Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
7. 10. 2013,
11.11

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 7. 10. 2013, 11.11

6 let, 6 mesecev

Avtomobilski požar: kakšen gasilnik za klasično in električno vozilo?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Poudarek meseca požarne varnosti je aktivno in uspešno gašenje začetnih požarov. Katera vrsta gasilnikov, ki v avtomobil sodi kot komplet prve pomoči, je primera za vaš avtomobil?

S pravilnim odzivom lahko olajšamo delo gasilcem

Tako kot pri nesrečah in nudenju prve pomoči tudi pri požaru velja, da lahko prve naključne priče storijo veliko za njegovo omejitev. To velja tako za neposredne udeležence kot tudi mimoidoče. S pravilnim postopanjem in osnovnim razumevanjem zakonitosti širjenja ognja je mogoče olajšati delo gasilcem, ki na mesto požara ali nesreče ne morejo prispeti nemudoma.

Glede na sredstvo gašenja, ki vpliva tudi na onesnaženje objekta in ceno lahko v avtomobilu naslednje sisteme gasilnikov:

Gasilniki na prah: Najpogostejša izbira za osebni avtomobil. Osnovna kapaciteta sta dva kilograma prahu, njihova cena je od 20 do 40 evrov.

Gasilniki na vodno meglo: Zaradi šob, ki curek vode razpršijo, pustijo za seboj manj umazanije in na objektu gašenja povzročijo manj škode. Ta šoba razbije vodni curek na kapljice s premerom od 60 do 80 mikrometrov, takšna meglica pa ima do 1.670-krat večjo površino kot voda.

Njihova glavna ovira bo cena, saj stanejo dobrih 160 evrov, gašenje je tudi počasnejše kot pri uporabi prahu. Primerni so tudi za gašenje naprav pod električno napetostjo, torej tudi električnih in hibridnih avtomobilov.

S takim gasilnikom je dovoljeno doma gasiti tudi goreče kuhinjsko olje, namenjeni pa so predvsem gašenju v zaprtih prostorih.

Gasilniki na ogljikov dioksid: Tudi z njimi je mogoče gasiti električne naprave, namenjeni so predvsem gašenju tekočih snovi (alkohol, olja, masti ...)

Samodejni gasilniki: Delovati začnejo takoj ob prvem stiku z ognjem. Njihovo plastično ohišje je narejeno iz biološko razgradljivih materialov in vsebuje neškodljivo gasilsko tekočino. Cena takih aparatov je okrog 250 evrov.

Gasilniki na vodo Primerni predvsem za gašenje trdnih snovi, ne pa stvari pod napetostjo. Najpogosteje se ti gasilniki uporabljajo v stanovanjih.

Gasilniki za osebni avtomobil lahko rešijo življenja

Gasilne enote v Sloveniji so dobro izurjene za reševanje iz razbitin in opremljene tudi s čitalci kod QR, prek katerih Opel, Mercedes-Benz in MAN gasilcem omogočata hiter dostop do sheme rezanja posameznih modelov. V primeru požara v tunelu bo na pomoč priskočil tudi Rosenbauerjev gasilni orjak, toda profesionalne enote bodo imele v primeru ustreznega prvega odziva vpletenih večjo možnost za uspešno reševanje.

"Tako kot komplet prve pomoči, bi moral imeti vsak avtomobil tudi svoj gasilni aparat," pravi Jože Ložnar Kranjc, namestnik poveljnika ljubljanske gasilske brigade. Že ko smo julija poročali o prostovoljnem gasilcu Andreju Mraku, ki je s takim gasilnikom najprej razbil vetrobransko šipo kombija, nato pa še pogasil enega izmed avtomobilov v nesreči, smo poudarili smiselnost gasilnika v osebnem avtomobilu.

Zato ga v mesecu požarne varnosti priporočajo tudi gasilci. Najbolj primerni so dvokilogramski gasilniki na prah, ki stanejo le dobrih 20 evrov.

"Gasilni aparati so lahko tudi manjši, ki jih brez težav namestimo v avtomobil in jih imamo za vsak primer vedno s seboj. Začetni požar lahko dobro omejijo in pomagajo, da se položaj ne poslabša. V tistih prvih trenutkih je vsaka pomoč neprecenljiva. Vsak se bi moral le odločiti, ali bi imel aparat v prtljažniku ali pa raje kje bližje na dosegu roke," dodaja Ložnar Kranjc.

Ogenj na našo nepazljivost preti tudi doma

Požar pa nas ne more presenetiti le v avtomobilu, temveč tudi doma. Kaj hitro lahko zagori zaradi nepazljivosti pri kuhanju in kajenju, okvar električnih naprav, neprimerne uporabe sveč, nevzdrževanja kurilnih naprav in podobno.

Tako kot v avtomobilu imamo lahko gasilnike nameščene tudi doma. Gasilci za domačo uporabo svetujejo gasilnike na prah, vodo ali peno. Vendarle pa je treba paziti na pravilno uporabo, saj na primer gorečega olja ne smemo gasiti z vodo. To lahko pripelje do maščobne eksplozije. Ponev je bolje pokriti s pokrovko, vlažno bombažno krpo ali požarno odejo.

Še več nevarnosti za požar v gospodinjstvu nastane decembra, ki je mesec praznovanj, okraševanja domov in tudi uporabe pirotehničnih sredstev.

Ne spreglejte