Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
22. 3. 2017,
11.17

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25

Natisni članek

Letališče Jožeta Pučnika Fraport

Sreda, 22. 3. 2017, 11.17

6 let, 6 mesecev

Fraport bo na letališču Brnik gradil vadbeni center za 3,45 milijona evrov #foto

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25
Vadbeni center Fraport Brnik | Foto Fraport

Foto: Fraport

Nemška družba Fraport, ki je lastnik ljubljanskega letališča, bo že letos na Brniku začel graditi nov vadbeni center. V njem bodo usposabljali tako pilote kot tudi preostalo letališko in reševalno osebje. Višina naložbe za center je ocenjena na 3,45 milijona evrov, dela pa bodo predvidoma končana že prihodnje leto.

Veliko povpraševanje po usposobljenih letaliških gasilcih

Vadbeni center na letališču Jožeta Pučnika bo deloval pod okriljem Fraportove letalske akademije, na njem pa bodo usposabljali kader za delo na letališčih. Poudarek bo predvsem na usposabljanju letaliških gasilcev, za katere vlada veliko povpraševanje in prav zato so se Nemci odločili za gradnjo še svojega drugega tovrstnega vadbenega centra.  

"Letalstvo je ena najhitreje rastočih panog na svetu. Ravno hitra rast je tista, ki med drugim prinaša vrsto novih poslovnih priložnosti. V želji, da bi zmanjšali nevarnosti, ki ogrožajo potnike in tovor, vseskozi zvišujemo in implementiramo nove varnostne standarde. Varnost je za nas najpomembnejši vidik letalstva. Iz tega razloga v okviru Fraportove letalske akademije ponujamo vrsto usposabljanj s področja varnosti, zaščite in reševanja, ki smo jih ponosno predstavili tudi na sejmu," je povedal direktor Fraportove letalske akademije Thomas Uihlein.

Dela se bodo začela v prvi polovici letošnjega leta, vadbeni center pa bodo v uporabo predvidoma predali leta 2018. | Foto: Fraport Dela se bodo začela v prvi polovici letošnjega leta, vadbeni center pa bodo v uporabo predvidoma predali leta 2018. Foto: Fraport

Fraportova naložba za 3,45 milijona evrov

Vadbeni center na Brniku se bo razprostiral na 16 tisoč kvadratnih metrih in predstavlja prvo večjo naložbo Fraporta v osrednje slovensko mednarodno letališče. Naložba je ocenjena na 3,45 milijona evrov. Dela se bodo začela v prvi polovici letošnjega leta, vadbeni center pa bodo v uporabo predvidoma predali leta 2018.

Na voljo bodo modeli airbusa A320 v realni velikosti, helikopter …

Realistična usposabljanja bodo potekala na vadbenem poligonu, katerega najpomembnejši del bosta modela letala airbus A320 in helikopterja. Na modelih v dejanski velikosti bodo udeleženci lahko pridobili vsa potrebna znanja za gašenje požarov v notranjosti in zunanjosti letala ter helikopterja.

Za izvleko letala v primeru zdrsa s steze se bodo usposabljali na pravem letalu, ki bo prav tako na voljo v okviru novega centra. Tovrstna usposabljanja s področja zaščite in reševanja potrebujejo ne samo gasilci, pač pa tudi predstavniki drugih podobnih poklicev. Večina usposabljanj bo temeljila na mednarodnih standardih in priporočilih

Ne spreglejte