Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 1. 2008,
16.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 14. 1. 2008, 16.21

8 let

Fiat linea

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Fiat je pripeljal na slovenski trg zanimivo štirivratno limuzino, ki utegne malo pomešati njegove lastne razredne razmejitve. Po velikosti je namreč nekje med puntom in bravom.

Gre za izrazit italijanski slog oblikovanja zunanjosti, notranjost pa odlikuje predvsem prostornost. Glede na tovarno v Turčiji in glede na bodoče načrtovane proizvodne lokacije (Brazilija, Kitajska, Indija, Rusija) bi na prvi pogled pričakovali kakšno novo albeo. Mislimo na limuzino, namenjeno manj zahtevnim množicam. Pa le ni tako, linea bo na voljo tako v Evropi kot na ostalih trgih po svetu.

Med puntom in bravom

Nova limuzina bo marsikaterega kupca prisilila v razmišljanje in skušnjavo. Ali naj mu bo dovolj avto iz grande puntovega razreda ali naj za podoben znesek poseže po linei? V nasprotni smeri pa bo pod vprašajem nakup jette, megana, astre, focusa ali podobnega sedana, saj cenovno ugodna linea ne ponuja bistveno manj. Čeprav je avto zasnovan na platformi grande punta, so njegove mere, vključno z medosno razdaljo precej večje. Tako daje nova linea že na prvi pogled vtis prave limuzine, kar je potrdila tudi kratka predstavitvena vožnja po kraškem področju.

Trije motorji

Motorna paleta ni prav obsežna, kombinirana je s 5-stopenjskimi ročnimi menjalniki. Čeprav »kot kmalu« najavljajo 1,6-litrskega turbodizla, se zdi, da ne bi škodilo, če bi se od kje pojavil še kakšen dodatni konjiček. Osnovno ponudbo namreč predstavlja 1368-kubični osemventilec, ki razvija skromnih, vendar sebi primernih 78 KM. Pri različici 1,4 T-jet 16V je na enak motorni blok postavljena 16-ventilska glava, moč pa ob turbopolnilniku naraste na 120 KM. Tako opremljena linea je najhitrejša, 1,3-litrski turbodizel (1,3 multijet 16V) jo pač ne dohaja, saj seže le do 90 KM.

Varčno, varno in okolju prijazno

Motorji torej ne povzročajo športnih stresov, zato pa ponujajo druge prednosti, ki pritičejo limuzinskemu značaju vozila in njegovim uporabnikom. Teh naj bi se v letu 2008 pri nas nabralo 150. Fiat poudarja varčnost, kombinirana poraba sega od dizelskih 4,9 do bencinskih 6,8 l/100 km in temu primerno nizka je tudi vsebnost ogljikovega dioksida. Osnovna varnost se nadgrajuje s stopnjami opreme, za začetno ceno 11.500 evrov (1,4 8V active) pa se pride do kar solidno opremljenega vozila. O najdražjem fiatu linei 1,3 multijet 16V z opremo emotion za 16.300 evrov pa sploh lahko trdimo, da v celoti izpolnjuje pogoje za prvi družinski avtomobil.

Ne spreglejte