Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
2. 2. 2015,
9.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Boeing

Ponedeljek, 2. 2. 2015, 9.37

8 let

Air force one: ZDA pri Boeingu naročile novo letalo za svojega predsednika

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Urad ameriškega predsednika in Pentagon sta pri Boeingu naročila novo letalo air force one. Obamov naslednik bo dobil večji boeing 747-8, ki bo ostal leteča Bela hiša v malem.

Ameriški predsednik čaka na novo letalo, a Barack Obama ga ne bo dočakal

Uradno letalo ameriškega predsednika je dejansko leteča Bela hiša, saj na krovu združuje vsa taktično-komunikacijska orodja prvega moža ZDA za upravljanje države nad deset tisoč metri. Skoraj trideset let so ameriški predsedniki leteli s prilagojeno različico boeinga 747-200B, zdaj pa bodo pri Boeingu za predsednika in njegove sodelavce pripravili posebno različico večjega in energijsko učinkovitejšega boeinga 747-8.

Med resnimi kandidati za dobavitaelja naj bi bil tudi francoski Airbus s svojim elitnim štirimotornim A380, a prav podatek, da boeinge izdelujejo v ZDA, naj bi spet prevesil tehtnico na stran največjega ameriškega proizvajalca letal.

"Boeing 747-8 je edino letalo, izdelano v ZDA, ki je popolnoma prilagojeno in opremljeno ter ustreza našim standardom," so pri Pentagonu pojasnili v izjavi za javnost.

Za zdaj še ni znano, kdaj bo predsednikov urad dobil novo letalo. To naj bi se zgodilo šele čez tri ali celo štiri leta, ko pa Obama ne bo več prvi mož ZDA.

Samozadostni sistemi, udobje in učinkovitost potnikov ter številne skrivnosti

Letalo se uradno air force one imenuje le takrat, ko je na njem ameriški predsednik. Ta ima namreč na voljo še več letal. Zaradi zagotavljanja varnosti je letalo v marsičem samozadostno. Brez dolivanja goriva lahko preleti polovico sveta, gorivo lahko letalu dotočijo tudi v zraku in tako ima air force one teoretično neomejen dolet.

Predsednikov boeing ima vgrajen sistem za natovarjanje prtljage in stopnice za vhod oziroma izhod z letala, kar zmanjšuje varnostna tveganja.

Letalo je tudi zaščiteno pred elektromagnetnim udarom, na njem lahko shranijo do dva tisoč obrokov, sprejme pa lahko okrog sto ljudi. Na letalu ima predsednik popolno pisarno, konferenčno sobo in tudi manjšo telovadnico.

Predsednikovo letalo je bilo v preteklosti tudi del filmskih uspešnic. Podrobnosti letala so javnosti seveda skrite, v filmih, kot je bil Air Force One s Harrisonom Fordom v glavni vlogi, pa so pokazali tudi elemente letala, ki ne obstajajo. Letalo tako nima ploščadi za pobeg, na krovu prav tako ni padal za umik potnikov.

Ne spreglejte