Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sobota,
10. 4. 2021,
6.44

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36

2

Natisni članek

Toyota Akio Toyoda

Sobota, 10. 4. 2021, 6.44

3 leta

Akio Toyoda

Avtomobilska osebnost leta je ta karizmatični Japonec

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36

2

Akio Toyoda | Foto Toyota

Foto: Toyota

Akio Toyoda, karizmatični predsednik japonskega avtomobilskega proizvajalca, je dobil laskavo priznanje svetovne avtomobilske osebnosti leta 2021.

Akio Toyoda | Foto: Toyota Foto: Toyota Naziv od leta 2018 podeljuje žirija izbora Svetovni avtomobil leta in letos je čast pripadla predsedniku Toyote. Akio Toyoda je eden najbolj karizmatičnih predsednikov avtomobilskih znamk. "Ne smemo več izdelovati dolgočasnih avtomobilov," je že večkrat poudaril Japonec, ki službeno obleko rad zamenja tudi za dirkaški kombinezon in se sam odpravi na testiranja na najtežje steze na svetu. Žirija je izpostavila njegov pomen pri preoblikovanju družbe, uspešnemu poslovanju v času epidemije covid-19.

"Ima tudi ključno vlogo pri razvoju povezane, samodejne, deljene in električne vožnje CASE. Poleg tega se je izjemno zavzemal tudi za začetek gradnje vzorčnega mesta prihodnosti Woven City, ki je zasnovan na osnovi vodikovih tehnologij," so še zapisali v obrazložitvi.

Akio Toyoda Le Mans | Foto: Toyota Foto: Toyota Potomec ustanoviteljev enega največjih proizvajalcev avtomobilov

"V imenu vseh 360 tisoč zaposlenih bi se želel zahvaliti za to izjemno čast. Če mi ne zamerite, bi to nagrado nekoliko preimenoval, saj ne gre le za zame," je bil od razglasitvi skromen 64-letni Japonec.

Akio Tojoda je pravnuk ustanovitelja Toyota Automatic Loomworks Sakičija Tojode in vnuk Kiičira Tojode, ustanovitelja Toyota Motor Corporation. Akio Tojoda, ki je rojen leta 1956, se je Toyota Motor Corporation pridružil leta 1984, ko je na univerzi Keio diplomiral iz prava in na Babson College v ZDA opravil študij MBA. V korporaciji je deloval na številnih delovnih mestih na Japonskem in v tujini. Leta 2000 se je pridružil upravnemu odboru. Nekaj let je bil izvršni podpredsednik družbe, leta 2009 pa je postal predsednik in direktor Toyota Motor Corporation.

Ne spreglejte