Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Četrtek,
6. 11. 2014,
0.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Jeep Terenski Avtomoto

Četrtek, 6. 11. 2014, 0.35

8 let

Jeep cherokee - manj oglat, a nič manj poseben in na terenu še boljši

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Po velikem (grand) je v Slovenijo prišel še "mali" cherokee. Jeep ne skriva apetita po vse večjem kolaču na voljo srednje velikim športnim terencem. Cena: od 29.990 evrov naprej.

Prilagajanje Evropi očitno, a brez zrcaljenja ameriških simbolov vendarle ne gre

Da cherokee izkorišča oblikovno izročilo predhodnikov, je jasno zaradi markantnih blatnikov trapezne oblike in izrazito vpadljive ter s kromom obrobljene motorne rešetke s šestimi pokončnimi prečkami oziroma sedmimi manjšimi vertikalnimi odprtinami za hlajenje motorja.

Vsekakor se mu, tudi zaradi zašiljene maske (najbolj je to vidno od strani) in s karoserijo deljenih žarometov, ne bo treba boriti za prepoznavnost.

Med uradno predstavitvijo vozila v primerno razgibanem okolju (še) zelenega smučišča Krvavec je uvoznik izpostavil tudi klasično ameriško kimanje domoljubju – zgornji del armaturne plošče naj bi v kombinaciji z zgornjim delom obrobe stikal sredinske konzole, tvoril nekaj osnovnih potez ameriškega beloglavega orla.

Prvi občutki v sodobni kabini pozitivni

Medtem ko vse izvedbe med merilnikoma ponujajo velik, 7-palčni zaslon, ta lahko prikazuje podatke potovalnega računalnika, radia, hitrosti, pogonskih nastavitev, navigacije in številnih drugih uporabnih informacij, je 8,4-palčni zaslon, občutljiv na dotik, v sklopu sredinske konzole domena doplačila. Vozniki osnovnih izvedb bodo gledali v manjšega, 5-palčnega.

Mobilne telefone zna polniti brezžično

Cherokee ne razočara niti po visokotehnološki plati.

Aktivno-varnostno plat pokriva nadzor mrtvega kota, sistem samodejnega zaviranja pri hitrostih do 30 kilometrov na uro, sistem preprečevanja nenamerne menjave voznega pasu ter radarski tempomat.

Lastniki bodo lahko računali tudi na podporo samodejnega vzvratnega ali bočnega parkiranja in svoj telefon, če ima na voljo funkcijo Qi, polnili kar brezžično.

Za vzorno popotnico mu je agencija EuroNCAP, ki opravlja preizkusna trčenja, podelila tudi naslov najbolj varnega športnega terenca svojega razreda.

Lahko tudi le s sprednjim pogonom

Pelje se na giuliettini osnovi in njegovi snovalci so sprejeli tudi cel kup kompromisov – odrekel se je oglatosti predhodnika in velikodušno sprejel pogon na sprednji kolesi, nekdaj nepredstavljivo pogonsko lastnost, povezano z imenom, ki ga tako ponosno nosi.

No, Američani bi z znamenito flegmatičnostjo dejali, da dvokolesni pogon ni nič novega, kar je popolnoma res – le da je bila navorska moč v osnovi včasih speljana na zadnjo os.

Prvi (active drive 1), samodejno in pomočjo elektronske pameti ter vektorskega razporejanja moči, pogon vsem štirim kolesom namenja glede na količino razpoložljivega oprijema.

Drugi (active drive 2) dodaja reduktorske usluge in tretji (active drive lock) reduktorju nameni še zaporo zadnjega diferenciala. Tako opremljen cherokee je več kot sposoben plezanja po terenskih preprekah največje težavnostne stopnje.

Po zgledu grand cherokeeja in razrednih trendov pa ponuja tudi elektronsko nadzorovani sistem selec-terrain traction controll s štirimi različnimi programi (samodejni, športni, sneg in pesek ter blato), ki se prilagaja različnim podlagam.

Vzmeti vseh različic spredaj razpolagajo s sedemnajstimi, zadaj pa z 20 centimetri hoda.

Dvolitrskega dizla si je izposodil pri giulietti in ga izboljšal

Kupci bodo lahko izbirali med tremi motorji, dvema dizloma z močjo 140 ali 170 "konjev" in 272-konjskim V6 bencinarjem. Jeep si je dvolitrskega dizla izposodil pri giulietti in ga tudi v prid večji varčnosti izdatno optimiziral.

Glava motorja je nova, ventili so večji, krmiljenje turbopolnilnika v prid večje odzivnosti med potekom prestavljanja na novo nastavljeno, mehanske šobe pa gorivo v valje brizgajo natančneje.

Šibkejši dizel bo dobavljiv le v kombinaciji z ročnim menjalnikom, močnejši pa bo na voljo le z vsekolesnim pogonom in možnostjo izbire ročnega ali 9-stopenjskega samodejnega menjalnika.

Slovenski uvoznik, podjetje Avto Triglav, bo za osnovnega cherokeeja z opremo longitude, opremljenega s 140-konjskim dizlom in ročnim menjalnikom, zahtevalo 29.900 evrov.

Ne spreglejte