Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
22. 5. 2017,
12.08

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,68

3

Natisni članek

električni avtomobili Daimler

Ponedeljek, 22. 5. 2017, 12.08

6 let, 6 mesecev

Tako na izziv Tesle odgovarjata Mercedes in Merklova

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,68

3

Nemška kanclerka Angela Merkel je danes odprla novo tovarno litij-ionskih baterij Mercedes-Benza oziroma koncerna Daimler, ki jih je stala 500 milijonov evrov. Daimlerjeva tovarna je neposredni odgovor Teslini tovarni Gigafactory.

Litij-ionske baterije bodo izdelovali tudi Madžari

Daimlerjeva tovarna baterij leži 130 kilometrov južno od Berlina in naznanja začetek gradnje podobnih velikih tovarn baterij, ki bodo ključne za novo generacijo električnih in hibridnih avtomobilov. Pri Kamenzu že imajo eno tovarno za baterije, v postavitev druge pa so vložili dodatnih 500 milijonov evrov.

Tako tovarno je Tesla skupaj s Panasonicom odprla v ameriški zvezni državi Nevada, v Evropi pa potrebe po velikih količinah baterij poleg Daimlerja napovedujeta tudi Volkswagen in Renault. Tovarne baterij bodo gradili na Švedskem, Madžarskem in Poljskem.

Cena baterij se bo znižala za več kot 40 odstotkov

Analitiki napovedujejo, da bo takšen obseg proizvodnje baterij njihovo ceno znižal za več kot 40 odstotkov in tako tudi znatno znižal cene električnih avtomobilov.

Tudi pri Tesli napovedujejo gradnjo še treh dodatnih tovarn. Če bodo v svoji prvi resnično izdelali baterije za 500 tisoč vozil letno, bodo za korejskim LG postali drugi največji proizvajalec litij-ionskih baterij na svetu. Daimler glede obsega proizvodnje še ni razkril načrtov, pri Volkswagnu ne izključujejo niti skupnih projektov z obstoječimi proizvajalci baterij.

Najnovejši pogled na Mercedesov objekt. | Foto: Mercedes-Benz Najnovejši pogled na Mercedesov objekt. Foto: Mercedes-Benz

Predsednik koncerna Daimler Dieter Zetsche ob študiji električnega crossoverja mercdes-benz EQ. | Foto: Mercedes-Benz Predsednik koncerna Daimler Dieter Zetsche ob študiji električnega crossoverja mercdes-benz EQ. Foto: Mercedes-Benz

V drugi del tovarne v Kamenzu so vložili pol milijarde evrov. | Foto: Daimler V drugi del tovarne v Kamenzu so vložili pol milijarde evrov. Foto: Daimler

Ne spreglejte