Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 8. 2022,
9.43

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Oglasno sporočilo

Natisni članek

Zdravnik svetuje kandida 12Media PR članek

Torek, 16. 8. 2022, 9.43

1 leto, 8 mesecev

Znaki, ki kažejo na to, da se vaše telo bori s kandido

Oglasno sporočilo
12media

Kandida je nenevarna kvasovka, ki se nahaja v prebavilih, prebavnem traktu, v sluznici ter na koži vsakega posameznika, pri ženskah pa je prisotna tudi v nožnici. Problematična nastane, ko se posameznikovo ravnovesje poruši v telesu in se začne nenadzorovano ter hitro širiti po črevesju ali celo prodre v krvni obtok – temu pravimo kandidaza ali kandidoza. Če je ne zdravimo, se zaradi širjenja glivic ter njihovih stranskih produktov lahko pojavijo številne zdravstvene nevšečnosti, med njimi tudi napad na organe ter celo nastanek rakavih tvorb in pojav avtoimunskih bolezni.

12media | Foto:

Razlogi za razrast kandide so:

  • zdravila, ki lahko porušijo črevesno floro (na primer antibiotiki),
  • jemanje kontracepcijskih tablet,
  • hormonsko neravnovesje,
  • zdravljenje hormonskih težav, predvsem pri ženskah, ki se jim v terapijo vključi estrogene,
  • slabe prehranjevalne navade,
  • prekomerno uživanje opojnih substanc,
  • uživanje drog,
  • stres,
  • sladkor in predelana živila,
  • težke kovine,
  • kemoterapija.

Niste prepričani, kaj se dogaja z vašim telesom, vas pestijo zdravstvene težave in potrebujete zdravniški nasvet? Zaupajte svoje težave zdravnikom pri Zdravnik svetuje na številki 01 237 33 66, ki vam bodo prisluhnili ter vam pomagali poiskati ustrezno rešitev.

Kakšni so simptomi? 

Težave s kandido se lahko na organizmu odražajo na številne različne načine in pri vsakem posamezniku drugače. Dva, ki trpita za isto boleznijo, ni nujno, da se spopadata z enakimi simptomi. Kandidaze nikoli ne sproži en sam dejavnik, vedno je prisotnih več sprožilcev, ki privedejo do širjenja kandide v telesu.

12media | Foto:

Najpogostejši simptomi so:

  1. občutek utrujenosti ter izčrpanosti
  2. neprijetnosti v prebavilih, ki se kažejo v obliki driske, zaprtosti ali napihnjenosti
  3. potreba po sladkorju
  4. težave s spominom in koncentracijo
  5. pojav avtoimunskih bolezni, najpogostejši sta ulcerozni kolitis in atopijski dermatitis
  6. bela in debela obloga na jeziku
  7. hladne roke in noge
  8. bolečine v sklepih
  9. psihične težave, kot so nihanje razpoloženja, depresija in anksioznost
  10.  pogosta vaginalna vnetja pri ženskah in povečana prostata pri moških

Imate zdravstvene težave in potrebujete nasvet zdravnika? Družinski zdravnik pri Zdravnik svetuje vam je na voljo vsak delovnik med 8. in 20. uro. Pomagamo vam na poti do zdravja še danes!

Nekaj napotkov, kako se znebiti kandidaze

Ko se pojavijo prvi simptomi, ki nakazujejo na boj telesa s kandidazo, se najprej odpovejte živilom, ki vsebujejo glukozo in/ali saharozo, treba se je odpovedati sladkim razvadam. Če se spopadate z večjimi ali "trdovratnejšimi" težavami, se odločite za strogo očiščevalno dieto, ki vključuje le surovo in na sopari kuhano zelenjavo, od začimb pa dieta dovoljuje le naravna zelišča, limonin sok in čisto olivno olje.

12media | Foto:

Treba se je odpovedati še škrobu, predelanim živilom ter kolikor se le da izogibati glutenu, sladilom, konzervirani hrani, svinjini in rdečemu mesu, alkoholu, kavi, sladkim ter energijskim pijačam. Dieta vključuje vso zelenjavo, ki ne vsebuje škroba, stročnice, piro, ajdo in kvinojo, ribe, jajca, fermentirane izdelke ter začimbe ekološkega izvora. Po nekajdnevnem postu začnite postopoma uvajati živila, na katere ste med dieto morali pozabiti.

12media | Foto:

Ne pozabite na probiotike

V času čiščenja telesa je priporočljivo jemanje probiotikov ali zeolita, ki vam lahko pomagajo pri obnovitvi črevesne flore, uravnavajo delovanje prebavnih procesov ter krepijo naravno odpornost.

Zdrav življenjski slog, tudi ko premagate kandido

Za organizem je najbolje, da se ohrani zdrav življenjski slog, poleg zdrave prehrane pa vključi tudi čim več gibanja ter športnih aktivnosti, saj telesna vadba povečuje raven kisika v telesu, kar je koristno v boju proti kandidazi. Ko bo poskrbljeno za ravnovesje, glivice ne bodo več povzročale težav.


 Naročnik oglasnega sporočila je 12Media, d. o. o.

Ne spreglejte