SiolNET. Avtomoto Novice
0,35

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Snežni teptalci z alternativnimi pogoni

Kako dolgo še dizel na smučiščih? Naši sosedi imajo rešitev.

0,35

termometer

Prinoth teptalec
Foto: Prinoth

Avstrijci in Italijani so že izdelali prve konceptne snežne teptalce s pogonom na elektriko, prav tako tudi s pogonom na vodikove gorivne celice.

Avstrijsko podjetje Kässbohrer je že lani izdelalo električno različico svojega modela pistenbully z oznako 100 E. Ta uporablja baterijo s kapaciteto 126 kilovatnih ur (kWh), kar mu zadošča od dveh ur in pol do treh ur operativnega dela. Nekoliko manjši snežni teptalec se nato polni šest ur in pol, da je baterija spet polna.

Prinoth teptalec Avtomoto Izjemen primerek: leta 1984 na OI v Sarajevu, danes v Sloveniji

Elektrika iz baterij ali vodikovih gorivnih celic?

Prinoth je razvil pogon prek baterij ali vodikovih gorivnih celic. Prinoth je razvil pogon prek baterij ali vodikovih gorivnih celic. Foto: Prinoth Glavni tekmec Kässbohrerja je italijansko podjetje Prinoth. Ti so zdaj izdelali koncept prav tako električnega teptalca, ob tem pa še prvi primer teptalca s pogonom na vodikove gorivne celice. Električni model eMotion poganja 200-kilovatni elektromotor s kapaciteto baterije 190 kWh. To zadošča za tri ure dela pod največjo obremenitvijo. Tak pogon ima tudi 1.140 njutonmetrov hipnega navora.

Model h2Motion je večji in za pogon torej uporablja vodikove gorivne celice, ki zagotavljajo električno energijo. Ta koncept ima kar 400-kilovatni elektromotor, brez vmesnega polnjenja pa bi ga lahko uporabljali do štiri ure. Ta pogon ima 2.300 njutonmetrov hipnega navora.

Razvoj alternativnih pogonov je kajpak povezan z neposrednimi izpusti na smučiščih, ki jih sproščajo klasični teptalci z dizelskim motorjem. Njihova uporaba pa bo odvisna prav od hitrosti polnjenja baterij oziroma zmožnosti "hitrega" polnjenja DC na oddaljenih smučiščih.

Prvi električni teptalec je lani pokazal avstrijski Kässbohrer. Prvi električni teptalec je lani pokazal avstrijski Kässbohrer. Foto: Kässbohrer

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin