Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Sreda,
21. 10. 2015,
7.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Trojane

Sreda, 21. 10. 2015, 7.41

8 let

Ali za merjenje povprečne hitrosti pri Trojanah res potrebujejo nove merilnike?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ker obstoječi merilniki ne omogočajo sektorske meritve povprečne hitrosti skozi predore pri Trojanah, je potrebno pridobiti certifikat za nove, poudarjata Dars in urad za meroslovje.

Merilniki v Evropi tipsko odobritev že imajo, v Sloveniji nanjo še čakajo

Že pred dnevi smo pisali o zapletih pri začetku sektorskega merjenja povprečne hitrosti skozi predore pri Trojanah v smeri od Maribora proti Ljubljani. Ker merilne naprave še vedno niso dobile zahtevanega certifikata urada za meroslovje – pilotski sistem so pri Darsu napovedali že 17. junija – policija ne more izvajati meritev, ki bi bile podlaga za izrekanje glob. Po štirih mesecih torej skozi Trojane povprečne hitrosti še ne merijo.

Dobavitelj testne opreme je ameriška družba 3M, skrbnik opreme pa je njena podružnica v Ljubljani. Sistem, ki je zdaj nameščen na avtocesti, ima tipsko odobritev v drugih državah EU, vendar je treba enak postopek izpeljati v Sloveniji.

Klasični stacionarni merilniki izračuna povprečne hitrosti ne omogočajo

Na uradu za meroslovje so nam potrdili, da obstoječi merilniki hitrosti na slovenskih avtocestah tovrstnega sektorskega merjenja hitrosti ne omogočajo. Obstoječi stacionarni merilniki hitrosti na avtocesti so izdelani po principu radarskih senzorjev, ki izmerijo trenutno hitrost vozila, ko prevozi neko določeno točko v vidnem polju radarske naprave.

Če bi na začetek in konec nekega odseka ceste postavili po en takšen radarski merilnik, bi kvečjemu lahko izmerili, kakšni sta bili trenutni hitrosti vozila na teh dveh točkah, o povprečni hitrosti na tem odseku pa ne bi mogli sklepati.

"Sekcijski merilnik je namenjen temu, da zazna čas vstopa vozila v sekcijo ceste oziroma čas izstopa istega vozila iz sekcije, nato pa iz znane dolžine odseka ceste izračuna povprečno hitrost tega vozila. V zdaj nameščenem sistemu ni radarskih senzorjev, vstop in izstop vozil zaznavajo kamere," razlagajo na Darsu.

Ne spreglejte