SiolNET. Avtomoto Novice
0,55

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Nočejo biti odvisni od drugih ...

Flipinski milijarder bo zgradil "megaelektrarno"

0,55

termometer

Solarne celice |  | Foto: Guliverimage
Foto: Guliverimage

Drugi najbogatejši Filipinec je začel graditi največjo solarno farmo na svetu, ki bo s pomočjo gromozanskega števila solarnih celic zmogla proizvesti med 2.500 in 3.500 megavati in v namenske baterijske hranilnike shraniti od 4.000 do 4.500 megavatnih ur energije. Gre za takšno količino pridobljene energije, da bodo na leto na Filipinih porabili za 1,4 milijona ton manj premoga.

Za projektom stoji Enrique Razon oziroma njegovo podjetje Terra Renewables Holdings, ki je hčerinsko podjetje za obnovljive vire energije pod vodstvom Prime Infrastructure Holdings. Milijarder bo z gradnjo velikanske solarne elektrarne pomagal državi, da se bo delež pridobljene energije pomaknil na stran obnovljive energije. Kot je še v uradni izjavi sporočil Razon, bodo 850 megavatov energije priskrbeli podjetju Manila Electric, največjemu dobavitelju energije, ki dobavlja električno energijo prestolnici Filipinov in okoliškim krajem.

BISOL Trajnost Ali prednosti sončne elektrarne odtehtajo njene stroške? Mercedes-Benz e-citaro Avtomoto Toyota v posel z Daimlerjem: nadgradili bodo njihove avtobuse

S projektom želijo na Filipinih zmanjšati svojo odvisnost od uvoza in dvigajočih cen goriv. | Foto: Reuters S projektom želijo na Filipinih zmanjšati svojo odvisnost od uvoza in dvigajočih cen goriv. Foto: Reuters

Gradnja bo končana leta 2027

Kot pravijo pri podjetju, bodo, ko bo projekt končan, na leto s pridobljeno obnovljivo energijo nadomestili 1,4 milijona tona premoga ali 930 tisoč litrov nafte, ki bi jih drugače porabili za pridobitev takšne količine energije. A zaradi obsežnosti projekta bodo solarno elektrarno zgradili v dveh fazah. Prva bo končana leta 2026, druga pa 2027. Žal niso sporočili, kje bodo gradili, hkrati ne poznamo niti vrednosti projekta.

S solarno elektrarno bi radi odpravili odvisnost od fosilnih goriv in postali neodvisni od gibanja cen fosilnih goriv. Kljub višanju cen lahko s sončno elektrarno odjemalcem ponudijo enako ceno za 20-letni najem, saj pridobivanje energije ni odvisno od nihanja cen ali od dvigovanja cen uvoza surovin. S shranjevanjem energije v baterijskih paketih bi obenem zaobšli težave pri shranjevanju odvečne energije in lahko zadostili zahtevam odjemalcev tudi takrat, ko sončne celice ne bodo pridobivale energije s "polno paro".

S sončno elektrarno želijo zmanjšati odvisnost od drugih držav

Med 2026 in 2046 bi radi zmanjšali emisije toplogrednih plinov in odvisnost od uvoza. To je pomembno za prihodnost države, saj Filipini trenutno pridobivajo približno 57 odstotkov svoje električne energije iz premoga, ob tem pa še porabijo kar 29 milijonov ton visokokakovostnega goriva. 29,1 odstotka električne energije pridobijo s pomočjo obnovljivih virov, a bi se ta delež lahko z letom 2026 znatno pomaknil v korist obnovljivih virov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin