Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
10. 3. 2016,
11.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

elektromobilnost

Četrtek, 10. 3. 2016, 11.59

8 let

Ponujamo vam 7.500 razlogov za razmislek o nakupu električnega avtomobila

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Bodo tudi Slovenci nakup električnega avtomobila vzeli resno, ko bodo to alternativo sprejele znamke, kot sta Volkswagen in Porsche? V Sloveniji država ob nakupu primakne do 7.500 evrov.

Volkswagen praktičen električni avtomobil obljublja v petih letih

"Električni avtomobil je vsekakor prihodnost. Do leta 2020 bomo izdelali vozilo, ki bo imelo več kot 500 kilometrov dosega, čas polnjenja pa bo postal primerljiv s postankom za kavo," je odkrito napovedal predsednik Volkswagna Matthias Müller. V Wolfsburgu bodo navsezadnje svoj elitni avtomobil phaeton v novi generaciji ponudili le še z električnim pogonom, kar bo neposredni nemški odgovor na priljubljeno premium električno limuzino tesla S.

Predsednik Volkswagna: Samodejni vožnji se ne bo mogoče izogniti

Müller je v Ženevi prav tako izpostavil prihodnjo digitalizacijo avtomobilov. Volkswagen se je tako z notranjim oddelkom začel pripravljati na prihajajoče obdobje samovozečih avtomobilov. Ustanovili so tri razvojne centre v Silicijevi dolini, Nemčiji in na Kitajskem.

Ko o elektriki razmišljajo tudi največji bencinski superšportni puristi

O električnem pogonu odkrito govorijo tudi tradicionalni proizvajalci športnih avtomobilov z bencinskimi motorji. Porsche je že lani predstavil študijo električnega športnika prihodnosti.

V Ženevi je med najbolj vpadljive avtomobile spadal električni superšportnik hrvaškega vizionarja Matea Rimca, o električni prihodnosti so govorili celo pri McLarnu.

Družba, ki spada med legende formule ena in je do zdaj izdelovala le najbolj puristične avtomobile, namerava hibridnega superšportnika P1 v prihodnje nadomestiti z električno različico. Ta sicer še ni potrjena, a Britanci o njej resno razmišljajo.

Evropejci lani kupili okrog 190 tisoč električnih avtomobilov

Električni športni avtomobili so za zdaj predvsem nišni poskusi, ki pa se v javni uporabi električnih avtomobilov še ne odražajo. Lani so v Evropi po podatkih združenja evropskih proizvajalcev (ACEA) prodali okrog 190 tisoč električnih osebnih avtomobilov. Podatki niso povsem natančni, ker ACEA nima dostopa do prodajnih podatkov nekaterih držav, med katerimi je tudi Slovenija.

Prodaja električnih avtomobilov je v primerjavi z letom 2014 narasla za okrog 110 odstotkov, še vedno pa predstavlja manj kot dva odstotka celotne prodaje novih avtomobilov v Evropi.

Med posameznimi državami še naprej izstopata Nizozemska in Norveška, kjer so lani prodali 43 tisoč oziroma 33 tisoč električnih vozil. Na Norveškem je v začetku letošnjega leta najbolje prodajani posamezni model že postal električni volkswagen e-golf.

Ne spreglejte