Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 6. 2011,
15.32

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Nissan

Četrtek, 30. 6. 2011, 15.32

8 let

Ghosn na čelu Nissana zaslužil 8,4 milijona evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Glavni izvršni direktor japonskega proizvajalca avtomobilov Nissan Carlos Ghosn je v lanskem poslovnem letu zaslužil 982 milijonov jenov, kar po trenutnem tečaju znaša okoli 8,4 milijona evrov.

Najbolj plačan menedžer na Japonskem

Ghosn je bil tako v preteklem poslovnem letu najbolj plačan menedžer velikih japonskih podjetij. Pravila za japonske družbe, ki kotirajo na borzi, predvidevajo, da morajo podjetja objaviti podatke o prejemkih vodilnih zaposlenih, če ti presegajo 100 milijonov jenov. Kot poročajo tuje tiskovne agencije, ni nobeno presenečenje, da sta se na vrh lestvice uvrstila dva tuja menedžerja na čelu velikih japonskih družb. Japonski menedžerji so namreč veliko slabše plačani od kolegov v Evropi in ZDA, prav tako pa je navada, da si v težkih časih pošteno oklestijo plače in nagrade.

Predsednik uprave Toyote "le" slabih 1,2 milijona evrov

Akio Toyoda, predsednik uprave Toyote, največjega japonskega proizvajalca avtomobilov in svetovnega velikana, je tako v preteklem poslovnem letu zaslužil "le" 136 milijonov jenov (slabih 1,2 milijona evrov).

Plača tudi z naslova Renaulta

Pri tem je treba reči, da številka 982 milijonov jenov pokriva le Ghosnove prejemke na čelu Nissana, ne pa njegove plače in nagrad pri vodenju Renaulta, kjer je prav tako glavni izvršni direktor. Francoski proizvajalec je namreč velik lastnik Nissana, družbi pa sta tudi v strateški povezavi. Podatka o Ghosnovem zaslužku v Renaultu v letnem poročilu ni mogoče najti.

Zaradi rasti dobička brez obreganja v menedžersko plačo

Nissan je sicer v preteklem poslovnem letu v primerjavi z letom prej več kot posedmeril čisti dobiček na 319,2 milijarde jenov. Prav zato se Nissanovi delničarji na torkovi skupščini niso obregnili ob Ghosnove visoke prejemke in ga obenem potrdili za nov dveletni mandat na čelu družbe.

Ne spreglejte