Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 9. 2014,
9.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 10. 9. 2014, 9.49

8 let

Znate pravilno napolniti prtljažnik, da prtljaga ne bo poletela po avtomobilu? (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Boste na dopust odpotovali z avtomobilom? Stres in časovna stiska teorijo pravilnega zlaganja tovora spremenita v nevarno prakso. Znate odgovorno napolniti prtljažnik?

Od namere do počivanja na ležalniku vas loči natovarjanje prtljažnika

Prijetnih 28 stopinj Celzija s slamnikom na glavi in osvežilno pijačo v roki je približek ideala, ki se mu v poletnih mesecih na takšen ali drugačen način približa večina izmed nas.

A preden očka najmlajši hčerki na plaži pomaga zgraditi prvi gradiček in preden mama sinu pred kolesarskim raziskovanjem kampa prvič nadene čelado, se vsaka družina, ki na dopust odpotuje z avtomobilom, sreča s svojevrstnim izzivom – natovarjanjem vozila, v katerem preprosto mora biti dovolj prostora. Tudi če ga ni. K stresu običajno prispeva tudi časovna stiska.

Oseba, ki se s praznim prtljažnikom pomeri v dvoboju ena na ena, bi morala biti s polnjenjem prazne luknje (v teoriji) vsako leto obremenjena manj. Avtomobili namreč iz generacije v generacijo tradicionalno rastejo in skupaj z njimi se povečuje tudi prostornina njihovih nahrbtnikov. Težava pa je, da vzporedno raste tudi človekova potreba po nujni in (pre)pogosto tudi malo manj nujni prtljagi. In včasih ne pomaga niti strešni kovček.

Večji kosi na dno, lažji na vrh. Napakam lahko sledijo poškodbe.

Pravila so preprosta in lahko razumljiva, do neke mere celo povezana zgolj z upoštevanjem zdrave pameti. Najtežji in največji kosi spadajo na dno, če dodatna oprema avtomobila, kot so mreže, kljukica ali celo razdelilne police, to omogoča, je tovor treba dodatno pričvrstiti. Manjši in lažji predmeti spadajo na vrh.

Če je prtljage preveč in je treba odstraniti polico prtljažnika, naj prtljaga ne presega višine naslonjal druge vrste, kabina in prtljažnik pa naj bosta ločena s ključnim pripomočkom – varnostno mrežo.

Ključnega pomena je, da na vrhu kupa prtljage počivajo zares lahki predmeti. Že nogometna žoga se ob zaviranju ali trku spremeni v nepredvidljivi leteči kos. Paket šestih velikih plastenk z vodo, na primer, pa pri kratkotrajni obremenitvi med nasilnim trkom (te sile zlahka za 80-krat presežejo gravitacijski pospešek 1G) poleti s težo več kot 700 kilogramov.

Kupujete novi avtomobil? Upoštevajte nosilnost strehe, potencial prtljažnika …

Če ste aktivna družina, ki veliko potuje, pri nakupu novega avtomobila upoštevajte svoj življenjski slog in potencial organiziranosti prtljažnika.

Razmislite o prevažanju dolgih predmetov – nekateri avtomobili, predvsem enoprostorci, križanci in nekateri karavani, ponujajo poklop sovozniškega sedeža in prevoz predmetov, dolgih do tri metre. V tem primeru mora biti vsebina primerno zapakirana, zavarovana in pričvrščena.

Upoštevajte vlečne kapacitete prtljažnika, nosilnost strehe in nosilnost vozila. Kavlji, mreže, dodatna odlagališča, osvetljenost, gumijaste podloge lahko znatno nadgradijo uporabnost prtljažnika.

Ne spreglejte