Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sobota,
2. 2. 2019,
4.03

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,74

4

Natisni članek

tovorna vozila Berliet

Sobota, 2. 2. 2019, 4.03

5 let, 2 meseca

Berliet T100

Konvoj na cestah: legendarno vozilo izjemnih dimenzij #video

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,74

4

Na cestah proti francoskemu Parizu so mimoidoči kot glavno zvezdo konvoja nadstandardnih dimenzij občudovali berlieta T100, nekoč največji tovornjak na svetu.

Video - na enem izmed krožišč na poti konvoja proti Parizu

V zadnjih treh dneh se je na 600 kilometrov dolgi poti od Le Montelliera pri Lyonu do Pariza odvijal pravi logistični podvig. Na pot se je odpravil konvoj izjemnih dimenzij, ki je od ekipe zahteval veliko natančnih priprav in doslednega izvrševanja logističnih načrtov.

Berliet T100 | Foto: Berliet Fondation Foto: Berliet Fondation Po 62 letih se vrača na mesto svoje svetovne premiere

Na prikolici zmogljivega vlačilca je bil berliet T100, nekoč največji tovornjak na svetu. Po 62 letih so ga peljali na mesto njegovega rojstva. Leta 1957 so ga izdelali v tovarni pri Lyonu in ga nato svetu razkrili na avtomobilskem salonu v Parizu. Tam zanj ni bilo dovolj prostora na pokritem sejmišču, zato so morali zanj predstavitev urediti na zunanjih površinah pred dvorano.

Tovornjak so v Pariz peljali na razstavo starodobnih vozil Retromobile (od 6. do 10. februarja), berlietove dimenzije pa so osupljive še danes.

Tovornjak je imel pogon na vseh šest koles. | Foto: Berliet Fondation Tovornjak je imel pogon na vseh šest koles. Foto: Berliet Fondation

Že kolesa so visoka več kot dva metra

Visok in širok je pet metrov, dolg pa 15 metrov. Vozilo ima maso več kot 70 ton. Že guma je široka en meter in 2,1 metra visoke. Poganja ga 24-litrski Cumminsov dizelski motor V12. Moč teh motorjev je znašala od 600 do 700 'konjev'.

Video - Berliet T100 danes:

In nekoč v Sahari:

Z njimi so iskali nafto v Alžiriji

Namenjeni so bili uporabi v naftni in rudarski industriji, še posebej za iskanje nafte v Sahari. Leto pred izdelavo tovornjaka so v Alžiriji, takrat še francoski koloniji, odkrili nafto. Ta pa se je nahajala na težko dostopnih mestih v saharski puščavi. Nekaj osnovnih cest so poznali, a te je lahko v hipu zasul puščavski pesek. Potrebovali so torej vozilo, ki bi zmoglo prevoziti sipine.

Berliet je od ustanovitve leta 1899 sicer izdeloval avtomobile, med njimi tudi take s športnim karakterjem. Njihov avtomobil je leta 1912 zmagal tudi na reliju Monte Carlo. Med prvo svetovno vojno so izdelovali tanke, med drugo svetovno vojno pa nato tovornjake. Po vojni so nadaljevali le še z njimi in opustili avtomobile.

Skupno so izdelali le štiri tovornjake T100. Trije so imeli kabino za sprednjo osjo, četrti pa je imel kabino na iztegnjenem sprednjem delu. Od štirih sta preživela dva tovornjaka, oba sta bila v Alžiriji. Enega od obeh so Francozi s pomočjo Michelina, ki je izdelal nove gume, prepeljali nazaj domov. Tam je že 31 let del avtomobilske fondacije Mariusa Berlieta.                                                                                                               
Ne spreglejte