Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jure Gregorčič

Torek,
7. 2. 2017,
16.50

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Citroën SUV Avtosalon Ženeva 2017

Torek, 7. 2. 2017, 16.50

6 let, 7 mesecev

Napoved koncepta

C-aircross concept: ko mali citroën C3 obišče fitnes ... #foto #video

Jure Gregorčič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Citroën C-aircross concept | Foto Citroën

Foto: Citroën

Francozi bodo na salon v Ženevo pripeljali precej drzen koncept C-aircross concept, ki napoveduje Citroënov vstop v svet majhnih športnih terencev. Ta mišičasti malček, ki v konceptni domišljiji zavzema zelo samozavestno držo in kar kriči z barvnimi kombinacijami, je nastal na osnovi novega C3. Če bo mali SUV obdržal vsaj nekaj elementov mišic koncepta C-aircross concept, bo pravi "možakarski" avtomobil.

Prva dama znamke pravi, da gre za izraz nove, drugačne vizije kompaktnega športnega terenca

Citroën C-aircross concept | Foto: Citroën Foto: Citroën "Konceptno vozilo C-aircross napoveduje nadaljnjo Citroënovo produktno ofenzivo v Evropi. Izdelano je v istem duhu kot novi C3 in izraža drugačno vizijo kompaktnih SUV, kipečo od varnosti in drznosti. Ta koncept tudi povsem uteleša ambicije programa Citroën advanced comfort s potniškim prostorom, ki poskrbi za dobro počutje," tega zelo atraktivnega malčka opisuje Linda Jackson, generalna direktorica znamke Citroën.

Oblikovalci ga poetično predstavljajo kot osvajalca mest in širnih prostranstev. Treba je priznati, da je res videti, kot da se bo prihodnji teden podal na lunarno misijo. Ni kaj, koncept pač mora pokazati drznost in resen napad na konkurenco, ki se vse hitreje dviga v rastočem segmentu športnih terencev vseh velikosti. Če bo obdržal vsaj del te svoje terenske možatosti, utegne postati član moške družbe in prijatelj marsikaterega dedca, ki je prepričan, da ne spada v majhen mestni avtomobil.

Majhen Citroënov SUV že kot kocept želi izstopati z izjemno barvitim in izrazitim oblikovanjem. S silhueto močno spominja na C3 in obljublja prostorno notranjost z željo po izraznosti visoke tehnologije. | Foto: Citroën Majhen Citroënov SUV že kot kocept želi izstopati z izjemno barvitim in izrazitim oblikovanjem. S silhueto močno spominja na C3 in obljublja prostorno notranjost z željo po izraznosti visoke tehnologije. Foto: Citroën

Borbeni videz in nasproti odpirajoča se vrata

Gre za C3 v podobi drznega urbanega športnega terenca.  | Foto: Citroën Gre za C3 v podobi drznega urbanega športnega terenca. Foto: Citroën Samo poglejte ga, kot da bi bil napadalec ameriškega nogometa. Borbeni videz krepi s svojim kratkim in visokim motornim pokrovom, zaščitenimi odbijači in obrobami blatnikov, ki so odeti v kamuflažni vojaški vzorec urbanega taktičnega delovanja. Svoje k podobi dodajo velika 18-palčna platišča in večja oddaljenost od tal. Kljub samozavestni drži njegov nos ni videti agresiven, prej simpatičen in tu mu C3 da največji pečat. Med posebnosti tega avtomobila spadajo tudi bočna vrata z nasprotnim odpiranjem, s katerimi želi Citroën poudariti udobje prostora ter vstopanja in izstopanja iz avtomobila z višjim sedežnim položajem. V notranjosti inženirji obljubljajo vse ključne gradnike in funkcije tehnoloških rešitev Citroën advanced comfort. Gre za nabor rešitev, ki služijo uporabnosti, na primer barvni prikazovalnik v višini oči, enokraki volanski obroč s poenostavljenimi upravljali, kamere za vzvratno preglednost (dve nadomeščata tudi bočna vzvratna ogledala) in indukcijsko, brezžično polnjenje pametnih telefonov.

V notranjosti pogled pritegne še en zanimivi element, poznan iz legendarnih modelov te znamke. Gre za sodobno interpretacijo enokrakega volana. Armaturno ploščo prekriva tkanina, v voznikovem vidnem polju pa je projekcijski prikazovalnik z zbranimi merilniki. Na sredino armaturne plošče so postavili 12-palčni zaslon, kot središče komunikacije in zabave. Pod njim je umeščena sredinska konzola, ki se razteza od sprednjih do zadnjih sedežev in vsebuje veliko uporabnih odlagalnih mest. | Foto: Citroën V notranjosti pogled pritegne še en zanimivi element, poznan iz legendarnih modelov te znamke. Gre za sodobno interpretacijo enokrakega volana. Armaturno ploščo prekriva tkanina, v voznikovem vidnem polju pa je projekcijski prikazovalnik z zbranimi merilniki. Na sredino armaturne plošče so postavili 12-palčni zaslon, kot središče komunikacije in zabave. Pod njim je umeščena sredinska konzola, ki se razteza od sprednjih do zadnjih sedežev in vsebuje veliko uporabnih odlagalnih mest. Foto: Citroën

Prek 12-palčnega osrednjega zaslona, krmiljenega na dotik, se dostopa do uporabniških funkcij. S povezanim navigacijskim 3D-sistemom Citroën connect nav s prepoznavanjem govora omogoča, da imajo med vožnjo vsi potniki dostop do različnih informacij. Vsak si lahko tudi nastavi svojo temperaturo klimatskega območja kabine, izbere glasbo po svoji želji ali si ogleda svoj film. Glede na želje zaslon ponuja več konfiguracij slike oziroma zaslona: razmerje 1/3-2/3 ali 2/3-1/3 oziroma prikaz čez celoten zaslon.

Oblikovalci trdijo, da ta koncept na urbano obvladljivih karoserijskih mejah - dolžina: 4,15 metra, širina: 1,74 metra, višina: 1,63 metra - ponuja precej prostora ter velike in udobne sedeže za štiričlansko posadko skupaj z voznikom.   | Foto: Citroën Oblikovalci trdijo, da ta koncept na urbano obvladljivih karoserijskih mejah - dolžina: 4,15 metra, širina: 1,74 metra, višina: 1,63 metra - ponuja precej prostora ter velike in udobne sedeže za štiričlansko posadko skupaj z voznikom. Foto: Citroën

Terenske sposobnosti omejene na stikalo grip control

Citroën C-aircross concept | Foto: Citroën Foto: Citroën S pogonskim sklopom je, kar zadeva teren, precej bolj skromen kot z videzom, ki spominja že skoraj na ekspedicijsko vozilo. Še vedno gre za urbanega avanturista, kar v praksi pomeni, da se družba iz mesta v njem odpravi na kakšen makadam proti goram ali na plažo. Je brez pogona 4x4, za prilagoditev vožnje po različnih podlagah pa poskrbi s stikalom grip control in njegovimi petimi voznimi programi: standard, pesek, neutrjen teren, sneg in izklopljen stabilizacijski pomočnik ESP. Gre torej za sistem za povečanje oprijema, ki smo ga že srečali v serijskih modelih koncerna PSA in ki deluje kot nadgradnja sistema za preprečevanje zdrsa koles v sodelovanju z nadzorno enoto sistema za nadzor stabilnosti vozila ESP. Tovrstna zasnova v slabih razmerah pod kolesi sicer pomaga pri oprijemu, a štirikolesnega pogona ne more nadomestiti.

Video: Pripravili so mu zanimivo videopredstavitev

Ne spreglejte