Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
8. 10. 2014,
20.43

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Renault Peugeot Opel Dacia Suzuki Ford Chevrolet Nissan Terenski Avtomoto

Sreda, 8. 10. 2014, 20.43

7 let, 12 mesecev

Deset najbolje prodajanih majhnih SUV: Evropejci za renaulte, peugeote in dacie

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Prodaja majhnih športnih terencev v Evropi strmo raste, vozila so ključna za prodajno rast velikoserijskih proizvajalcev. V Evropi največ zanimanja za renault capturja, peugeota 2008 in dacio duster.

Majhni crossoverji ključni modeli za rast velikih proizvajalcev

Majhni športni terenci so že nekaj let največji avtomobilski hit na trgu v Evropi, po ocenah analitikov pa bi lahko njihova prodaja do konca desetletja presegla magičnih milijon vozil letno. Majhni športni terenci in crossoverji so postali tudi ključni modeli velikoserijskih proizvajalcev, kot so Peugeot, Renault in Opel. Z njimi uspejo prepričati tudi veliko mlajših voznikov, ki jim je bolj od znamke pomemben zunanji videz, možnost prilagajanja in dodajanja privlačne opreme.

Renault in Peugeot sta morala zaradi povpraševanja povečati proizvodnjo

V prvem polletju je bil v Evropi najuspešnejši Renault, ki je prodal več kot 87 tisoč capturjev. V začetku lanskega leta so tako številko francoskemu proizvajalcu analitiki napovedovali za obdobje celotnega leta 2014, zdaj pa so ta mejnik dosegli že po šestih mesecih. Pozitivnega presenečenja nad odlično prodajo capturja niso skrivali niti pri Renaultu.

Captur je bil tudi med najzaslužnejšimi modeli za 14-odstotno rast Renaulta v tem obdobju, znotraj znamke so vozniki kupili le še več cliov.

Renault je moral zaradi povečanega povpraševanja tudi povečati proizvodnjo v tovarni v španskem Valladolidu. Enak ukrep so morali sprejeti tudi pri Peugeotu, kjer so napovedali 25-odstotno povečanje proizvodnje v tovarni v francoskem Mulhousu. Na Peugeotov model je namreč čakalo 120 tisoč kupcev.

Kupce prepričajo z višjimi stopnjami opreme, kar povečuje dobičke

Tako Renaultu kot Peugeotu svoja crossoverja večinoma uspe prodajati s precej visoko stopnjo opreme. Kupci tudi radi doplačajo za dvobarvno zunanjost, privoščijo si različne oblikovalske dodatke in večja platišča. Z avtomobilom lahko vozniki poudarijo svojo osebnost, višje cene pa vplivajo na večjo dobičkonosnost proizvajalcev.

To je tudi eden izmed razlogov, da se razred športnih terencev nezadržno širi. Samo na zadnjem avtomobilskem salonu v Parizu sta nova aduta predstavila Honda z modelom H-RV in Fiat z novim 500 X.

Fiatu naj bi čez dve leti uspelo letno prepričati okrog 60 tisoč kupcev, Honda pa s H-RV pričakuje približno polovico tega obsega.

Že prihodnje leto lahko v tem razredu pričakujemo tudi nov Hyundaiev model ix25, kmalu naj bi svoji vozili predstavili tudi pri Mazdi (že dalj časa napovedani CX-3) in Volkswagnu.

Francoske znamke kupujejo Francozi, nemške Nemci …

Pomemben dejavnik pri prodaji številnih modelov iz navedene prve deseterice je tudi nacionalna pripadnost. Tako sta Renault in Peugeot približno polovico capturjev oziroma 2008 prodala v Franciji, tudi Opel je četrtino mokk prodal v Nemčiji. Britanci na drugi strani radi vozijo nissana juka, ki ga izdelujejo v tamkajšnjem Sunderlandu.

Med majhnimi športnimi terenci za zdaj ni premium znamk. Izjema je le Audi, ki že ima model A1, čez dve leti pa bodo predstavili še model Q1.

Ne spreglejte