega 1.500, povprečna poraba pa se je gibala med štirimi in petimi litri. Prav prijeten je bil tudi v mestu, velik del pri zmanjševanju njegove robatosti ima tudi druga generacija vgrajenega zaganjalnika, ki zagotavlja dodatnih 15 kilovatov moči in 150 njutonmetrov navora.

Zahtevnejšim kupcem ostane E 300d z vgrajenim novim dvolitrskim štirivaljnikom, a je od E 220d dražji za debelih trinajst tisočakov. Štirivaljni motorji imajo 145 in 190 kilovatov razpoložljive moči, šestvaljnik pa 270 kilovatov. Pri dizelskem štirivaljniku znaša moč 110 ali 143 kilovatov, pri šestvaljniku pa 243 kilovatov. Priključnohibridni pogon bo na voljo tako z bencinskim kot dizelskim štirivaljnikom. Obljubljeni doseg po WLTP znaša od 40 do 50 kilometrov.

Nakupna cena odvisna predvsem od želja posameznika

Na kratko smo že omenili cene, ki so malenkost višje kot pred prenovo, a končni znesek je odvisen predvsem od seznama opcijske opreme. Te je, kot smo že navajani, res veliko, izbire ogromno in končni znesek je lahko v primerjavi z začetno ceno tudi podvojen. Za 1,6-litrski dizelski motor bo tako treba pripraviti vsaj 52 tisočakov, vstopna cena pri bencinskih motorjih je še dva tisočaka višja. Za priključni hibrid je treba pripraviti vsaj 68 tisoč evrov, za AMG 53 pa se cene dvignejo nad sto tisočakov.

Za dodatna dva sedeža za karavanski E je treba doplačati 1.700 evrov, šest tisoč evrov za paket all-terain.

Mercedes-benz E 220d | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman

Mercedes-benz E 220d | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman

Mercedes-benz E 220d | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman

Ne spreglejte