Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
8. 4. 2020,
4.05

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,37

2

Natisni članek

ladja nesreča nesreča Južna Koreja

Sreda, 8. 4. 2020, 4.05

4 leta

Taka ladijska nesreča se je zgodila v Koreji #video

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,37

2

V pristanišču v Busanu v Južni Koreji se je zgodila ladijska nesreča, v kateri je bila udeležena tovorna ladja Milano Bridge. Ladja je zadela v pomol in prevrnila žerjav.

Nesreča se je zgodila v pristanišču v Busanu, kjer se je privezu na pomolu bližala tovorna ladja Milano Bridge. To je 365 metrov dolga in 51 metrov široka tovorna ladja s kapaciteto 13.900 osnovnih kontejnerskih enot (TEU). Ladjo so izdelali leta 2018, pluje pa pod zastavo Paname.  

Vzrok nesreče še ni znan

Ko je trčila v pomol, je ladja prevrnila enega izmed žerjavov, ta pa je padel na njeno krmo. Trk je premaknil in onemogočil še dva druga žerjava. Preiskava vzroka nesreče trenutno še poteka. Huje poškodovanih v nesreči ni bilo, si je pa upravitelj prevrnjenega žerjava med begom iz kabine poškodoval gleženj. Odpeljali so ga v bolnišnico.

Maersk tovorna ladja Koper
Avtomoto V Koper je priplula največja tovorna ladja do zdaj #foto
Tovorna ladja Maersk Hamburg lani v Luki Koper | Foto: Kristijan Bračun Tovorna ladja Maersk Hamburg lani v Luki Koper Foto: Kristijan Bračun V nesreči udeležena ladja je bila daljša, a z manjšo tovorno kapaciteto kot največja ladja, ki jo je do zdaj sprejela Luka Koper. Lani maja je tja zaplula ladja Maersk Hamburg, ki je dolga 366 metrov in lahko prenaša kar 15.226 TEU.

Koprska rekordna gostja bi bila seveda še vedno v senci največjih svetovnih tovornih ladij. Maja leta 2017 so splavili ladjo OOCL Hong Kong, ki je prva presegla zmogljivost 21 tisoč TEU. Ta ladja je dolga 399 in široka 58 metrov, pluje pa med vzhodno Azijo in severno Evropo. Ladjo je zgradila družba Samsung Heavy Industries v ladjedelnici Geoje.

Lani je v morje zaplula še večja ladja COSCO Shiping Universe. Ta je dolga 400 in široka 58 metrov, njena tovorna zmogljivost pa znaša 21.237 TEU. To je sicer 176 TEU manj, kot jih lahko prenaša ladja OOCL Hong Kong. Ladjo je zgradilo kitajsko državno podjetje CSSC.
Ne spreglejte