Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
25. 1. 2013,
8.19

Osveženo pred

5 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

kislo zelje zdravje

Petek, 25. 1. 2013, 8.19

5 let, 3 mesece

Zdravilnost kralja zimskih dni, zelja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zelje je bogato z minerali in vitamini, zaradi česar pozitivno vpliva na naše zdravje. Z razliko od svežega zelja, kislo odganja tudi glavobol po prekrokani noči.

Čeprav poznamo več vrst zelja, se ta glede na prehrambno uporabo in zdravilne učinkovine bistveno ne razlikuje. Nekaj razlik lahko zaznamo le med svežim in kislim zeljem.

Tako kot vsako sadje in zelenjava, ki sta že sami po sebi zdravi in vsebujeta veliko pomembnih mineralov in vitaminov, tudi zelje ni nobena izjema. Ima visoko biološko in nizko energijsko vrednost, poleg tega pa vsebuje vse pomembne učinkovine, ki jih telo potrebuje za normalno delovanje: kalij, železo, žveplo, baker, natrij, magnezij, vitamine sklopa A, B in C, vlaknine, folno kislino, tiamin …

Kralja zimskih dni lahko po vsebnosti vitamina C primerjamo celo z limono.

Njegovo zdravilno moč poznali že Rimljani Uživanje zelja nam tudi dandanes pomaga v boju proti raznim zdravstvenim težavam, kot so zimski prehladi, slabokrvnost, zaprtost, bronhitis, lajša pa tudi želodčne razjede ter pomirja in zmanjšuje stres. Blagodejno vpliva tudi na spolnost in žlezo ščitnico ter odpravlja nespečnost. Sok iz zelja deluje tudi diuretično, torej odvaja odvečno tekočino iz telesa, in znižuje raven sladkorja v krvi. Zelje tako na splošno krepi imunski sistem ter izboljšuje možganske sposobnosti in koncentracijo.

Raziskave so pokazale tudi, da deluje proti razvoju rakavih obolenj, predvsem učinkovit pa je kot preventiva proti razvoju raka na debelem črevesu in raka na prostati.

Zaradi velike vsebnosti vode in vlaknin daje kljub manjšemu številu kalorij občutek sitosti, zaradi česar je odlični sestavni del dietne prehrane. V zeljnih listih so tudi fitoncidi, snovi, ki blažijo vnetne procese, zato lahko zeljnati list za hitrejše okrevanje položimo na boleče mesto ali ga privijemo obenj.

S kislim zeljem v boj proti mačku Od svežega zelja se kislo bistveno ne razlikujejo, saj kisanje nekatere snovi doda, druge pa odvzame. Pravilno kisano zelje vsebuje mikroorganizme, ki v črevesju preprečujejo proces gnitja in pospešujejo izločanje strupenih snovi. Čeprav misel na uživanje kislega zelja po prekrokani noči ni nič kaj prijetna, pa ta zaradi svojih sestavim učinkovito odganja mačka.

Da sok iz svežega zelja ne izgubi najučinkovitejših zdravilnih snovi, ga ne smemo zamrzovati ali pogrevati. Iz zelja lahko pripravljamo tudi poparek proti vnetjem dihalnih poti.

Ne spreglejte