Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 5. 2015,
14.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Renault

Četrtek, 21. 5. 2015, 14.58

8 let

Električni Renault ZOE – slovo od prekletstva črnega zlata

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovenija uvozi več kot 90 odstotkov fosilnih goriv. Ironično je, da v idealni deželi za električna vozila mobilnost temelji na popolni odvisnosti od velikanov, ki nam usodo krojijo s črnim zlatom.

Čista energija iz sonca, rek in vetra je povsem naša energija in ne bo je zmanjkalo …

Pomislite, zakaj se v zares idealni deželi za razvoj čiste, energijsko neodvisne mobilnosti še vedno vozimo na bencin in druga fosilna goriva. Zakaj bi nosil breme in skrbi prekletstva črnega zlata, ki celo neti trenja med narodi, velesilami, ko pa imamo sonce, imamo svoje reke, imamo burjo, kar pomeni, da imamo možnost čisto energijo pridobivati iz lastnih obnovljivih, naravnih virov.

Renault je uvidel, da ima Slovenija izjemen potencial postati vzorčni primer razvoja trajnostne mobilnosti in morda celo postati prva evropska država, v kateri bi se lahko zgodil preboj električnih vozil.

Smerokaz prihodnosti: vozite na elektriko!

Ni nam treba čakati megalomanskega tankerja, energijo zmore pravzaprav zajeti vsak sam. Samo pomislite, koliko slovenskih streh še ponuja prostor fotovoltaičnim celicam, ki moč sonca spreminjajo v električno energijo.

Na elektriko pa avtomobili, kot so Renault ZOE, pa Kangoo Z. E. in majhni Twizy, znajo učinkovito premagovati kilometre do vrtca, šole, službe … Ne razmišljate zgolj o dometu vozila, saj boste hitro presenečeni, ko boste ugotovili, da baterija pokrije večino vaših dnevnih poti oziroma prevoženih kilometrov.

Po nekaterih podatkih celo v profesionalnih voznih parkih nekaterih večjih slovenskih podjetij med 40 in 50 odstotkov vozil dnevno ne naredi več kot 100 kilometrov. Elektrika je torej v tem primeru nedvomno močna alternativa bencinu in nafti.

Ne spreglejte na primer Renaultove električne izkušnje iz slovenskih gozdov. Pozitivne izkušnje iz domačega okolja so smerokaz prihodnosti: vozite na elektriko!

Dobro je razmisliti, kako naprej …

Zato je vsekakor dobro razmisliti, kako naprej. Vsak posameznik, ki razmišlja o nakupu novega avtomobila, bi moral pogledati oziroma razmisliti tudi o prihodnosti, času, ko bo energija še bolj dragocena in žal tudi vse dražja vrednota.

Razmisliti je treba, zakaj bi usodo osebne mobilnosti prepustili energetskim velikanom, velesilam, ki razpolagajo z zalogami fosilnih goriv, če pa obstaja način, da se majhna dežela s pomočjo svojih naravnih danosti lahko energetsko osamosvoji in z energijo oskrbi svoje prometne žile.

Ne gre torej zgolj za varovanje okolja, elektromobilnost namreč slovenske voznike postavlja na svojevrstno razpotje. Renault ZOE je odličen primer električnega avtomobila, ki je tudi s pomočjo države postal cenovno konkurenčen, dostopen širšemu krogu ljudi. Le 199 evrov na mesec boste pripravili za električno prihodnost, če se boste z njim odločili zapeljati po pravi poti.

Ne pozabite, cena avtomobila ni edini strošek

Renault ZOE vsekakor ostaja pomemben del ekološke tematike, a ne pozabite, da ta avtomobil želi postati nekaj vsakdanjega, logična izbira za vse, ki jim je s svojimi značilnostmi pisan na kožo. Zdaj ste na potezi vozniki, vsekakor je dobro razmisliti, kako naprej, kakšna in čigava energija bo v prihodnosti vrtela kolesa vašega avtomobila. Ne pozabite pa niti, da cena avtomobila ni edini strošek, kar še posebej velja za fosilno gnane avtomobile z izpušnim sistemom na zadku.

Več kot tisoč evrov prihranka na leto z vidika energije in niti grama ogljikovega dioksida v atmosfero

Povprečen slovenski voznik na leto prevozi okoli 20 tisoč kilometrov. Če pri tem upoštevamo, da vozi avtomobil z dizelskim motorjem in povprečno porabo šest litrov goriva na sto kilometrov, bo v enem letu samo na bencinski črpalki ob trenutni ceni energenta pustil 1.506 evrov.

Renault ZOE bi za enako kilometrino s povprečno porabo 17 kilovatnih ur električne energije na 100 prevoženih kilometrov ob povprečni ceni kilovatne ure okoli 11 centov v letu dni pridelal znatno nižji strošek, le 374 evrov.

V letu dni torej 1.132 evrov prihranite samo z energijo, pri tem pa ne pozabite, da so servisni stroški pri električnem avtomobilu vsaj za 20 odstotkov nižji kot pri konvencionalnih avtomobilih.

V Sloveniji bi morali vsako leto med sedem in osem tisoč klasičnih avtomobilov zamenjati z električnimi

Evropa je postavila energijske smernice, ki zadevajo tudi našo deželo na sončni strani Alp. Od letos moramo porabo fosilnih goriv v prometu vsako leto znižati za 0,25 odstotka.

Glede na porabo na naših cestah to znižanje odvisnosti od fosilnih goriv lahko hitro dosežemo tako, da med sedem in osem tisoč vozil z motorjem na notranje zgorevanje zamenjamo z energijsko veliko učinkovitejšimi električnimi vozili, kot je Renault ZOE.

V Sloveniji bi glede na izračune in raziskave demonstracijskega projekta električne mobilnosti, ki ga izvajajo v centru odličnosti nizkoogljične tehnologije CONOT, z električnimi vozili že danes lahko zamenjali približno četrtino vseh oziroma od 200 tisoč do 250 tisoč avtomobilov.

Poraba energije zaradi električnega avtomobila vsaj 800 evrov manjša

Povprečna letna energijska bilanca slovenske družine, upoštevajoč vse dejavnike porabe, vključno z mobilnostjo, znaša 26,5 megavatne ure. Samo z uporabo električnega vozila pa bi slovenska družina porabo vse energije zmanjšala za vsaj 7.875 kilovatnih ur oziroma za več kot 800 evrov na leto.

Druščina električnih modelov Renault nam torej daje kar nekaj priložnosti in tudi iztočnic za strateško razmišljanje o prihodnosti energije na slovenskih cestah. Vsekakor ob tem ne smemo pozabiti tudi na vpliv prihoda električnih avtomobilov v slovensko gospodarstvo.

Twizyja na primer že poganja elektromotor, narejen v Šempetrski Letriki, na serijsko izdelavo električnega avtomobila se pripravljajo v novomeškem Revozu, z elektriko se ukvarjajo tudi Hidria, Pipstrel, pa Etrel s pametnimi polnilnimi postajami …

Prav zaradi tega se mora Slovenija energetsko čim bolj osamosvojiti in z Renaultom ZOE v slovo pomahati prekletstvu črnega zlata.

Ne spreglejte