Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
31. 7. 2023,
7.00

Osveženo pred

9 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,43

Natisni članek

Kitajska Mercedes

Ponedeljek, 31. 7. 2023, 7.00

9 mesecev, 1 teden

Mercedes-Benz

Kitajski partner? "Ne, mercedesa prihodnosti razvijamo sami."

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,43
Mercedes-benz EQS | Mercedesov elitni električni model je za zdaj EQS. | Foto Gašper Pirman

Mercedesov elitni električni model je za zdaj EQS.

Foto: Gašper Pirman

Vodstva Mercedes-Benza ne skrbi morebitna cenovna vojna na Kitajskem, svoje električne avtomobile za enega ključnih trgov pa bodo razvijali samostojno.

Kitajska je za Mercedes-Benz eden ključnih trgov. Lani so tam ustvarili 37 odstotkov svoje prodaje in 18 odstotkov vseh prihodkov, kažejo poslovni podatki nemškega proizvajalca za lansko leto. Tudi kitajski podjetji BAIC in Geely spadata med dva največja lastnika, ki imata vsak po slabih deset odstotkov delnic.

BYD dolphin seal
Avtomoto Med prve tri v Evropi? Ozadje načrtov kitajske "invazije".

Olla Kallenius je dobil nov mandat na čelu Mercedes-Benza. | Foto: Daimler Olla Kallenius je dobil nov mandat na čelu Mercedes-Benza. Foto: Daimler Agresivnih popustov, kljub že znižani ceni za EQS, ne bo

Kljub zaostreni konkurenci in nekaterim poskusom agresivnega zniževanja cen pa pri Mercedesu takega pristopa ne bodo uporabili. To je delničarjem zatrdil izvršni direktor družbe Ola Kallenius, ki je pričakovano dobil nov mandat na čelu Mercedesa.

"Zniževanje cen ni naš način. Verjamemo, da se bo trg premijskih vozil na Kitajskem ustrezno razvil. Iracionalni nakupi tržnega deleža s popusti ne bi bili prava rešitev," je povedal Kallenius. Kljub temu so za luksuzni električni model EQS letos na Kitajskem že občutno znižali cene, in sicer kar do 30 tisoč evrov.

V nasprotju z Audijem brez kitajskih razvojnih partnerjev

Po mnenju Kalleniusa se je kitajski prehod na električne avtomobile za zdaj zgodil predvsem pri cenejših vozilih, to je v rangu do nekaj čez 40 tisoč evrov. Pri luksuznih vozilih je električnih pogonov manj. Kallenius dodaja, da je optimalna premijska kombinacija za njihovo stranko še naprej razred Z z motorjem V8.

Pri nadaljnjem razvoju se ne bodo povezali s kitajskimi partnerji, kot je pred kratkim to napovedal Audi. "Naloge izdelati mercedesa prihodnosti ne bomo prepustili drugim, to delo ostaja naše," je zatrdil prvi mož Mercedes-Benza.

 

Ne spreglejte