SiolNET. Avtomoto Novice
3,57

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bili smo v ZDA in sedeli v tesli 3 #foto

3,57

termometer

Tesla model 3 | Tesla je izdelala že več kot sto tisoč električnih modelov 3. | Foto: Gašper Pirman
Tesla je izdelala že več kot sto tisoč električnih modelov 3. Foto: Gašper Pirman

V ZDA smo sedli za volan nove tesle 3, trenutno najbolje prodajanega avtomobila v ZDA in prvega velikoserijskega električnega vozila. Preverili smo predvsem prve vtise notranjosti in osrednjega zaslona, ki upravlja skoraj ves avtomobil.

V prodajnem salonu v nakupovalnem središču sredi Atlante smo za nekaj deset minut sedli v enega najbolj pričakovanih avtomobilov v Evropi. Teslin model 3 je bil parkiran ob dveh večjih bratih, modelu S in X, vendar je večina ljudi v tistem času pogledovala ravno po najcenejšem izmed trojice.

Velik zaslon osupne in navduši z odzivnostjo

Začnimo kar pri voznikovem sedežu. Prvi vtis zaradi velikega 17-palčnega zaslona je osupljiv. Pomanjkanje števcev je nekaj novega, drugačnega, nadomesti jih projecirni zaslon. Po nekaj desetih sekundah nas je za volanom zmotila plastična obroba, oblečena v imitacijo lesa. Deluje resnično ceneno, nič kaj primerno v primerjavi s preostalo notranjosti, ki je vsaj na prvo žogo delovala zelo moderno.

Hitro smo se začeli igrati z ekranom. Seveda smo takoj preverili, ali je kot osrednja stvar, prek katere upravljamo praktično ves avtomobil, dovolj hiter in pregleden. Njegovo delovanje je res hitro, stvari na zaslonu razporejene logično, pomembne informacije zlahka vidne. V mirujočem testu lahko njegovo delovanje le pohvalimo.

Osrednji zaslon je zelo dobro odziven in resnično navduši. | Foto: Gašper Pirman Osrednji zaslon je zelo dobro odziven in resnično navduši. Foto: Gašper Pirman

Obljublja več kot 400 kilometrov dosega. | Foto: Gašper Pirman Obljublja več kot 400 kilometrov dosega. Foto: Gašper Pirman

Malo prostora za stopala

Potem smo sedli na zadnjo klop. Za voznikovim sedežem, ki smo si ga prej nastavili, je ostalo približno deset centimetrov za kolena. Prav tako je bilo dovolj prostora za glave. Nekoliko je zmotila majhna spodnja odprtina za noge. Z zgornjim delom obutve smo že zadevali v spodnji del sedeža. Zaradi tega je bilo vstopanje in izstopanje omejeno.

Celoten vtis je precej pozitiven, všeč nam je bilo delovanje ekrana, marsikoga pa bi lahko zmotila kakovost potniške kabine, ki ni na ravni evropskih tekmecev. To sicer velja tudi za modela S in X, a kljub temu se obe električni premium vozili prodajata zelo dobro tudi v Evropi. Tradicionalni proizvajalci zanju šele pripravljajo prve tekmece, model 3 jih neposredno sploh nima. Teslin avtomobil lahko v Evropi pričakujemo v začetku prihodnjega leta.

Tesla model 3 | Foto: Gašper Pirman Foto: Gašper Pirman Tesla 3 postavlja merila na področju minimalizma, nekateri materiali pa so precej ceneni. | Foto: Gašper Pirman Tesla 3 postavlja merila na področju minimalizma, nekateri materiali pa so precej ceneni. Foto: Gašper Pirman

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 13
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin