Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Sobota,
27. 10. 2018,
11.28

Osveženo pred

5 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,45

Natisni članek

zimska rekreacija avtomobil mraz zima

Sobota, 27. 10. 2018, 11.28

5 let, 4 mesece

V ledeno hladnih dneh nikar ne delajte teh 5 napak

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,45
zima cesta vožnja | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

V mrzlih dneh, ko temperature predvsem zjutraj padejo krepko pod ničlo, morajo biti voznice in vozniki še bolj kot ponavadi pozorni na to, da bo vožnja z njihovim avtomobilom varna in kar se da udobna.

"Veliko lahko naredimo že zvečer, preden se zjutraj usedemo v avtomobil. Očistimo lahko vsa stekla in jih pokrijemo s kakšno odejo, v avto pa damo še kakšno lopatko, če morda kje ostanemo v snegu. Zjutraj moramo s strgalom očistiti vsa stekla, tudi ogledala, na katera mnogi pozabijo," poudarja inštruktor varne vožnje Branimir Küzmič.

Tekočine za stekla ne smemo preveč razredčiti

Po njegovih besedah velikokrat pozabimo tudi na tekočino za stekla. Nekateri celo nalijejo kar vodo ali pa tekočino preveč razredčijo. Med vožnjo se bo, kot pravi Küzmič, tekočina sicer segrela in pritekla, a če je zunanja temperatura res nizka, bo na steklu v trenutku zmrznila in ne boste nič videli.

"Že zvečer lahko očistimo vsa stekla in jih pokrijemo s kakšno odejo, v avto pa damo še kakšno lopatko, če morda kje ostanemo v snegu," pravi Branimir Küzmič. | Foto: STA , "Že zvečer lahko očistimo vsa stekla in jih pokrijemo s kakšno odejo, v avto pa damo še kakšno lopatko, če morda kje ostanemo v snegu," pravi Branimir Küzmič. Foto: STA ,

Nikar ne zategujte ročne zavore

Posebej je opozoril na to, da v hladnih dneh ne smemo zategovati ročne zavore, saj lahko ta zamrzne, avta pa posledično ne moremo voziti. Lahko ga celo poškodujemo in si povzročimo velike stroške. Ta nevarnost obstaja predvsem pri starejših avtomobilih, medtem ko imajo novejši elektronske ročne zavore, pri katerih nevarnosti zamrznitve ni.

Bodite pozorni na kontrolne lučke

Glede hladilne tekočine je dejal, da moramo biti pozorni na kontrolne lučke, ki nas opozorijo, kdaj jo je treba doliti, zato posebno preverjanje ni potrebno. Tudi za njeno menjavo poskrbijo na rednih servisih.

Ključne napake, ki jih v mrzlih dneh počnejo vozniki:

- zategujejo ročno zavoro,
- pozabijo očistiti ogledala,
- pozabijo doliti tekočino za stekla ali pa jo preveč razredčijo,
- vozijo v debeli bundi,
- v avtu nimajo hrane, pijače in dodatnih odej.

V Družbi za avtoceste pa svetujejo:

AMZS je medtem na svoji spletni strani objavil naslednja opozorila:

- Debele bunde in plašči so nevarni, zato jih pred vožnjo slecite. V bundo oblečenega otroka varnostni pasovi ne morejo pravilno zadržati v otroškem sedežu, če se zgodi trk. Enako velja za odrasle potnike na avtomobilskih sedežih.

- Otrok ali drugih oseb, ki ne morejo ustrezno poskrbeti zase, nikoli ne smemo puščati samih v zaprtem parkiranem avtomobilu. Zlasti nevarno je, če otrok dlje časa miruje na mrazu.

- V avtu naj bo vedno kakšna plastenka vode ali, še boljše, termosteklenica s toplo pijačo in nekaj kalorično bogate hrane, saj je za vzdrževanje telesne temperature pomembna tudi energija.

- V vozilu je dobro imeti tople odeje in topla ter suha rezervna oblačila, vključno z vodoodpornimi rokavicami. 

- Priporočena temperatura v avtomobilu je 20 ali 21 stopinj Celzija. Višja temperatura lahko povzroči zaspanost in slabšo odzivnost.

 

Ne spreglejte