Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sobota,
31. 12. 2016,
6.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,90

1

Natisni članek

Pregled leta 2016 Kevin Eriksson prehitevanje relikros

Sobota, 31. 12. 2016, 6.00

6 let, 7 mesecev

Je to prehitevanje leta? Mojstrovina Kevina Erikksona na dirki SP v relikrosu. #video

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,90

1

Foto: FIA RX

Kako je Šved v prvi ovinek pripeljal četrti, se odločil za nenavadno linijo, izkoristil ves tehnološki potencial svoje specialke in s prehitevanjem po zunanji strani šokiral vse tekmece ter zmagal.

To so avtomobilski katapulti s 600 "konji"

Svetovno prvenstvo v relikrosu v zadnjih letih postaja vse bolj zanimivo tako za gledalce kot tudi prisotne avtomobilske proizvajalce. V pravem gladiatorskem okolju se blatnik ob blatniku za vsak centimeter steze borijo vozniki v skrajno predelanih dirkalnikih. Ti imajo vsaj okrog 600 "konjev" in z mesta do sto kilometrov na uro pospešijo v le dobrih dveh sekundah. Na dirki svetovnega prvenstva v Barceloni smo imeli srečo, da smo lahko ta čisto pravi avtomobilski katapult doživeli na desnem sedežu ob pozneje tretjeuvrščenem vozniku sezone Andreasu Bakkerudu (ford focus RX).

Video: Oglejte si Erikssonovo prehitevanje:

Zaradi drznega prehitevanja v prvem ovinku je krstna zmaga Kevina Erikssona zelo odmevala. | Foto: FIA RX Zaradi drznega prehitevanja v prvem ovinku je krstna zmaga Kevina Erikssona zelo odmevala. Foto: FIA RX Z vrhunsko potezo do prve zmage v karieri

Toda ena najboljših potez letošnje sezone relikrosa in tudi vseh avtomobilskih disciplin na najvišji ravni je uspela mlademu Švedu Kevinu Erikksonu (ford fiesta RX). Na štartu predzadnje dirke v Nemčiji je finale začel šele na četrtem štartnem mestu. Čeprav na videz ni bil v dobrem položaju, se je v prvi ovinek pognal po zunanji strani, avtomobil postavil "počez" in nato izkoristil ves njegov tehnološki potencial.

V Erikksonov prid so delali vsi "konji", njutonmetri navora, napredni štirikolesni pogon in vrhunsko trenje specialke za relikros. Vse tekmece je prehitel po zunanji strani, na izhodu iz prvega ovinka prevzel vodstvo in ga zadržal vseh šest krogov. To je bila tudi Erikssonova prva in do zdaj edina zmaga v svetovnem prvenstvu v relikrosu.

Ne spreglejte