Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Torek,
24. 2. 2015,
10.37

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 24. 2. 2015, 10.37

7 let, 12 mesecev

Japonska ima že več polnilnic za električne avtomobile kot pa bencinskih črpalk

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nissan, katerega električni model leaf spada med svetovno najuspešnejše "zelene" avtomobile, je sporočil, da je na Japonskem postavljenih že več električnih polnilnic kot bencinskih črpalk.

Japonci po elektriko kmalu preprosteje kot po bencin …

Glede na podatke Nissana je v tem trenutku na Japonskem aktivnih, v zasebni lasti in javno dostopnih, že kar okoli 40 tisoč polnilnic za električne avtomobile. To po izračunih tega avtomobilskega proizvajalca, ki ima ta hip še vedno najbolj prodajan električni avtomobil na svetu, model leaf, pomeni, da je v deželi vzhajajočega sonca električnim avtomobilom na voljo 7.000 več lokacij za oskrbo z energijo kot običajnim avtomobilom s pogonom na fosilna goriva, ki pa rezervoar še vedno precej hitreje kot EV-avtomobil baterijo napolnijo na okoli 34 tisoč bencinskih črpalkah. Nissan s tem podatkom potrjuje tudi iztočnico, ki smo jo pred časom v članku o napredni polnilni storitvi objavili na našem mediju. Gre za dejstvo, da se nezadržno bliža čas, ko bo res najverjetneje mogoče iti z avtomobilom po elektriko preprosteje kot po bencin.

Pri tem velja izpostaviti tudi vlogo avtomobilskih proizvajalcev, ki se ne ukvarjajo zgolj z razvojem in izdelavo električnih avtomobilov, temveč aktivno sodelujejo tudi pri razvoju uporabniško prijazne infrastrukture za oskrbo z električno energijo.

Omenimo lahko, da je Nissan tudi v Evropi že začel infrastrukturne investicije, saj postavlja omrežje hitrih polnilnih postaj, ki baterije napolnijo v pol ure.

Nissan stavi na električne avtomobile, Toyota pa na vodik in hibridno tehnologijo …

Tudi na Japonskem se sicer še vedno ni zgodil preboj električnih vozil, saj podobno kot drugje ljudje še nimajo zaupanja v uporabniško izkušnjo z omejenim dosegom, polega tega pa je predvsem zaradi stroška baterij (glede na zmogljivosti oziroma energijske gostote) cena električnih avtomobilov še vedno relativno visoka tudi za japonske voznike.

Pri Nissanu so prepričani, da se bo z izboljšano infrastrukturo povpraševanje po električnih avtomobilih povečalo. Pri Toyoti bodo v letošnjem letu na ceste poslali svoj prvi serijski avtomobil na gorivne celice. Ti pogonsko energijo črpajo iz kemične reakcije med kisikom in vodikom, pri kateri se sprošča voda oziroma vodna para.

Ne spreglejte