Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
8. 12. 2011,
14.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Tehno Avtomoto navigacija

Četrtek, 8. 12. 2011, 14.20

8 let

Kljub neizprosnim tekmecem se "nüviji" ne dajo

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Vgrajene navigacijske naprave so vedno cenejše, navigacija na mobilnih naprav vedno zmogljivejša, a samostojne navigacijske naprave so, kot kaže, še vedno zaželene kot vroče žemljice.

"Ne temeljimo samo na cestnih napravah in to nas rešuje v teh težkih časih," je poslovno leto 2011 komentiral Jure Mohorič, direktor podjetja Geoset, ki v Sloveniji zastopa podjetje Garmin na področju cestnih, pohodniških, športnih in navtičnih navigacijskih naprav. Garmin je v svetovnem merilu ustvaril okoli dve milijardi evrov prometa in, kar je danes redkost, ni obremenjeno s posojili, je še izpostavil na letni novinarski konferenci.

Cestne naprave ustvarjajo več kot polovico prometa

Večino prometa, natančneje okoli 58 odstotkov, Garmin še vedno ustvarja na področju cestnih navigacijskih naprav, bodo pa v naslednjem letu še naprej poudarjali tudi pohodniške in športne naprave. "V Avstriji imajo uporabniki eno napravo za avto, drugo pa za v hribe, pri nas pa gredo v hribe kar z nüviji," pove Mohorič, ki obenem prizna, da je razloge za to vsaj delno treba iskati tudi pri različnih standardih.

V Sloveniji so največ cestnih navigacijskih naprav v iztekajočem se letu prodali prek klubov zvestobe velikih prodajalcev in bodo s takim načinom še nadaljevali. Več pozornosti bodo namenili tudi navtičnim napravam, ki jim tudi njihov principal namenja znatna sredstva za razvoj. Uspešen model sodelovanja na segmentu navtične navigacije s proizvajalcema Seaway in Elan bodo poskusili uveljaviti tudi z avtomobilskimi proizvajalci: v Garminu si namreč zelo želijo, da bi njihove naprave bile vgrajene v avtomobile podobno, kot smo se že pred leti navadili na snemljive radijske sprejemnike.

Vgradne naprave in pametni mobiteli so veliki tekmeci

V Garminu se sicer zavedajo, da delež samostojnih cestnih navigacijskih naprava upada zaradi cenovno vedno dostopnejših vgrajenih navigacijskih naprav. "Če so pred leti vgrajene navigacijske naprave v avtomobilih stale več tisoč evrov, se zdaj dobre vgrajene naprave dobi za 400 ali 500," je opomnil Mohorič, ki vendarle ni pozabil opomniti, da vgrajene naprave praviloma niso tako preproste za rabo in posodabljanje podatkov kot prenosne cestne navigacijske naprave.

Veliki tekmec samostojnim cestnim navigacijskim napravam je tudi navigacija na mobilnih telefonih in prenosnih računalnikih, kot so tablični računalniki. Bodo pa zato, napoveduje Mohorič, pri Garminu razvoj močneje usmerili tudi v razvoj aplikacij ter povezovanje naprav in omrežij.

Prenovljena ponudba cestnih "bojevnikov"

Ponudbo cestnih navigacijskih naprav za leto 2012 so pri Garminu povsem prenovili. V najdostopnejšem cenovnem razredu bodo ponudili naprave nüvi 30, nüvi 40 in nüvi 50, ki jih lahko v prvem približku obravnavamo kot naslednike naprav iz dosedanje serije 1xxx. V srednjem razredu bosta na voljo seriji nüvi 24x5 in nüvi 25x5 (tretjo številko v oznaki opredeljuje prednastavljeni zemljevid oziroma njegov zemljepisni obseg) z novim orodjem Guidance 2.0 za hitrejše in natančnejše izračune ob prijaznejšem uporabniškem vmesniku. Še več funkcij pa ima orodje Guidance 3.0, ki ga imajo najnovejši predstavniki najvišjega razreda, serija nüvi 34xx.

Ponudbo so okrepili tudi s sledilnimi napravami, kot sta nüLink! 2390 in GTU 10.

Prihoda TomToma v Slovenijo se ne bojijo

Nadaljevali bodo tudi s sprotnim posodabljanjem kartografije; Garmin uporablja zemljevide ponudnika Navteq, za katere so že dalj časa prepričani, da Slovenijo, Hrvaško in države nekdanje skupne države pokriva bolje kot konkurenčni ponudnik digitalnih zemljevidov TeleAtlas, ki je v lasti Garminovega največjega tekmeca na področju cestnih navigacijskih naprav, nizozemskega podjetja TomTom.

Njihov prihod na slovenski trg sicer pozdravljajo, čeprav opozarjajo, da so izdelki TomTom tudi do zdaj že bili prisotni pri nas in da je Garmin edini proizvajalec navigacijskih naprav s spletno stranjo in poprodajno podporo v slovenščini. "Če prodajaš v Sloveniji, je nujno, da kupca in uporabnika nagovarjaš v slovenščini," je odločen Mohorič.

Tekmecem pa vendarle želi veliko uspeha: "Če se bodo oni trudili, je to dobro, mi se bomo zagotovo, največ bodo od tega imeli kupci," je še komentiral. "Če je naš trg navigacijskih naprav razvijajoč, kot smo lahko pred kratkim zasledili, je na njem dovolj prostora za vse."

Ne spreglejte