Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Petek,
1. 8. 2014,
12.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 1. 8. 2014, 12.36

8 let

Italijanski "ferragosto" zapira slovenske ceste, zastoji bodo neizbežni

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenske avtoceste bodo že danes preplavili turisti, med njimi predvsem Italijani. Kako do morja po stranskih cestah in kako na avtocesti določiti ustrezno varnostno razdaljo?

Italijanski "ferragosto" bo obremenil slovenske ceste

Če se julija na slovenskih avtocestah in regionalnih cestah proti mejnim prehodom promet šele ogreva, je prvi konec tedna v avgustu čas za prvi vrhunec poletne gneče. Začetek italijanskega "ferragosta" je v prometnem koledarju vedno označen kot dan z močno povečanim prometom.

Že danes je mogoče pričakovati zelo gost promet iz smeri Italije in Avstrije proti Hrvaški, ki se bo nadaljeval tudi jutri dopoldne. Visoko gostoto prometa pri prometnoinformacijskem središču pričakujejo tudi jutri popoldne. V nedeljo se bo prometni tok obrnil iz smeri turističnih krajev proti urbanim središčem, največjo gnečo seveda pričakujemo popoldne in zvečer.

Lani najdaljši zastoji na mejnem prehodu Starod, ki je blizu predvsem Italijanom

Slovenija je pomembna turistična tranzitna država, zato se ob dnevih, kakršni nas čakajo ta konec tedna, vsaj na avtocesti gneči težko v celoti izognemo. Lani smo več deset kilometrov dolge zastoje videli na mejnem prehodu Starod, ki leži iz smeri Sežane proti Reki na Hrvaškem. To je najhitrejša pot z mejnega prehoda Fernetiči proti Hrvaški, zato je cesta obremenjena predvsem z italijanskimi avtomobili.

"Ta konec tedna bo med prometno najbolj obremenjenimi, promet bo povečan iz smeri Avstrije in Italije proti Hrvaški. Gnečo in zastoje med drugim pričakujemo na Karavankah pri vstopu v Slovenijo, v Ljubljani na razcepu Kozarje proti Primorski, na cestah Krvavi Potok–Podgrad–MP Starod, od Kopra proti MP Dragonja in Sečovlje ter na koncu avtoceste Maribor–Ptuj in na glavni cesti proti MP Gruškovje," sporočajo iz prometnoinformacijskega centra.

Zastoje pričakujejo tudi pri Darsu, kjer na posameznih odsekih (na primer na relaciji Ljubljana–Vrhnika, kjer so poleti zaradi nesreč zastoji zelo pogosti) izvajajo redna vzdrževalna dela. Pri Darsu voznikom sporočajo, da morajo zastoje pričakovati in se nanje dobro pripraviti. To pomeni, da je treba na pot oditi pravočasno ter imeti v vozilu dovolj pijače, hrane in seveda tudi goriva.

Kako do slovenske obale in slovensko-hrvaške državne meje po stranskih cestah?

Tujci slovenske ceste poznajo slabše, Slovenci pa lahko med potjo proti slovenski obali izkoristimo številne stranske ceste. Kdaj lahko tudi deset kilometrov daljši obvoz po ovinkasti cesti nadomesti večurno stanje v stoječi koloni na razbeljenem asfaltu avtoceste. Prometne nesreče, ki takoj povzročijo dolge zastoje, so ob tovrstnih dneh precej pogoste.

Na spodnji povezavi si lahko ogledate nekaj primerov stranskih poti proti slovenskemu morju in slovensko-hrvaški državni meji. Tudi slovenska obala, ki velja za pravo ozko prometno grlo, ponuja nekaj stranskih bližnjic. Namesto ceste mimo Žusterne lahko pot med Koprom in Izolo opravimo čez hrib Markovec, iz Izole proti Strunjanu je mogoče peljati mimo kampa Belvedere, tudi do Portoroža je mogoče voziti po prijetni cesti od Strunjana čez Beli Križ.

V prvih petih mesecih 740 prometnih nesreč zaradi neustrezne varnostne razdalje

Ko so slovenske avtoceste polne avtomobilov in se proti turističnim središčem (ali nazaj proti celini) vije dolga kolona vozil, je ustrezna varnostna razdalja še toliko pomembnejša. Slovenska policija je lani predstavila poseben radar za merjenje varnostne razdalje med avtomobili, ki sicer nima popolnega certifikata, a naj bi vseeno zanesljivo meril razdaljo med dvema avtomobiloma.

V prvih petih mesecih leta je policija obravnavala 740 prometnih nesreč, ki so se zgodile zaradi neustrezne varnostne razdalje. V enakem obdobju lani je policija obravnavala šest odstotkov več tovrstnih nesreč (787).

Do konca maja so policisti obravnavali 496 kršitev varnostne razdalje, pri tem so uporabili tako omenjeni radarski sistem Truecam kakor tudi sistem provida v policijskih avtomobilih.

"Varnostna razdalja še vedno ostaja eden izmed pogostejših vzrokov za nastanek prometnih nesreč, zato je pomembno, da vozniki prepoznajo smiselnost in nujnost vzdrževanja primerne razdalje pred spredaj vozečim vozilom. Zakonodaja predpisuje, da mora voznik vzdrževati razdaljo, ki jo pri hitrosti, s katero vozi, prevozi v dveh sekundah," pravijo na slovenski policiji.

Ne spreglejte