SiolNET. Avtomoto Novice
2,66

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Citroën berlingo, peugeot rifter ali opel combo?

Trije družinsko "enaki", kateri je najcenejši?

2,66

termometer

Citroen berlingo
Citroenov berlingo je v tem razredu najbolje prodajani avtomobil v Sloveniji, tudi na evropski ravni pa francoski koncern PSA drži zanesljivo prevlado. Foto: Gašper Pirman

Kdor potrebuje prostornost, uporabnost in racionalno ceno, bo zase težko našel bolj primerne avtomobile, kot so dostavniški enoprostorci. Novi na trgu so trije brati koncerna PSA – citroen berlingo, peugeot rifter in opel combo. Kateri ponuja največ, kakšne so razlike med njimi?

Medtem ko z avtomobilskega trga izginjajo klasični družinski enoprostorci, so letos Citroën, Peugeot in Opel na isti platformi izdelali vsak svojega družinsko-dostavniškega trojčka. Iz vidika praktičnosti, racionalnosti in uporabnosti na trgu težje najdemo bolj primerne avtomobile za družine, ki lahko z njim opravijo vse vsakodnevne potrebe in se odpravijo tudi na dopustniško kampiranje. Taka vozila so lahko odlična izbira tudi za manjše obrtnike oziroma podjetnike, ki izkoriščajo zadnji tovorni prostor. Solidno opremljen avtomobil z bencinskim motorjem bo stal vsaj dobrih 20 tisoč evrov.

Kaj bi tako družinsko vozilo moralo imeti?

Izhodiščne cene vseh treh avtomobilov so na prvi pogled zelo ugodne. Toda želeli bi si tako opremljeno vozilo, kakršnega spoznavamo s prodajnih prospektov in kakršnega smo spoznali tudi na predstavitvah v tujini. V avtu si tako želimo samodejno klimatsko napravo, tri posamične sedeže v drugi vrsti, parkirne senzorje spredaj in zadaj ter infozabavni vmesnik, ki omogoča delovanje sistemov povezljivosti, kot sta Car Play in Android Auto. Nepogrešljiv je tudi dodaten odlagalni zaboj zadaj pod streho vozila, ki pa je na voljo le v kombinaciji s panoramsko šipo.

 

Citroen berlingo

Opel combo

Peugeot rifter

Najcenejši:

16.750 EUR

17.410 EUR

18.150 EUR

Naša konfiguracija:

20.700 EUR

21.850 EUR

21.800 EUR

Peugeotov tekmec berlingu je zdaj rifter, ki so mu prisodili bolj crossover gene. Peugeotov tekmec berlingu je zdaj rifter, ki so mu prisodili bolj crossover gene. Foto: Gašper Pirman

Combo je za Opel tretji model s platforme francoskega koncerna PSA. Za Nemce je to prvi resnejši poizkus s potniškimi izvedbami comba. Combo je za Opel tretji model s platforme francoskega koncerna PSA. Za Nemce je to prvi resnejši poizkus s potniškimi izvedbami comba. Foto: Opel

Prodajni kralj je tudi najcenejši: Za berlinga 900 evrov manj kot za comba ali rifterja

Pri Citroënu bi tako opremljen berlingo z bencinskim motorjem stal 20 tisoč evrov. Dizelski motor je še za tisočaka dražji.

Peugeotov rifter bi bil s primerljivo (priporočljivo?) dodatno opremo za okrog 1.700 evrov dražji. Cena Oplovega comba s tako opremo bi znašala okrog 21.850 evrov. Pri tem je treba povedati, da Opel panoramske šipe s predalom pod streho ne ponuja v osnovnem paketu opreme, temveč šele v drugem oziroma srednjem. Vse cene ne upoštevajo morebitnih akcijskih popustov in so vezane na najcenejšo motorno različico.

Nadomestek klasičnih enoprostorcev, ki izginjajo z avtomobilskega trga

Čeprav vsi trije avtomobili prihajajo z iste platforme PSA, so si navidezno in tudi karakterno precej različni. Citroen stavi na simpatičnost berlinga, ki so mu dodali nekaj francoskega šarma, Peugeot je rifterja opremil z bolj crossover geni (in najbolj dinamično zasnovo notranjosti), Opel pa s combom stavi na racionalnost in preudarnost tako družin kot tudi omenjenih manjših obrtnikov. Na cesti combo izstopa manj kot francoska brata.

"Ker proizvajalci ponujamo vse manj klasičnih enoprostorcev in na drugi strani več crossoverjev, avtomobili, kot je combo, s svojima bratoma ponujajo alternativo. So torej zanimivi za voznike, ki iščejo nadomestek klasičnih enoprostorcev. Pri Oplu smo imeli tradicionalno močna družinska vozila, modelov, kot je potniški combo, pa do zdaj še ne v tako izraziti obliki. Povpraševanje strank je veliko," je ob prihodu comba v Slovenijo povedal Borut Gazvoda, direktor znamke Opel v Sloveniji.

Pri izbiri kupcev bo zagotovo veliko pomenila prav pripadnost znamki, morda tudi zgolj posameznemu avtomobilskemu trgovcu.

Notranjost citroena berlinga. Notranjost citroena berlinga. Foto: Gašper Pirman

Notranjost rifterja je med vsemi tremi najbolj dinamična. Notranjost rifterja je med vsemi tremi najbolj dinamična. Foto: Gašper Pirman

Opel combo združuje francosko platformo z nemškim inženirskim pristopom. Opel combo združuje francosko platformo z nemškim inženirskim pristopom. Foto: Gregor Pavšič

V Sloveniji jih letno prodajo okrog štiri tisoč

Avtomobilski trgovci vpletenih znamk so si enotni. Tovrstni družinski oziroma tovorni avtomobili imajo na trgu zanimiv potencial. V Sloveniji tako v tem razredu letno prodajo okrog štiri tisoč osebnih in tovornih vozil. Delež slednjih je rahlo večji, giblje se okrog 55 odstotkov. Približno četrtina kupcev je fizičnih oseb.

Tudi marsikateri pravni kupec uporablja vozilo za družinske potrebe, a ga lahko uspešno kombinira tudi s svojo obrtniško oziroma podjetniško dejavnostjo.

Pri podaljšani izvedbi XL so takrat kupci upravičeni tudi do davčnih olajšav, saj je pri petsedežni različici tovorni prostor dovolj velik. Nosilnost takega vozila sicer pri tovorni izvedbi znaša do 700 kilogramov.

Najuspešnejši predstavniki razreda v Sloveniji (zadnje leto):

 

Prodaja 2018

Delež

Citroen berlingo

753

44 %

VW caddy

366

21 %

Dacia dokker

293

17 %

Renault kangoo

143

8 %

Peugeot partner

90

5 %

Fiat doblo

23

1 %

V Evropi drži francoski PSA tretjinski prodajni delež

Na ravni evropskega avtomobilskega trga je ta razred povsem v domeni francoskega koncerna PSA Peugeot Citroen, katerega del je zdaj eno leto tudi že Opel. PSA je imel lani 30-odstotni delež. Pri tem je bil Citroen nekoliko uspešnejši od Peugeota, učinek Opla pa je bil do prihoda novega comba povsem zanemarljiv.

Od leta 2014 do lani se je prodaja v tem razredu v Evropi povečala za 26 odstotkov, tržni delež razreda pa je narasel za 13 odstotkov. Lani so v Evropi v tem razredu prodali 250 tisoč vozil.

Vsi trije imajo v drugi vrsti možnost treh posamičnih sedežev. Vsi trije imajo v drugi vrsti možnost treh posamičnih sedežev. Foto: Citroën

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 10
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin