Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
15. 12. 2015,
21.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Hyundai Honda Opel Fiat Mazda Autobest

Torek, 15. 12. 2015, 21.52

8 let

Izbor autobest 2016: Prestižna zmaga za novi fiat tipo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Šestindvajset članov žirije Autobest je razsodilo: autobest 2016 je novi fiat tipo, ki je za samo sedem točk premagal drugouvrščenega opel astro. Tipu jih je uspelo zbrati 1492. Zmaga je tesna.

Tipo proti astri: enak avtomobilski razred, a povsem drugačni aduti

Zmaga je ena najtesnejših v zgodovini žirije Autobest, saj je astra z zbranimi 1485 točkami le za las izgubila bitko za naslov. Preostala trojica je nekoliko bolj oddaljena in si sledi takole: hyundai tucson (1145), honda HR-V (1067) in mazda CX-3 (1051).

Žirija, tokrat prvič vseevropska, se je torej odločila za klasičen avtomobilski razred. Zagotovo je delno k temu prispevalo tudi dejstvo, da so športni terenci že po definiciji (slabša aerodinamika, večja masa) manj prijazni do okolja, vsekakor pa je nekaj dodala še cena oziroma razlike v ceni med vsemi finalisti.

Treba je namreč vedeti, da so cene avtomobilov dokaj različne glede na državo, cena pa je pri ocenjevanju kategorija z daleč največ točkami.

Navsezadnje iščemo avtomobil, ki največ da, in to za zmerno ceno.

Vsaj za zahodni del področja, ki ga pokriva izbor Autobest, velja, da je na odločitev v veliki meri vplivalo dejstvo, da se bo družina po imenu tipo spomladi povečala za dva člana, kombilimuzino in kombi, ki bosta na teh trgih dosti bolj privlačna, medtem ko tradicionalno limuzinski trgi stavijo na tipo limuzino, kakršne pa Opel z astro vsaj za zdaj še ni napovedal.

Žirijo po novem sestavlja 26 članov, ki predstavljajo 26 držav Evrope od Irske do Rusije, od Norveške do Cipra. Zdaj je težko očitati, da gre za okus, ki se v skupnem rezultatu ne odraža kot splošen evropski pogled na avtomobilski svet. Velja tako za splošne vrednote od videza naprej kot tudi za kupno moč, ki je v primeru žirije Autobest v precejšnjem razponu. A kriteriji (do 20 tisoč evrov brez davkov) so enotni in tokrat je lovoriko odnesel Fiat.

Od zadnje širitve septembra letos žirija Autobest pokriva kar 91 odstotkov prebivalstva Evrope, glasovanje pa je ostalo nespremenjeno – vsak žirant mora finalistom podeliti vnaprej določeno število točk (240), in sicer po 13 kriterijih, kjer za vsak kriterij ni namenjenih enako število točk. Točke žirantov se nato preprosto seštejejo in dajo vrstni red.

Prejemniki drugih priznanj

Pri žiriji Autobest podeljujemo tudi priznanja za tekoče leto. Dve sta že oddani od oktobra, in sicer Manbest (Olivier Francois, Fiat) ter Safetybest (Oplovi intellilux LED matrix žarometi). Z razkritjem zmagovalca in podelitvijo naslova autobest 2016 pa smo razkrili tudi druge dobitnike nagrad.

Tako je naziv companybest 2015 prejel turški holding Koc Holding Automotive Group, ki ima med drugim v lasti tudi Tofas. Priznanje ecobest 2015 smo tokrat podelili organizaciji International Council of Clean Transportation, ki je med drugim pripomogla k razkritju prevelikih razlik vrednosti izpustov med uradnimi navedbami proizvajalcev in izmerjenih veličin neodvisnih laboratorijev.

Designbest 2015 si je brez dvoma zasluženo prislužil Ikuo Maeda, zdaj že slavni Mazdin glavni oblikovalec, zaradi katerega se za mazdami obrača dosti več glav kot pred časom.

Naziv Smartbest 2015 smo podelili naprednemu navigacijskemu sistemu tomtom navigation and trafic, ki je navigacijski sistem privzdignil na višjo, učinkovitejšo raven. In ne nazadnje technobest 2015, ki gre v roke Volvu za učinkovito družino motorjev oziroma pogonov drive-E.

Ne spreglejte