SiolNET. Avtomoto Novice
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Afera z vozniškimi dovoljenji zastarala, 150 spornih voznikov ostalo na cesti?

0

termometer

150 voznikov, ki so pred leti potrdilo o vozniškem dovoljenju dobili kljub neopravljenemu izpitu, je dovoljenja obdržalo. Bo primer na sodišču zastaral?

"Po mojih podatkih je primer zastaral in ljudem niso odvzeli izpitov. To obžalujem, a to je stvar pravosodja. Šlo je za 150 potrdil, med katerimi je bilo veliko povratnikov. Vozniki, ki bi morali še enkrat opraviti izpit, so torej iskali krajšo pot," nam je včeraj povedal Igor Velov, direktor javne agencije za varnost v prometu (AVP).

Glede na odmevnost je danes svoje včerajšnje besede postavil pod vprašaj in nam pojasnil, da je bilo to njegovo predvidevanje in da zastaralnih rokov ni dodatno preveril. Tudi na ministrstvu za infrastrukturo so nam danes povedali, da natančne podatke o poteku procesa še zbirajo.

Policisti že leta 2013 opozorili, da lahko le opozorijo in ovadijo

"Po slovenskih cestah se bo še kar nekaj časa vozilo vsaj 150 voznikov, ki vozniškega izpita niso opravili v skladu s predpisanim zakonom. Z vprašljivim vozniškim znanjem in dejansko neveljavnim dokumentom se bodo tako mirno vozili mimo patrulj prometne policije," smo 14. novembra 2013 zapisali v članku s pomenljivim naslovom Kupujte vozniška dovoljenja še naprej, ni strahu, da bi vas odkrili.

Že takrat so namreč policisti, konkretno Dušan Florjančič iz kriminalistične policije na Generalni policijski upravi, poudarili, da policija ni pristojna za odvzem nedovoljenih vozniških dovoljenj. Policija je torej lahko le opozarjala in ovadila storilce pristojnemu državnemu tožilcu.

Potrdila so podpisovali na zalogo, uradnik je to zlorabil

Po besedah Velova so se kršitve dogajale od leta 2009 do leta 2011, ko so izpitni centri spadali še pod upravne enota. Afera je svoj policijski epilog dobila leta 2013, ko so bili centri že pod okriljem AVP. Osebe, ki so bile vpletene in zaposlene na AVP, so službo že izgubile.

Šlo je za en izpitni center v Ljubljani, kjer so se zlorabljala potrdila. Ta so bila natisnjena, čeprav izpit ni bil opravljen.

Predsednik AVP: Taka kršitev se danes ne more več zgoditi

"To se danes ne more več zgoditi. Če bi se, bi to takoj ugotovili še isti ali naslednji dan," zatrjuje Velov. "Skrbno imamo dorečeno, kdo ima pravico potrditi izpit, kateri dokumenti morajo biti na voljo. Takrat je imel nekdo podpisana potrdila na zalogo, da kandidati na njih niso čakali. En uradnik je to zlorabil. Danes se natančno ve, kdo je izpit potrdil, kdo se je s svojim geslom prijavil v sistem, katere dokumente je obkljukal. Vse to gre v register voznikov 2, ki je centralna baza," dodaja prvi mož prometne varnosti v Sloveniji, s katerim bomo obširnejši pogovor objavili jutri.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin