Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
13. 1. 2023,
6.50

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,49

11

Natisni članek

Prodaja avtomobilov električni avtomobili Tesla

Petek, 13. 1. 2023, 6.50

1 leto, 3 mesece

Tesle v Sloveniji prvič pod 50 tisočaki

Kaj se dogaja? Tesla porezala cene tudi v Sloveniji.

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,49

11

Tesla Y | Tesli je uspelo lani prodati več kot milijon električnih avtomobilov, model Y pa je bil najuspešnejši električni avtomobil v Evropi.  | Foto Gašper Pirman

Tesli je uspelo lani prodati več kot milijon električnih avtomobilov, model Y pa je bil najuspešnejši električni avtomobil v Evropi.

Foto: Gašper Pirman

Tesla je svoje avtomobile pocenila na nekaterih največjih trgih, cene so znatno prilagodili oziroma znižali tudi v Sloveniji. Skok po teslo v Avstrijo zdaj ni več smiseln, saj so tamkajšnje tesle čez noč celo dražje.

Še pred slabim letom smo poročali o Teslini nenavadni cenovni politiki. Njihov najpomembnejši avtomobil model Y, ki je najbolje prodajani električni avtomobil tako v Sloveniji kot tudi v Evropi, je bil za slovenske kupce mnogo dražji kot za avstrijske. Razlika je znašala kar deset tisoč evrov, in to za enak avtomobil, za nameček bi bilo mogoče za teslo avstrijskega izvora izkoristiti še subvencijo Eko sklada.

Pri Tesli spremembo cen razlagajo z umiritvijo inflacij stroškov. Ti so torej postali dovolj predvidljivi, da so lahko znatno znižali cene. S temi je mogoče pričakovati pospešitev prodaje njihovih avtomobilov in zmanjšanje morebitnih zalog, vsekakor pa bodo te spremembe lahko pomembno vplivali tudi na celoten trg električnih avtomobilov - predvsem cenovno pozicioniranje - v Sloveniji.
Tesla Y
Avtomoto Slovenci po tesle raje v Avstrijo? Razlika v ceni kar 10 tisočakov.

Vse tesle Y v Sloveniji zdaj pod subvencijsko ravnjo Eko sklada

Konec poletja je nato začela Tesla v Sloveniji prodajati tudi avtomobil z enojnim motorjem, ki je najcenejša različica tega avtomobila. Taka tesla je konec avgusta lani stala 56 tisoč evrov, zdaj je cena zanjo le še 47 tisoč evrov.

Nenadoma so mnogo dostopnejše tudi zmogljivejše različice. Tako stane model Y v različici long range 54 tisočakov, kar je primerljivo s ceno enakega avtomobila v Sloveniji oziroma zdaj je celo "slovenska" tesla za tisočaka cenejša od "avstrijske".

Različici long range in performance sta trenutno pod ravnjo 65 tisočakov, kolikor je tudi meja za pridobitev subvencije Eko sklada.

V zadnjih tednih je Tesla svoje avtomobile na hitro pocenila tudi na nekaterih drugih trgih. Najbolj burno je bilo na Kitajskem, kjer so kupci avtomobilov, ki so zanje odšteli mnogo več, celo protestirali v prodajnih salonih. Tudi v ZDA so avtomobile čez noč pocenili vse do 13 tisoč dolarjev, kar je pospešilo namigovanja o kopičenju Tesline zaloge.

 

Ne spreglejte