Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
6. 11. 2017,
0.14

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,13

1

Natisni članek

Koenigsegg

Ponedeljek, 6. 11. 2017, 0.14

6 let, 5 mesecev

Zaprta cesta pri Las Vegasu in avto s 1.380 "konji"

Koenigseggov hitrostni rekord: Z agero RS vozili 447 km/h #video

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,13

1

Koenigsegg je v ZDA najverjetneje postavil nov absolutni hitrostni rekord z avtomobilom in premagal dozdajšnjega rekorderja buggatija veyrona. Če bo dosežek uradno potrjen, bo nova rekordna znamka dobrih 447 kilometrov na uro.

Intervju - Christian von Koenigsegg


Agero RS poganja petlitrski motor V8 z močjo 1.380 "konjev". Med rekordno vožnjo je bila obuta v serijske Michelinove gume pilot sport cup 2. | Foto: Koenigsegg Agero RS poganja petlitrski motor V8 z močjo 1.380 "konjev". Med rekordno vožnjo je bila obuta v serijske Michelinove gume pilot sport cup 2. Foto: Koenigsegg Ekipa švedskega proizvajalca superšportnih avtomobilov se je z agero RS podala v puščavo v zvezni državi Nevada v ZDA, kjer so avtomobil do skrajnih zmogljivosti pognali na skoraj 12 kilometrov dolgem ravnem cestnem odseku, ki so ga za dva dneva zaprli za ves promet.

Pospeševanje vse tja do 457 km/h

Telemetrija pokaže izjemno hitrost vse do 457 kilometrov na uro. Povprečje najboljših dosežkov v obe smeri, kar je tudi sicer standard za postavljanje podobnih rekordov (izničevanje vpliva vetra, naklona …), je znašalo osupljivih 447 kilometra na uro. Tako so Švedi za 16 kilometrov na uro prekosili Bugattijev rekord v veyronom super sport, ki ga je ta dosegel že leta 2010.

Agero RS poganja petlitrski motor V8 z močjo 1.380 "konjev". Med rekordno vožnjo je bila obuta v serijske Michelinove gume pilot sport cup 2.

Bugatti chiron se teoretično spogleduje z mejo 500 kilometrov na uro

Koenigseggovi tekmeci v tej prestižni bitki za naziv najhitrejšega zagotovo še niso rekli zadnje besede. Bugatti ima chirona, ki je predvidoma sposoben voziti vse tja do 500 kilometrov na uro. Michelin zanj razvija posebno gumo, ki bi bila kos obremenitvam pri taki hitrosti. Chironova hitrost je serijsko sicer omejena na 420 kilometrov na uro.

Svoje želi dodati ameriški Henessey, ki je pred kratkim razvil svojega venoma F5. Tudi ta avto je predvidoma sposoben doseči hitrost okrog 480 kilometrov na uro.

Veselje Koenigseggove ekipe v ZDA. V sredini Christian von Koenigsegg in testni voznik Niklas Lija. | Foto: Koenigsegg Veselje Koenigseggove ekipe v ZDA. V sredini Christian von Koenigsegg in testni voznik Niklas Lija. Foto: Koenigsegg

Ne spreglejte