Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
2. 4. 2016,
0.00

Osveženo pred

2 meseca

Vsebino omogoča Zepter

Video: Dean Gostimirovič

Natisni članek

Zepter advertorial

Sobota, 2. 4. 2016, 0.00

2 meseca

VIDEO: Hrana za dojenčke in starše

Vsebino omogoča Zepter

Video: Dean Gostimirovič

Zepter, recept | Foto Tina Boh

Foto: Tina Boh

Največja dilema vseh novopečenih staršev: kaj pripraviti za kosilo, da bo primerno tako za dojenčka kot za odrasle? Jani ima popolno in čisto preprosto rešitev.

Jani Jugovic se je pred kratkim tudi sam znašel v kuharsko-starševski dilemi: kako pripraviti zdrav obrok za dojenčka, ki se pripravlja na odraslo hrano. Iskal je zanimive okuse, predvsem pa preproste rešitve: predstavil nam bo način, da bodo tako dojenček kot ostali družinski člani pojedli obrok, ki bo okusen in zdrav.

Obilo zelenjave in vitaminov

Domači vrtovi bodo kmalu bogati z neprecenljivimi vrtninami, uporabimo jih pametno, predvsem ko imamo v mislih obrok za dojenčka.

Jani je želel, da bi njegova zelenjava obdržala čim več hranljivih snovi, zato jo je skuhal v pari – brez dodatka soli.

Posebnost njegove priprave jedi je kuhanje v stolpičih – s posodo Zepter je to otročje lahko. Sproti je dodajal sestavine v posode in sita. Vsa hrana se je kuhala na pari, samo na enem ognjišču. Hrana je bila zelo hitro pripravljena, pri tem pa je privarčeval veliko energije.

Zepter | Foto: Z vrhunsko posodo Zepter je kuhanje postalo bolj preprosto, predvsem pa bolj zdravo in pisano.

Zepter omogoča kuhanje na pari in v stolpičih – samo pri enem obroku lahko naredite pomemben korak k bolj zdravemu življenjskemu slogu.

Kuhanje na pari, brez dodajanje vode je prava odločitev: vaša hrana bo imela lepši videz, barve bodo bolj izrazite, predvsem pa vas bodo presenetili izrazitejši okusi. Na pari pripravljen obrok je bolj zdrav, saj se v sestavinah ohranijo hranilne biološke vrednosti.

 

Ne kuhajte dvojnih obrokov

Ko boste svojemu dojenčku začeli uvajati gosto hrano, si ne zapletajte življenja s tem, da boste kuhali dvojno – otoku svojo kašico, vam pa svoj obrok. Vse prepogosto se namreč starši zapletejo v zanko in se kar naenkrat pri vsakem kosilu znajdejo sredi kuharskega kaosa. Vse kar je primerno za dojenčke, je tudi za vas. Brez soli in nezdravih maščob – to je zakonitost zdravega življenjskega sloga, ki ji morate slediti tudi odrasli. Prilagoditi se morate samo pri strukturi jedi in pri dodajanju mlečnih izdelkov.

Zepter, recept | Foto: Tina Boh Foto: Tina Boh

Jani je tako svoje okusno in sveže kosilo razdelil na dva dela – v prvem, za dojenčka, je dodal samo pretlačeno hrano in narezan losos, namesto kravjega mleka je uporabil kar materino. Za odrasle je pustil malo več cele zelenjave, postregel je tudi cel file lososa.

Rezultat je bil vrhunski obrok, ki je bil poln okusov, predvsem pa dragocenih vitaminov in mineralov, ki so ključnega pomena za zdrav razvoj dojenčka.

 

Dr. Janja Klinčar, univ. dipl. inž. živilske tehnologije | Foto: Dr. Janja Klinčar, univ. dipl. inž. živilske tehnologije "Recept je zelo enostaven, a s prehranskega vidika zelo bogat, " je Janijevo kosilo pohvalila Janja Klinčar, Zepterjeva svetovalka za zdrav življenjski slog in svetlobno terapijo Bioptron.

"Prednost tega recepta je, da je jed hitro pripravljena in okusna ter primerna tudi za dojenčke, ki smo jim na jedilnik že uvedli meso. Obilica raznolike zelenjave poskrbi, da okus ribe ne prevlada in izzove odpora pri uvajanju novega okusa na jedilnik dojenčka. "

Janja Klinčar je zelo navdušena tudi nad Janijevo odločitev, da je v jedilnik namesto mesa vključil losos: "Ribe so lahko prebavljive in so bogat vir beljakovin z visoko biološko vrednostjo, vitaminov skupine B in številnih mineralov, zato si vsekakor zaslužijo, da so na jedilniku vsaj enkrat tedensko. Statistika porabe rib v Sloveniji je kar zaskrbljujoča, saj smo krepko pod evropskim povprečjem. Torej, popestrimo naše jedilnike z ribami!"

 

Zepter, recept | Foto: Tina Boh Foto: Tina Boh Janijev "baby" losos, ki ga obožujejo tudi starši

Sestavine:

250 g fileja lososa

3 krompirji

1 dcl mleka  (za otroke lahko dodamo dojeno mleko)

1 korenje

1 koleraba

1 bučka

3 listi blitve

1 JŽ olivnega olja

Postopek:

Krompir, korenje, zeleno in kolerabo olupimo in zrežemo na kocke ter postavimo v lonec, na vrhu položimo na štiri dele narezano bučko in pokrijemo z cedilom za kuhanje na pari. Na cedilo položimo lososa in pokrijemo ter kuhamo na zmerni jakosti 15minut. Odkrijemo in položimo na vrhu še eno cedilo, na katero položimo očiščeno blitvo. Pokrijemo in kuhamo še 5 minut. Vso zelenjavo razen blitve in polovico bučk pretlačimo skozi cedilo, dodamo mleko in olivno olje ter naredimo pire. Blitvo nasekljamo in dodamo pireju. Za  otroka postrežemo zelenjavni pire z 50g nasekljanega lososa, za odraslo osebo pa postrežemo ob pireju, lososa in preostale bučke.

Best Buy | Foto: Slovenski potrošniki so izbrali Zepter

 

Zepter je edina posoda na trgu, narejena iz superiornega jekla 316L, ki omogoča kuhanje brez vode in pečenje brez maščobe.

Ne spreglejte