Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
13. 10. 2016,
8.49

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95

Natisni članek

Kitajska Zotye Porsche

Četrtek, 13. 10. 2016, 8.49

6 let, 6 mesecev

Kitajska kopija najbolje prodajanega porscheja že pri trgovcih

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,95

Kitajski športni terenec zotye SR9 je neposredna kopija porscheja macana, od katerega je tudi skoraj petkrat cenejši. Zotye je že večkrat uspešno kopiral znane avtomobilske modele, zaradi ohlapnih zakonov pa se je do zdaj vedno izognil tožbam.

Kitajci radi kupujejo tudi prave porscheje, na voljo pa imajo zdaj tudi bistveno cenejšo kopijo športnega terenca iz Stuttgarta. | Foto: CarNewsChina Kitajci radi kupujejo tudi prave porscheje, na voljo pa imajo zdaj tudi bistveno cenejšo kopijo športnega terenca iz Stuttgarta. Foto: CarNewsChina

Kitajska različica macana se od nemške še najbolj razlikuje po nekoliko drugačnih žarometih in zadnjih lučeh. | Foto: CarNewsChina Kitajska različica macana se od nemške še najbolj razlikuje po nekoliko drugačnih žarometih in zadnjih lučeh. Foto: CarNewsChina Kitajska je že glavni Porschejev trg, macan pa njihov najbolje prodajani model

Ta teden so na Kitajskem začeli prodajati avtomobil zotye SR9, kontroverzni športni terenec, ki skoraj v popolnosti spominja na najbolje prodajani Porscejev model macan. Kljub grožnjam iz Stuttgarta, da bodo zaradi kopiranja tožili kitajskega proizvajalca Zotye, so ti sporno študijo po dveh letih brez omembe vrednih prilagoditev poslali v serijsko proizvodnjo in prodajne salone, poroča kitajska avtomobilska spletna stran CarnewsChina.

Porsche je lani globalno prvič prodal več kot 200 tisoč avtomobilov, Kitajska pa je prvič postala njihov najpomembnejši trg. Kitajci so lani kupili 58 tisoč porschejev, kar je bilo 24 odstotkov več kot leta 2014. Globalno je bil macan Porschejev najbolje prodajani model, saj je prepričal več kot 80 tisoč voznikov.

To je pravi macan, lani že najbolje prodajani model Porscheja. Prodali so jih več kot 80 tisoč, celotna znamka pa je lani prvič presegla magično mejo 200 tisoč prodanih vozil. | Foto: Jure Gregorčič To je pravi macan, lani že najbolje prodajani model Porscheja. Prodali so jih več kot 80 tisoč, celotna znamka pa je lani prvič presegla magično mejo 200 tisoč prodanih vozil. Foto: Jure Gregorčič

Originalni macan, razlika se vidi, čeprav so Kitajci mojstri kopij. | Foto: Jure Gregorčič Originalni macan, razlika se vidi, čeprav so Kitajci mojstri kopij. Foto: Jure Gregorčič Kitajski macan je od nemškega nekoliko večji, predvsem pa skoraj petkrat cenejši

Zotye SR9 je od macana sicer 6,3 centimetra daljši, dobra dva centimetra višji in ima v primerjavi z macanom 4,3 centimetra daljšo medosno razdaljo. Kljub temu sta oba avtomobila  že na prvi pogled skrajno podobna tako v sprednjem kot zadnjem delu, še največja razlika med obema avtomobiloma pa je v ceni. Medtem ko bo SR9 stal okrog 130 tisoč kitajski juanov (17 tisoč evrov), je treba za macana na Kitajskem odšteti vsaj 560 tisoč juanov (75 tisoč evrov).

Avtomobil bo za zdaj poganjal dvolitrski bencinski turbo motor z močjo 190 "konjev" in 290 njutonmetrov navora. To je motor, ki poganja prav tako kontroverzno kopijo range rover evoqua – landwind X7.

Zotye se izmika tožbam

Porsche se za zdaj še ni odločil za tožbo proti kitajskemu avtomobilskemu proizvajalcu, ki je po kopiranju uveljavljeni evropskih znamk znan že dalj časa. Brez pravnih posledic so namreč že izdelali svojo kopijo volkswagen tiguana, audija Q3 in audija Q5. Družbo Zotye so ustanovili leta 2005, njihov prvi model RX6400 pa je bil kot kompaktni športni terenec oblikovno zelo podoben Daihatsujevemu terencu.

Ne spreglejte