Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Četrtek,
12. 9. 2013,
12.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ford Terenski Avtomoto

Četrtek, 12. 9. 2013, 12.34

8 let

Ford kuga - prihod druge generacije

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Več kot leto in pol za tem, ko nam je Ford na predvečer ženevskega avtosalona prvič pokazal novo, drugo generacije športno-terenske kuge, je pripeljala tudi v Slovenijo. Nova, večja in varčnejša.

Videz je nezmotljivo fordovski

Kompleksnost prepletanja potez je večja kot pri prvi kugi, ki je v primerjavi z novinko videti skoraj preprosto, a nič manj privlačno.

Zdaj so agresivne poteze poudarjene še bolj. Dober znak, da kuga športno zgodbo pelje naprej. Kabino, vključno z vsemi gumbi, njihovo postavitvijo, osnovno arhitekturo armaturne plošče in položajem sedenja, že dobro poznamo. Zaradi drugih fordov in zaradi prejšnje kuge. Edina velika novost v sprednjem delu kabine sta nova, večja in udobnejša sedeža.

Več centimetrov, prostornejša kabina, večji prtljažnik

Osemcentimetrska rast karoserije popravlja večjo pomanjkljivost predhodnika – premajhen prtljažnik. Naj spomnimo, da je Ford težavo reševal že ob prenovi.

Prtljažnik prve kuge je bil namreč le 360-litrski, osvežitev je prostornino povečala na 410, druga generacija pa je s 492 litri dokončno stopila v stik s tekmeci in jih nekaj tudi presegla. In mimogrede, prtljažnik bo mogoče s pomočjo pametnega ključa v žepu odpreti tudi le z brco pod zadnjico vozila. Uporabno.

Kljub nespremenjeni dolžini medosne razdalje so glave zadaj sedečih pridobile dober centimeter, njihova kolena pa slaba dva centimetra dodatnega prostora. Klop v kugi bo prvič pomična tudi po naklonu.

Lahko le na prvi pogon. Aktivno-varnostna elektronika šele leta 2014

Med tehnične novosti spada implementacija vmesnika za glasovno upravljanje SYNC s funkcijo klica na pomoč v sili. V primeru resnejše prometne nezgode ali sproženju varnostnih blazin bo s pomočjo GPS-sistema in telefonske bluetooth povezave opravil klic v sili in reševalni službi sporočil natančno lokacijo nesrečnega dogodka.

Aktivno-varnostni sistemi (samodejno zaviranje pri nizkih hitrostih, radarski sistem za prepoznavanje prometnih znakov, opozorilnik za vozila v mrtvem kotu, sistem za preprečevanje nenamerne menjave voznega pasu in sistem za prepoznavanje voznikove utrujenosti) bodo na voljo, a šele od leta 2014 naprej.

Nekaj sprememb je bil deležen tudi štirikolesni pogon. Ford se je odrekel uslugam (mokre) sklopke Haldex in jo nadomestil s suho, nekoliko lažjo, katere največja prednost je možnost stoodstotnega prenosa navora na zadnjo os s pomočjo elektromagnetnih ventilov. Haldexov izdelek se je ustavil pri razmerju 50 proti 50. Kupci bodo lahko izbrali tudi kugo na sprednji pogon.

Oddaljenost karoserije od tal je slabih dvajset centimetrov. Vlečna moč je 2100 kilogramov z zaviranim priklopnikom.

Vozne lastnosti ostajajo med najboljšimi v segmentu

Poudarek na športnosti ostaja, a se zdi, da ni tako izrazit, kot smo ga bili vajeni. Kugo smo preizkusili tudi na poligonu varne vožnje na Vranskem, kjer je zaradi zimsko-letnih pnevmatik (serijska oprema) prevladovalo nagnjenje k izrazitemu podkrmarjenju, relativno veliko je tudi nagibanja karoserije.

A vsaka medalja ima dve plati. Na poligonu/dirkališču je premehak in vsak avtomobil, ki namenjen izrazito športnemu udejstvovanju. Ocena vozne dinamike zato vseeno ostaja zelo dobra.

Osnovna za 19.990 evrov, spomladi tudi 1,6-litrski dizel

Vstopna cena za kugo s turbobencinskim, 1,6-litrskim turbomotorjem ecoboost, ročnim šeststopenjskim menjalnikom in dvokolesnim pogonom je 19.990 evrov. Najcenejšega, dvolitrskega dizla s stotremi kilovati lahko odpeljete za 21.610 evrov. Ford za leto 2014 napoveduje tudi prihod 1,6-litrskega dizla s 84 kilovati največje moči, katerega cena naj bi bila podobna, če ne kar enaka najosnovnejšemu bencinarju. Uvoznik namerava letos prodati 90 vozil.

Ne spreglejte