Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sobota,
13. 4. 2024,
11.36

Osveženo pred

2 tedna, 3 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,83

Natisni članek

Hrvaška svetovno prvenstvo reli Hyundai Craig Breen

Sobota, 13. 4. 2024, 11.36

2 tedna, 3 dni

Craig Breen

Craig Breen – leto dni po tragediji, ki je pretresla vse #foto

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,83
Craig Breen | Craig Breen se je smrtno ponesrečil pri 33 letih. | Foto Red Bull

Craig Breen se je smrtno ponesrečil pri 33 letih.

Foto: Red Bull

Pred enim letom se je blizu Zagreba med testiranjem smrtno ponesrečil tovarniški voznik Hyundaia Craig Breen in danes so se ob prvi obletnici tragedije nanj spomnili mnogi zvezdniki tega športa.

Del te lesene ograje je Breenu povzročil usodne poškodbe. | Foto: Gregor Pavšič Del te lesene ograje je Breenu povzročil usodne poškodbe. Foto: Gregor Pavšič Dober teden pred začetkom lanskega relija za svetovno prvenstvo na Hrvaškem se je pri vasici Lobor severno od Zagreba zgodila velika tragedija. Med testiranjem tovarniške ekipe Hyundaia je 13. aprila lani s ceste pri nizki hitrosti odneslo Craiga Breena, del lesene ograje pa je prebil stransko okno in ga zadel naravnost v glavo.

Dirkalniki razreda Rally1 so najhitrejše in tudi najbolj varne tovarniške specialke v zgodovini, toda po spletu nesrečnih okoliščin za Breena ni bilo pomoči. Mrtev je bil že na kraju nesreče, od koder so ga sicer še odpeljali v bolnišnico.

Prizorišče nesreče v lanskem letu, ko so mnogi ljubitelji relija obiskali ovinke pred vasico Lobor. | Foto: Gregor Pavšič Prizorišče nesreče v lanskem letu, ko so mnogi ljubitelji relija obiskali ovinke pred vasico Lobor. Foto: Gregor Pavšič

Spominska slovesnost in fotografiranje vseh lanskih udeležencev relija na Hrvaškem v spomin na Craiga Breena. | Foto: Red Bull Spominska slovesnost in fotografiranje vseh lanskih udeležencev relija na Hrvaškem v spomin na Craiga Breena. Foto: Red Bull

Tako kot lani bodo dirkalniki Hyundaia tudi letos obarvani v irske barve. | Foto: Red Bull Tako kot lani bodo dirkalniki Hyundaia tudi letos obarvani v irske barve. Foto: Red Bull Sprednje in stranski okni ostajajo potencialno šibka točka dirkalnikov

Leto dni pozneje se z vidika varnosti v tovarniških specialkah ni zgodilo nič revolucionarnega. Stranska okna ostajajo potencialno šibka varnostna točka teh avtomobilov, ki so sicer posadko v preteklosti uspešno zaščitila v izjemno spektakularnih nesrečah. Enako velja za vetrobransko steklo, skozi katerega se lahko v avtomobil zarinejo koli, drogovi, ostre veje in podobno.

Craig Breen, izjemno priljubljeni Irec, pri 33 letih lani žal ni imel te sreče. Breen je na svetovni oder relija zapeljal leta 2011, ko je zmagal v akademiji WRC (prehodnica mladinskega svetovnega prvenstva), leto pozneje je postal svetovni prvak SWRC (razred S2000). Na relijih za svetovno prvenstvo je bil devetkrat na zmagovalnih stopničkah, lani pred tragedijo na Hrvaškem je bil drugi na reliju po Švedski. Leta 2012 se je na reliju v Italiji smrtno ponesrečil že njegov takratni sovoznik Gareth Roberts, čigar družina je nato vztrajala, da mora Breen nadaljevati kariero enega najboljših voznikov relija na svetu.

Mnogi odzivi na prvo obletnico Breenove tragedije

Ob prvi obletnici tragedije se je nanj prek družbenih omrežij spomnilo veliko aktualnih in nekdanjih voznikov svetovnega prvenstva. Hyundai bo konec tedna na reliju za svetovno prvenstvo na Hrvaškem svoje tri dirkalnike obarval v irske barve, kar so storili že lansko leto. Reli na Hrvaškem bo potekal od petka do nedelje, zmago pa brani Elfyn Evans (Toyota).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ne spreglejte