Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 1. 2008,
10.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 22. 1. 2008, 10.40

8 let

Položaj rok med vožnjo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Kako naj držimo volanski obroč? "Petnajst do treh" ali "deset do dveh", če si okoli obroča mislimo urno številčnico? Odgovor ponujajo nekateri proizvajalci vozil.

Volanski obroči na celi vrsti vozil so namreč opremljeni z dvema odebeljenima pa tudi ustrezno ugreznjenima "nastavkoma". Omenjene odebelitve, ki so pogosto oblikovane po blazinicah palcev, so najbližje položaju "deset do dveh".

S prsti moraš čutiti ...

Jo Weber, inštruktor tekmovalne tehnike vožnje, nas je na dirkališču Nordschleife pri Nurburgu učil: "Z blazinicama palcev, ki jih položite na volanski obroč, morate čutiti, kaj se dogaja med gumo in cestno podlago!" To je, kar se volana tiče. Preostale (recimo jim ESP) senzorje za spremljanje odklonov pri gibanju vozila mora imeti voznik v svoji zadnji plati. Palca znotraj volanskega obroča sicer v običajnem prometu nista tako nevarna kot pri terencih na razdrapanih brezpotjih. Prav gotovo pa položaj, ki ga poudarja Weber daje vozniku optimalne možnosti za pravilno ukrepanje.

Nikoli z roko znotraj obroča

To je način vrtenja volana, ki ga nikoli in nikdar ni učil noben inštruktor na svetu, pa vendar ga trmasto goji kakšna polovica voznikov in voznic. Kako neroden je ta način, vam lahko dokažejo v katerikoli šoli tehnike vožnje na drseči podlagi. Na primer na primeru prekrmarjenja, ko vam zadek odnese bočno. Potrebno je torej odvzemanje volana, roka voznika znotraj obroča pa je v silno neugodnem položaju za ustrezno ukrepanje!

Nikoli ležerno

Na potovanjih, ki lahko trajajo več ur, se vozniki radi udobno zleknemo, položimo levo roko na rob vrat ob steklu, desno na sredinski naslon, volanski obroč pa držimo kjerkoli z močjo za "pet dek". Vse lepo in prav, dokler je res vse lepo in prav. Ampak Aleksandru iz našega uredništva se je ponoči ob povratku iz Ženeve na avtocesti nastavil večji kos ledu, ki je v trenutku presekal gumo in poškodoval platišče. Ker je šlo za prednje levo kolo, je vozilo takoj močno sililo v levo. Aleksander je k sreči ves čas držal volanski obroč s primerno močjo in v pravilnem položaju rok, tako da je lahko takoj zasukal volan za pravi kot v desno in varno ustavil megana.

Priprava pred ovinkom

V položaju "deset do dveh" vztrajamo tudi med zavijanjem, seveda do tiste stopnje, ko je potrebno preprijemanje. Nasploh velja, da skozi ovinke vodimo vozilo z "zunanjo" roko, s katero dvigamo obroč. V levem ovinku na primer, vodimo volan z desno roko, ki jo moramo torej dvigovati. To nam daje med zavijanjem boljši občutek kot z levo roko, ki v tem primeru vleče navzdol, pa tudi vodenje je bolj natančno. Kadar se bližamo ostrejšemu ovinku, naj bo na primer spet v levo, lahko uporabimo majčkeno zvijačo - desno roko vnaprej pomaknemo nekoliko navzdol, ker bomo tako večji del ovinka izpeljali brez preprijemanja volana.

Ne spreglejte