SiolNET. Avtomoto Novice
0,10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Japonska točnost: zaradi minute zamude toži svoje podjetje

0,10

termometer

Hitri vlak Nemčija
Foto: Gregor Pavšič

Japonsko železniško omrežje je znano po svojih hitrih vlakih in izjemni točnosti. Do zamud praktično ne prihaja, a če vlak zamudi le za nekaj sekund se zaradi te napake že opravičijo potnikom. Ob nekaj minutni zamudi se opravičijo tudi pisno, zato ni čudno, da inženir zaposlen pri West Japan Railway toži podjetje, ker so mu zaradi minutne zamude vlaka zmanjšali plačo.

Kot so zapisali pri The Guardian so pri West Japan Railway neimenovanemu inženirju od plače odšteli 43 jenov (0,33 evra) zaradi minutne zamude vlaka, ki se je zgodila junija lansko leto. Slednji bi moral namreč svoj delovnik pričeti na postaji Okayama, kjer je čakal, da mu strojevodja pripelje prazen vlak pripravljen na prevoz potnikov. A je kmalu ugotovil, da čaka na narobni postaji, zato je zamenjava voznikov trajala minuto dlje kot ponavadi, zamuda vlaka pa je zato narasla na dve minuti.

Po pritožbi so mu kazen znižali za polovico

Pri JR West so mu sprva od plače odtegnili 85 jenov (65 centov), za vsako minuto zamude 42,5 jena. Inženir se je pritožil ter s pomočjo lokalnega sindikata delavcev dosegel zmanjšanje kazni - od plače so mu tako odšteli le ekvivalent minutne zamude. Tudi s tem ni bil zadovoljen, zato je marca letos na lokalnem sodišču proti JR West vložil tožbo.

Sklicuje se na človeško napako, zato ne bi smel biti kaznovan. Od podjetja želi povračilo že odvzetih 43 jenov in dodatnih 13 jenov (10 centov), ker je zaradi zamude moral biti dlje v službi. Povrhu vsega želi od podjetja še nekaj čez dva milijona jenov odškodnine (17 tisoč evrov), ker so ga težave zaradi plače psihično utrudile.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin