Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 11. 2013,
18.30

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

meso zelenjava ribe prehrana zdravje človek

Torek, 12. 11. 2013, 18.30

4 leta, 2 meseca

Vroča novost, ki buri duhove: paleolitska dieta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Potovanje do popolne postave se po novem začenja s skokom v preteklost. Paleolitska dieta je zadnji hit med dietami.

Paleolitska dieta naj bi vas po prepričanju njenih zagovornikov pripeljala do postave, kakršno si želite. Ali če vam je ljubše bolj opisno izražanje, po njej ne boste več videti kot Asterixov prijatelj Obelix, ampak kot Conan Barbar. Jasno?

Program paleolitske diete moderne sledilce kamene dobe usmerja k prehrani, ki so jo jedli jamski ljudje, tudi pripravljeni na njihov način. V praksi to pomeni, da meso, zelenjava, ribe in oreščki nikoli več ne bodo kuhani, temveč surovi. Obenem naj bi po paleolitski dieti popolnoma opustili tudi vse tisto, kar takrat ni obstajalo, tako da pozabite na sladoled, kolo, pokovko in instant kavo. Zagovorniki paleolitske diete trdijo, da je naše telo genetsko najbolj pripravljeno na prebavo in presnovo hrane, ki so jo jedli naši davni predniki, saj se ljudje v zadnjih tisočletjih naj ne bi ravno preveč razvijali. Prehranjevanje, kot ga vidimo v risanki Kremenčkovi, je zato kot nalašč za nas, obenem pa naj bi na takšen način zmanjšali možnost za pojav sladkorne bolezni, astme in osteoporoze. Seveda so to bolezni, ki jih pred nekaj tisoč leti niso poznali in jih razumemo kot bolezni moderne dobe.

Kaj pa dokazi? Leta 2009 izvedena študija je dokazala, da je paleolitska dieta ljudem, ki so jih testirali, uravnala krvni pritisk, povečala se jim je raven dobrega holesterola, vsi sodelujoči v študiji pa so izgubili veliko odvečnih kilogramov. A strokovnjaki kljub temu niso povsem prepričani, da je paleolitska dieta resnično prava odločitev. Jasno je, da boste od desetih pločevink kole imeli povišan sladkor v krvi, a je trditi, da se nismo prilagodili tolikšni količini predelane hrane, morda vseeno prepogumno. Najmanj predelana hrana je bila dokazano velik pozitivni dejavnik za količino vnesenega vitamina D, a paleolitska dieta iz prehrane med drugim izloča tudi fižol, ki je izvrsten vir beljakovin in vlaknin.

Ne spreglejte