Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
29. 6. 2012,
9.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 29. 6. 2012, 9.03

8 let

Ljubljani je Civitas Elan prinesel javni promet, prijaznejši do okolja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V okviru projekta Civitas Elan je Ljubljana dobila nekaj avtobusov, prijaznejših do okolja. V okviru projekta pa so poskrbeli tudi za invalidom dostopnejši mestni promet.

Več con za pešce, električni Kavalir, urejene brežine …

Med glavnimi dosežki projekta Civitas Elan v Ljubljani, ki so jih danes predstavili na sklepni konferenci na ljubljanskem Kongresnem trgu, je sodelavec v projektu Vlado Babić omenil tudi širjenje območij za pešce, Kavalirja, ki prevaža prebivalce in obiskovalce na območju za pešce, avtobuse s primernim dostopom za invalide, zaslone z aktualnimi informacijami o prihodih avtobusov, sistem izposoje koles Bicikelj, mestno kartico Urbana in strategijo mobilnosti za mesto do leta 2020. Med načrti za prihodnje pa je poudaril ureditev Slovenske ceste.

Aktivni tudi v preostalih štirih sodelujočih mestih

Razvoju javnega prometa, prijaznega do uporabnikov, kolesarjenju, hoji, uporabi alternativnih virov energije in dostopnosti storitev so v okviru projekta namenili tudi v preostalih štirih sodelujočih mestih v projektu – Zagrebu, Gentu, Brnu in Portu.

Tudi v teh mestih so med drugim uredili zaslone z informacijami o prihodih avtobusov in poskrbeli za dostopnost javnega potniškega prometa invalidom, ponekod so uvedli tudi različne sisteme izposoje koles in različne infotočke.

V hrvaški prestolnici nekaj novih tramvajev in komunalnih tovornjakov na biodizel

V Zagrebu so poleg novih avtobusov pridobili tudi nekaj novih tramvajev, na biodizelska goriva pa vozi tudi nekaj tovornjakov za odvoz smeti. V Brnu so med drugim uredili center mobilnosti, kjer lahko posameznik načrtuje svoje potovanje in dobi vse potrebne informacije.

V Gentu kartografija kolesarskih stez in zemljevid peš poti, Porto naredil veliko za promocijo javnega prometa

V belgijskem Gentu so pripravili tudi zemljevid kolesarskih stez in zemljevid pešpoti, prav tako pa so namestili zaslone za štetje kolesarskega prometa, parkirne bokse za kolesa in polnilnice za električne avtomobile.

Načrtovanje poti z informacijami o prihodih avtobusov so uredili tudi v Portu, kjer so vzpostavili posebne nočne linije avtobusov in veliko naredili za promocijo javnega prometa.

Močna koalicija za trajnostno mobilnost v mestih?

Kot je zbranim na sklepni konferenci, ki so se je udeležili predstavniki vseh sodelujočih mest, dejal ljubljanski podžupan Janez Koželj, je to, kar so naredili v okviru projekta, dober začetek. Po njegovih besedah pa tudi v prihodnje potrebujemo močno koalicijo tistih, ki urejajo trajnostno mobilnost v mestih.

Dosežke projekta, ki pripomorejo k razvoju trajnostne mobilnosti v omenjenih mestih, so predstavili na razstavi, ki bo do 6. julija na ogled v atriju ljubljanske mestne hiše. Projekt Civitas Elan, ki se financira tudi iz evropskih sredstev, se je začel septembra 2008, končuje pa se letos jeseni.

Ne spreglejte