Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 7. 2018,
8.12

Osveženo pred

2 meseca

Vsebino omogoča Carglass

Natisni članek

advertorial vetrobransko steklo Carglass avtosteklo

Četrtek, 12. 7. 2018, 8.12

2 meseca

Kako sonce in klimatska naprava vplivata na poškodbe stekla?

Vsebino omogoča Carglass

Najpogostejše poškodbe nastanejo na vetrobranskih steklih zaradi kamenčkov, ki letijo izpod koles avtomobilov. Če se na vašem vetrobranskem steklu skriva kakšna poškodba, jo bosta sonce in klimatska naprava razširila.

Razpoka, ki se je naredila kot posledica majhne poškodbe. | Foto: Razpoka, ki se je naredila kot posledica majhne poškodbe.

Poškodbe vetrobranskega stekla nastanejo tudi zaradi naravnih pojavov, kot so toča in nevihte. V tem primeru zaradi nenadnega padca temperature steklo poči, sploh če je bilo že rahlo poškodovano.

Četudi ste med bolj skrbnimi in pred odhodom na dopust pregledate vitalne dele avtomobila, je zelo verjetno, da pozabite na vetrobransko steklo. Zakaj ga je dobro preveriti in popraviti morebitne poškodbe še pred dopustom? Zaradi vpliva močnega sonca in klimatske naprave.

Nekatere poškodbe so tako majhne, da jih brez natančnejšega pregleda težko opazimo. Z upoštevanjem naslednjih navodil preprečite, da bi se razpoka razširila, zaradi česar bi bila potrebna menjava stekla:

  • Avta ne puščajte na soncu – parkirajte ga v senci ali vetrobransko steklo pokrijte z zaščitno folijo.
  • Ne usmerjajte pihanja klimatske naprave v vetrobransko steklo, temperaturo v avtu pa znižujte postopoma.
  • Izogibajte se vožnji po makadamu in slabših cestah.
  • Ne loputajte z vrati (zaradi vibracij in potiska zraka).

Kdaj zamenjati steklo?

Popravilo vetrobranskega stekla pri Carglass® z novo tehnologijo ART. | Foto: Popravilo vetrobranskega stekla pri Carglass® z novo tehnologijo ART.

Približno do velikosti kovanca za dva evra je poškodbe mogoče popraviti, a morate zaradi napredovanja mikrorazpok v večje razpoke to storiti pravočasno, sicer je potrebna menjava celotnega stekla.

Vetrobransko steklo prispeva h karoserijski trdnosti vozila, zato ni zanemarljiv podatek, da že malo poškodovano steklo izgubi do 34 odstotkov svoje trdnosti.

Poleti manjše poškodbe hitreje napredujejo v razpoke

Med poletnim dopustom je možnost napredovanja manjših poškodb v večje razpoke še večja zaradi kombinacije:

- močnejšega sonca; vetrobransko steklo se na soncu segreje na več kot 50, lahko tudi čez 60 stopinj Celzija;

- uporabe klimatske naprave; ob delovanju klimatske naprave se notranja stran stekla nato hitro ohladi, razlika v temperaturi med notranjo in zunanjo površino pa povzroči stres in morebitne manjše poškodbe hitreje napredujejo v razpoke;

- vibracij v vožnji po slabše urejenih cestiščih; kolikokrat ste se že peljali po luknjasti, zaprašeni cesti in stiskali zobe do tiste svoje najljubše, težko dostopne plaže?

Kako poškodba na steklu napreduje zaradi vročine in klimatske naprave?

Popravilo vetrobranskega stekla pri Carglass®:

- traja samo 30 minut,

- v poslovalnici ali z mobilno enoto pri vas na domu, v službi oz. kjer želite,

- je občutno cenejše od menjave celotnega stekla,

- s popravilom povzročimo desetkrat manj izpustov, kot bi jih povzročili z novim steklom,

- steklu povrnemo 100% trdnost, na popravilo pa velja neomejena garancija.

Rezervacija termina s klicem na 080 38 31 ali na spletu.

Letos so pri Carglassu razvili novo generacijo orodja za popravila vetrobranskih stekel, imenovano ART (Advanced Repair Technology). Z njim lahko dosežejo še višjo in konsistentnejšo kakovost opravljanja popravil, tako da lahko popravijo zahtevnejše poškodbe, kot so jih do zdaj. Pred kratkim pa so uvedli tudi neomejeno garancijo na opravljeno delo pri njih.

Z mobilno enoto steklo popravijo ali zamenjajo tudi na domu, v službi oz. kjer želite. | Foto: Z mobilno enoto steklo popravijo ali zamenjajo tudi na domu, v službi oz. kjer želite.

Nasveti v izogib poškodbam stekla na dopustu

Vetrobranskemu steklu poletne razmere torej ne prizanašajo veliko manj od zimskih. Če pod vplivom vročine vanj prileti kamenček, je nastala poškodba zaradi dodatnega stresa na površini praviloma večja.

Upoštevajte:

  • varnostno razdaljo; v pnevmatikah vozil je vedno kakšen kamenček, ki med vožnjo pri večji hitrosti odleti in lahko poškoduje vaše vetrobransko steklo. Avtomobili, kombiji, tovornjaki, avtobusi dvigujejo veliko prahu in drugih delcev.
  • zmerna in ne prehitra vožnja prav tako zmanjša možnosti poškodb, še posebej na predelih, kjer se na cesti in ob njej izvajajo gradbena dela, po makadamskih cestah in podobno.
  • parkiranje v senci; priporočamo tudi, če je to mogoče, da svojemu avtomobilu poiščete prostor v senci ali pa vetrobransko steklo pokrijete in preprečite njegovo segrevanje.

Velikost poškodbe odvisna od poškodbe

Na velikost nastale poškodbe torej ob udarcu kamenčka vplivata predvsem hitrost vožnje in temperatura stekla. Ob kombinaciji hitre vožnje ter segretega stekla bo morebitna poškodba zaradi kamenčka skoraj zagotovo večja.

Vpliv hitrosti vozila in temperature ob nastanku poškodbe:

Vpliv temperature na velikost poškodbe:

Ne spreglejte