Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Torek,
25. 11. 2014,
20.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Tovorni Avtomoto Potovalni Avtomoto

Torek, 25. 11. 2014, 20.21

8 let

Mercedes-benz vito – pogonska pestrost in majhna poraba za mobilnost slovenskega podjetništva

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na slovenske ceste je zapeljala nova generacija Mercedesovega srednjega dostavnika vita. Narejen je na temelju razreda V in prilagojen profesionalni uporabi. Z nosilnostjo lahko preseže 1,3 tone.

V ospredje postavlja nizek stroškovnik

Pri uvozniku menijo, da realni slovenski trg srednje velikih dostavnikov, torej tistih vozil, prodanih, pri nas, ki svoje poslanstvo nato tudi dejansko opravljajo na slovenskih cestah oziroma ne gredo v izvoz, znaša okoli 1.500 prodanih enot na leto. Priznavajo tudi, da je vito cenovno postavljen nekoliko nad tekmece, a hkrati poudarjajo, da je z vidika lastniškega stroškovnika in tehnike med najprepričljivejšimi oziroma najzmogljivejšimi. Predvsem pa naj bi ta dostavnik v ospredje postavljal nizek lastniški stroškovnik, katerega ključni postavki poraba goriva in vzdrževanje sta posebej prilagojeni profesionalni rabi.

Servisni interval je tako potreben le na vsakih 40 tisoč prevoženih kilometrov, novi štirivaljni prisilno polnjeni 1,6-litrski motor z močjo od 65 (109 CDI) do 84 kilovatov (111 CDI), namenjen vitu s pogonom spredaj, pa naj bi bil v povprečju zadovoljen že s 5,7 litra goriva na sto prevoženih kilometrov.

Pogon spredaj, zadaj ali na vsa štiri kolesa, tri različice, med katerimi je tudi devetsedežna

Vito zasnovo povzema po povsem potniško naravnanem razredu V, ki je pri Mercedesu v vlogi razkošnega družinskega enoprostrca z največ sedmimi sedeži. Po zgledu brata, ki biva v družinski garaži, vito pred delavnico prinaša visoko stopnjo varnosti, zgledno vodljivost, samodejni menjalnik in sodobne asistenčne sisteme, povzete iz Mercedesovih osebnih avtomobilov. V naboru varnostnih vozniških pomočnikov so tako tudi sistem za preprečevanje učinkov bočnega vetra, vzvratna kamera, sistem za nadzor mrtvih kotov …

Vito ponuja tri mogoče dolžine (4,895 metra, 5,14 metra in 5,37 metra) in dve različno dolgi – 3,2 metra in 3,43 metra – medosni razdalji ter različico tourer, namenjeno prevozu potnikov, ki je s stopnjo opreme select lahko tudi zelo prepričljiv devetsedežnik, namenjen VIP-prevozom, in še vedno za približno pet odstotkov cenejši od razreda V.

O njegovih motorjih in treh različicah pogona – spredaj, zadaj ali na vsa štiri kolesa – smo podrobneje poročali že v okviru prve vožnje v španski Vitorii, kjer vita tudi izdelujejo.

Ne spreglejte