Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
1. 7. 2019,
4.00

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,09

3

Natisni članek

car sharing Avant2Go Ljubljana

Ponedeljek, 1. 7. 2019, 4.00

4 leta, 9 mesecev

Tri leta sistema souporabe avtomobilov v Sloveniji

Ceneje od taksija, hitreje od avtobusa: točke nove mobilnosti v Ljubljani

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,09

3

Avant2go car sharing | Od junija leta 2016 do danes je sistem souporabe avtomobilov občutno zrasel tako po številu vozil kot tudi razpoložljivih lokacijah. | Foto Gregor Pavšič

Od junija leta 2016 do danes je sistem souporabe avtomobilov občutno zrasel tako po številu vozil kot tudi razpoložljivih lokacijah.

Foto: Gregor Pavšič

V Ljubljani je lahko prečkanje mesta hitrejše s kolesom kot mestnim avtobusom, vmesno stopnjo do precej dragih taksijev pa zdaj že tri leta (predvsem v Ljubljani) predstavlja sistem souporabe avtomobilov. Število vozil so v treh letih povečali s 33 na 200, skoraj potrojilo se je tudi število uradnih lokacij.

V zadnjih treh letih se je predvsem v Ljubljani (v manjši meri tudi v Kranju, Mariboru in Murski Soboti) kot ena izmed rešitev javnega prometa uveljavil sistem souporabe avtomobilov Avant2Go. Ta je vsaj v prestolnici postavil vmesno rešitev med cenejšim, a počasnejšim mestnim avtobusom ter na drugi strani dražjimi taksiji.

Floto vozil še naprej sestavljajo zgolj električni avtomobili. To so smart fortwo, smart forfour, renault zoe, nissan leaf prve generacije, volkswagen e-golf in BMW i3. | Foto: Gregor Pavšič Floto vozil še naprej sestavljajo zgolj električni avtomobili. To so smart fortwo, smart forfour, renault zoe, nissan leaf prve generacije, volkswagen e-golf in BMW i3. Foto: Gregor Pavšič Pred tremi leti 27, letos na 80 lokacijah že 200 avtomobilov

Sredi leta 2017 so na ljubljanske ulice prvič zapeljali električni avtomobili za delitev. Takrat jih je bilo 33, zdaj jih je že več kot 200. Število lokacij, kjer je mogoče avtomobile prek telefonske aplikacije prevzeti in vrniti, se je v treh letih povečalo z 12 na 80. Prav v tem mesecu bodo upravitelji sistema ob tretji obletnici delovanja odprli več novih lokacij, do konca poletja jih bo skupno že več kot sto.

Nekatere nove lokacije v Ljubljani:

Živalski vrt Ljubljana, Svetčeva ulica – Rožna dolina, Študentski domovi – Rožna dolina, Kolodvorska ulica – Center, Veselova ulica – Center, Park Špica – Prule, Španski borci – Moste, Proletarska cesta – Moste, Torkarjeva ulica – Jarše, Jarška cesta – Nove Jarše, Kavarna Lokus – Koseze, širitev na Celovški: nova lokacija čez obvoznico, nova lokacija na Dunajski blizu Plečnikovega stadiona ...

Primerjava razpoložljivih lokacij leta 2016 (levo) in letos. | Foto: Avant2Go Primerjava razpoložljivih lokacij leta 2016 (levo) in letos. Foto: Avant2Go

Dodatek javnemu prevozu: avte najemajo tako posamezniki kot podjetja

Po besedah upraviteljev sistema je mogoče iz triletne prakse razbrati več vzorcev uporabe. Na eni strani so podjetja, ki prek najemov optimizirajo svoje stroške mobilnosti, zmanjšujejo drago neizkoriščeno floto službenih vozil ali kombinirajo dnevni "sharing" s kratkoročnimi najemi in upravljanjem voznih parkov.

"Pri posameznikih je vzorcev še več. Imamo tiste, ki so prodali svoje vozilo in zdaj uporabljajo kombinacijo vsakodnevne souporabe ter kratkoročnih najemov za daljše poti, dopuste in podobno. Potem so tu gospodinjstva, ki so prodala večinoma neizkoriščen drugi avtomobil, ki pa je prav tako povzročal visoke fiksne stroške. Nato pa imamo še posameznike, ki ne želijo imeti bremena lastništva, želijo pa biti v vsakem hipu mobilni. Zelo priljubljene so tudi poti v središče Ljubljane in pa do letališča na Brniku," pravi Gašper Žvan, direktor družbe Avant Car, ki stoji za sistemom souporabe avtomobilov.

Katera je vaša najbolj priljubljena oblika javnega prevoza v Ljubljani?

  • najem kolesa Bicikelj
    44,84 %
    200 glasov
  • mestni avtobus
    21,75 %
    97 glasov
  • souporaba avtomobilov Avant2Go
    26,46 %
    118 glasov
  • taksi
    6,95 %
    31 glasov
Oddanih 446 glasov

Floto vozil bo popestrila tudi električna tesla model 3

Floto vozil še naprej sestavljajo zgolj električni avtomobili. To so smart fortwo, smart forfour, renault zoe, nissan leaf prve generacije, volkswagen e-golf in BMW i3. V floto bo vstopila tudi nova tesla 3, ki pa bo na voljo le za enodnevne najeme.

Sicer pa souporaba avtomobilov nakazuje trende v mednarodni avtomobilski industriji. Take sisteme so začeli po večjih mestih odpirati tudi največji proizvajalci. Moči sta na tem področju združila BMW in Daimler, zdaj je v Berlinu svoj "car sharing" odprl tudi Volkswagen.

V ponudbi enodnevnih najemov bodo tudi električne tesle 3. | Foto: Avant2Go V ponudbi enodnevnih najemov bodo tudi električne tesle 3. Foto: Avant2Go

V prihodnje tudi kombinacije souporabe in kratkoročnih najemov

Prodaja avtomobilov gre tudi v smer prodaje mobilnosti, in ne več le lastniških vozil, tudi upravitelji sistemov souporabe pa bodo poskušali s celovitimi rešitvami nadomeščati klasične lastniške avtomobile.

Take možnosti za Slovenijo obljublja tudi Žvan; to so predvsem znotraj določenih mesečnih paketov kombinacije souporabe (do največ enega dneva) in kratkoročnih najemov, ko bo imel potrebe po daljši vožnji oziroma večjem avtomobilu.

Primer stroškov najema za štiri električne avtomobile:

 

Dnevni najem/min.

Cena na km

Minimalni najem

Dnevni najem

Smart fortwo

0,05 EUR

0,20 EUR

3 EUR

39 EUR

Renault zoe

0,07 EUR

0,25 EUR

4 EUR

49 EUR

VW e-golf

0,08 EUR

0,28 EUR

4 EUR

59 EUR

BMW i3

0,10 EUR

0,30 EUR

5 EUR

69 EUR

pribitki za enosmerno vožnjo:

- Ljubljana-Kranj: 8 EUR
- Ljubljana-letališče: 5 EUR
 

Taksiji so dražji, mestni avtobusi počasnejši

V Ljubljani sicer pada število uporabnikov mestnega avtobusnega prometa. Cena prevoza je sicer ugodna, in sicer 1,3 evra za eno vožnjo (ta dovoljuje tudi en prestop avtobusa). Podobno kot pri vlakih na državni ravni pa je problematična njihova hitrost.

Dokaj hitro lahko z avtobusom potujemo z obrobja mesta proti središču, bistveno bolj zamudna pa so prečkanja mesta in vožnje v predmestja. Sredi dneva traja vožnja z avtobusom iz nakupovalnega središča BTC na vzhodu do Viča (Dolgi most) na zahodu mesta kar 40 minut.

Hitreje gre že s kolesom, še bistveno hitreje pa (kdor nima lastniškega avtomobila) s taksiji ali najetimi avtomobili. Vožnja v eno smer bi z najemom stala vsaj okrog štiri evre (smart fortwo), vožnja s taksijem pa bi bila na taki hipotetični relaciji približno dvakrat ali trikrat dražja (štartnina okrog 95 centov in okrog 90 centov na kilometer).

Minimalna cena najema je sicer odvisna od izbranega avtomobila in znaša vsaj od tri do pet evrov. Obračuna se na število prevoženih kilometrov in čas najema.

Ne spreglejte