Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
4. 12. 2017,
4.22

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,28

3

Natisni članek

odmrzovanje stekel avtomobil nasvet zima zimska rekreacija

Ponedeljek, 4. 12. 2017, 4.22

5 let, 5 mesecev

Mrzlo jutro in odmrzovanje stekel na avtu: kaj lahko storimo in česa ne?

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,28

3

Vsi smo se v mrzlem jutru znašli v položaju, ko se nam mudi v službo, stekla na avtomobilu pa so zamrznjena. Kako jih pravilno odmrzniti in s tem preprečiti dolgotrajne poškodbe stekla?

Na kakšen način se vi lotite te jutranje zagate? | Foto: Thinkstock Na kakšen način se vi lotite te jutranje zagate? Foto: Thinkstock

Mnogi zaženejo motor in medtem z ustreznim strgalom očistijo steklo. Toda delovanje motorja v prostem teku negativno vpliva na porabo goriva in s tem tudi na izpuste toplogrednih plinov. Številni pri roki nimajo strgala ali pa so preprosto preveč neučakani. Je iz vidika gospodarne skrbi za avtomobil na vetrobransko steklo smiselno naliti toplo ali celo vročo vodo ter s tem pospešiti taljenje ledu?

Tega v mrzlem jutru s steklom na avtu ne smemo početi

"Nikakor ne bi priporočali polivanja vode ali kakršnegakoli alkohola po steklu. Prav tako ne smemo uporabiti kombinacije brisalcev in škropljenja tekočine za čiščenja stekla. Paziti je treba na morebitne poškodbe stekla in se izogibati takojšnjemu gretju, prav tako pa tudi strganju ledu s kartico ali drugimi pripomočki, ki lahko poškodujejo stekla," je za Siol.net povedal Andrej Knez iz podjetja Carglass.

Za odmrzovanje stekel in čiščenje ledu svetujemo:

- če je le mogoče, avto pustimo pod nadstreškom ali v garaži,

- avto pokrijemo z zaščitno ponjavo, tako bo steklo skoraj v celoti ostalo čisto,

- zaženemo motor avta, vklopimo gretje in temperaturo postopno dvigujemo,

- z nepoškodovanim strgalom očistitimo stekla (paziti je treba na uničena strgala, ki lahko pustijo rise, pa tudi na morebitne gume na robovih, da jih pri strganju ne poškodujemo),

- zaženemo motor avta, vklopimo gretje in steklo poškropimo s sprejem za odmrzovanje,

- predhodno poškropimo s pršilom proti zmrzali, kar pa je cenovno dražje in ne deluje vedno.

Zakaj nastane "temperaturni šok" in kako vpliva na avtomobilsko steklo?

Ob neustrezni skrbi za led lahko na vetrobranskem steklu nastane tako imenovani temperaturni šok. Steklo je namreč prav tako material, ki se širi in krči. To so sicer majhni premiki, ki jih s prostim očesom ni mogoče zaznati. Temperaturni šok povzroči napetost v steklu in to lahko privede do poškodb. Polivanje z vročo vodo je problematično predvsem takrat, ko se na steklu že poškodbe. Teh morda s prostim očesom tudi ne opazimo. Temperaturni šok lahko povzroči pok ali nadaljnji pok stekla. Ker so steklo že predhodno temperaturno obdelali, polivanje na kakovost stekla ne vpliva.

Vetrobransko steklo je bolj trdno od preostalih na avtu

Pomembno je poznati razliko v občutljivosti med vetrobranskim, stranskimi in zadnjim avtomobilskim steklom. Vetrobransko steklo je zaradi varnostnih zahtev še dodatno zaščiteno. Zato je med dvema dvomilimetrskima plastema še dodatna plast folije. Po njeni zaslugi pet milimetrov debelo vetrobransko steklo ostane celo tudi ob hujših poškodbah. Steklo je v peči pod pritiskom tudi obdelano.

"Ravno nasprotno je z zadnjim in preostalimi stranskimi stekli. V večini so vsa ta stekla enoplastna in kaljena. S tem so tudi bolj ranljiva kot vetrobransko steklo in se ob morebitni poškodbi takoj sesujejo na tisoče drobcev. Pri nekaterih vozilih višjega cenovnega razreda so zadnje in preostala stranska stekla narejena enako kot vetrobransko steklo, torej so dvoplastna, vmes pa je folija, ki drži steklo trdno v celoti," dodaja Knez.

Vetrobransko steklo zagotavlja tretjino karoserijske trdnosti vozila

Kar 90 odstotkov razpok nastane iz manjše poškodbe. Toplotni šok na steklo nastane tako pozimi kot tudi poleti (uporaba klimatske naprave). Vse to povzroča "stres", steklo pa ima na poškodovanem delu 70 odstotkov manj trdnosti kot nepoškodovano steklo.

Vetrobransko steklo zagotavlja tretjino karoserijske trdnosti vozila. Ker je avto med vožnjo deležen številnih nenadnih sunkov (luknjasta cesta …), se vetrobransko steklo utrudi in izgublja svojo molekularno povezavo. Ob teh stresih se karoserija premika, vse to pa na poškodovanem delu povzroči napetost in steklo lahko poči.

 

Ne spreglejte