Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
28. 10. 2017,
19.35

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,30

1

Natisni članek

Vesna Tišler Sušnik Ljubljanski maraton The Biggest Loser Slovenija

Sobota, 28. 10. 2017, 19.35

6 let, 4 mesece

Ljudje z navdihom

Vesna Tišler Sušnik, mama petih otrok, ki se (spet) zaveda: Najprej je treba poskrbeti zase

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,30

1

Vesna Tišler Sušnik | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

44-letna Vesna Tišler Sušnik je mama petih otrok - najstarejši ima 19, najmlajši pa sedem let -, žena, ljubiteljska pevka, predvsem pa ženska z zgodbo, ki dokazuje, da stavki, kot so "ne zmorem, ne znam, ne gre" in podobni, nimajo kaj iskati v besednjaku ljudi, ki si želijo napredka. S 100,1 kilograma je s športom in upoštevanjem zakonitosti zdrave prehrane tehtnico pripeljala do 75 kilogramov.

Tudi udeleženci šova The Biggest Loser Slovenija izgubljajo kilograme. Oddaja je na sporedu od torka do petka na Planet TV ob 21.10, ne spreglejte pa niti komentatorske oddaje Od težaka do junaka.

Slaba volja, slabo počutje in črnoglede misli so jo pestili že dalj časa. Vsega je bilo preveč, pravi, največ pa nezadovoljstva s sabo. Na 18. rojstni dan najstarejšega sina se je Vesna Tišler Sušnik odločila, da je čas za spremembo. Temeljito spremembo. "Takrat sem pojedla še zadnji kos torte," je povedala in hitro dodala: "Saj tortice so bile še na jedilniku, a tiste presne in samo za nagrado po treningu."

Ko je tehtnica pokazala več kot sto kilogramov, se je zgrozila. V letu in pol jih kaže 25 manj. | Foto: Ana Kovač Ko je tehtnica pokazala več kot sto kilogramov, se je zgrozila. V letu in pol jih kaže 25 manj. Foto: Ana Kovač

Utišala je občutke o nesposobnosti, nekoristnosti in neustvarjalnosti

Priznava, da se je včasih večkrat smilila sama sebi, da se je počutila nekoristno, neustvarjalno in nesposobno. "Kar naprej sem se počutila krivo za težave drugih, to pa vodi v samouničevanje. Iz leta v leto je bilo slabše, šlo je za življenje skozi rutino in razdajanje drugim, pri tem pa sem pozabila na ključno stvar, na samo sebe.

No, zdaj je tega konec. Zdaj vem, da če sama ne bom naredila spremembe pri sebi, spremembe ne bo. In pika. Če sama ne bom nosila nasmeha, ga ne bom mogla zvabiti niti pri drugih. Najprej se moram posvetiti sebi," poudarja Tržičanka, s katero smo se srečali na Joštu, vzpetini nad Kranjem, ki je zdaj večkrat njena trenažna destinacija.

Ne namerava se vračati v stare tirnice in k starim življenjskim navadam. Takrat je bila čokolada zdravilo za žalost ter občutke nespodobnosti, neustvarjalnosti in nezadovoljstva. | Foto: Osebni arhiv Ne namerava se vračati v stare tirnice in k starim življenjskim navadam. Takrat je bila čokolada zdravilo za žalost ter občutke nespodobnosti, neustvarjalnosti in nezadovoljstva. Foto: Osebni arhiv

Poleg uvedba športa in zdrave prehrane je marsikaj morala izločiti, tudi negativne misli. "Bolje je, da odsevam svetlobo in pozitivnost in to privlačim nase, kot pa da druge krivim za svoje težave, se smilim sama sebi ali se ukvarjam s tem, da bom rešila ves svet.

Tudi o tem sem namreč razmišljala, načrtovala sem, da bi odprla misijon in pomagala otrokom v stiski. Zdaj raje razmišljam o tem, kako okrepiti odnose v družini, da se bomo imeli še raje, da bomo na razlike gledali pozitivno ter da bomo dopustili vsakemu otroku svoje mišljenje in jim ne vsiljevali svojega mnenja."

Vesna Tišler Sušnik | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač Vesna, ki je po izobrazbi učiteljica praktičnega pouka in je velika ljubiteljica tujih jezikov, a je žal brez službe, si je v procesu telesne in duševne preobrazbe želela vrniti nasmeh, kakršen jo je krasil pri 18 letih.

"Pri 25 letih se je čas zame ustavil. Svoje življenje sem si želela nazaj. Zakaj? Ker mislim, da otroci potrebujejo srečno mamico, tako, ki se bo pripravljena umiriti, poiskati rešitev, si vzeti čas za otroke, v prvi vrsti pa tudi čas zase, ne pa živčno razvalino, ki vpije in za napake krivi druge."

"Pri 25 letih se je čas zame ustavil. Svoje življenje sem si želela nazaj." | Foto: Ana Kovač "Pri 25 letih se je čas zame ustavil. Svoje življenje sem si želela nazaj." Foto: Ana Kovač

Z danes na jutri

Odločitev je uresničila z danes na jutri. Ni čakala na nov mesec, teden ali leto. Svoj cilj, na katerega je vplivala tudi trimestna številka (100,1 kilograma) na tehtnici, je začela uresničevati naslednje jutro. Ne z dietami, kot se je boja s kilogrami lotevala v preteklosti.

"V preteklosti sem šla v želji po izgubi kilogramov tudi v take skrajnosti, da sem lahko oblekla otroške hlače. Izpuščala sem obroke, pila premalo vode in podobno, zdaj vem, da sem pretiravala. V srednji šoli sem imela na primer samo tri tople obroke na teden, skoraj stradala sem telo, zdaj pa jem večkrat po malo in ne čutim lakote. Pomembno je, da pazim, kdaj in kaj jem. Predvsem je na mojem jedilniku veliko zelenjave in beljakovin ter čim manj ogljikovih hidratov," je povedala. "Vem, da moram toliko kalorij, kot jih vnesem v telo, s treningom tudi izločiti iz telesa."

Hrana je lahko všečna tudi za oko, ne samo za želodec. S krožnikom, ki spominja na prijazen obraz (desno spodaj), je zmagala v nagradni igri, ki ji je prinesla prehransko svetovanje, meritve in mesec dni tekaškega tečaja pri trenerju in motivatorju Klemenu Dolencu. | Foto: Osebni arhiv Hrana je lahko všečna tudi za oko, ne samo za želodec. S krožnikom, ki spominja na prijazen obraz (desno spodaj), je zmagala v nagradni igri, ki ji je prinesla prehransko svetovanje, meritve in mesec dni tekaškega tečaja pri trenerju in motivatorju Klemenu Dolencu. Foto: Osebni arhiv

Vesna Tišler Sušnik | Foto: Osebni arhiv Foto: Osebni arhiv

Usoden nagrajeni krožnik

Enega prvih korakov na poti k napredku je dosegla, zanimivo, z nagradno igro. "Na nagradni natečaj za dm tek sem poslala fotografijo krožnika s hrano, sestavljenega na duhovit način, in bila izbrana.

Za nagrado sem dobila prehransko obravnavo z oceno sestave telesa pri Denis Mlakar Mastnak in dr. Nadi Rotovnik Kozjek ter mesec dni tekaškega treninga s Klemnom Dolencem, ki ga moram javno pohvaliti. Prava dobričina! Velik razlog za to, da danes tečem z nasmehom (Dolenc je avtor tekaškega projekta Pet tekov za pet nasmehov, op. a.), je prav on."



"Rešitev so narava, pogovor, dejavnosti. Za boljše počutje ne potrebujemo zdravil." | Foto: Ana Kovač "Rešitev so narava, pogovor, dejavnosti. Za boljše počutje ne potrebujemo zdravil." Foto: Ana Kovač

Brez zdravil iz črne luknje

S svojimi aktivnostmi je želela tudi bližnjim pokazati, da je tam, kjer je volja, tudi pot. Svoji sestri je na primer skušala dokazati, da lahko iz črne luknje zleze brez pomoči zdravil. "Za pomiritev živcev in slabe volje ne potrebujemo zdravil, niti čokolade. Ta v mojem primeru ni rešila ničesar, samo poslabšala je moje težave. Vnos kalorij je bil prevelik in ni mi jih uspelo porabiti. Raje sem samo sedela in jokala. To ni rešitev. Rešitev so narava, pogovor, dejavnosti." Svoj prav je skušala dokazati tudi možu, ki se mu želi tudi javno zahvaliti za vso podporo na njeni poti preobrazbe.

Podpora sočloveka

"Večkrat se ob tem zamislim tudi nad usodami ljudi, ki zaradi različnih težav ne morejo teči, ne morejo uživati v pogledu na modro nebo, niti slišati … Takrat je dobro, da imaš sočloveka, ki ti to lahko vsaj opiše in približa vsa ta občutenja. Večkrat, ko tečem in sem že hudo utrujena, si mislim, kakšen privilegij imam, da lahko počnem, kar počnem. Bodrim se, da ne smem omagati. Kako težko je šele tistim, ki tega niti poskusiti ne morejo? Številni invalidi, kot je na primer Darko Đurić, so mi v res velik navdih in moja velika motivacija."

"Večkrat, ko tečem in sem že hudo utrujena, si mislim, kakšen privilegij imam, da lahko počnem, kar počnem. Bodrim se, da ne smem omagati. Kako težko je šele tistim, ki tega niti poskusiti ne morejo? Številni invalidi, kot je na primer Darko Đurić, so mi v res velik navdih in moja velika motivacija." | Foto: Ana Kovač "Večkrat, ko tečem in sem že hudo utrujena, si mislim, kakšen privilegij imam, da lahko počnem, kar počnem. Bodrim se, da ne smem omagati. Kako težko je šele tistim, ki tega niti poskusiti ne morejo? Številni invalidi, kot je na primer Darko Đurić, so mi v res velik navdih in moja velika motivacija." Foto: Ana Kovač

Namesto čokolade se nagradi z visokointenzivno vadbo

Danes se namesto s čokolado nagrajuje z visokointenzivnim treningom. "Še najbolj so mi všeč skupinske vadbe. Ko vztrajaš z drugimi in veš, da je vse skupaj vredno vsake kapljice znoja." Na teden ima štiri treninge – od aerobike mix, pilatesa do visokointenzivne vadbe, poje pa tudi v pevskem zboru Ignacij Hladnik v Tržiču. "Za dušo pojem in treniram," doda.

S hčerjo Katjo in z vsemi štirimi sinovi se je septembra letos udeležila družinskega Triglav teka, sama pa je tekla še na 10 km. Cela družina je tekla tudi na Županovem teku v Kranju. Drugi sin Dominik je osvojil nagrado za tretje mesto. | Foto: Osebni arhiv S hčerjo Katjo in z vsemi štirimi sinovi se je septembra letos udeležila družinskega Triglav teka, sama pa je tekla še na 10 km. Cela družina je tekla tudi na Županovem teku v Kranju. Drugi sin Dominik je osvojil nagrado za tretje mesto. Foto: Osebni arhiv "Kaj pa vi jeste doma?"

Veliko vlogo sta pri njeni preobrazbi odigrala tudi osebni trener Marko Bukovnik, s katerim je mesec dni trenirala petkrat tedensko ("Naučil me je pravilno dihati in izvajati vaje, kilogreami pa so se kar topili."), in Miha Geršič iz Popolne postave. Ves čas sledi tudi njegovim nasvetom, pri tem pa so se ji pridružili tudi trije od petih otrok.

"Otroci so videli, kaj delam – telovadila sem v domači dnevni sobi –, in ugotovili, da to prinaša rezultate. Prvi pravi učinek sem dosegla po štirih mesecih. Takrat so me ljudje začeli spraševati, s čim se pri nas doma prehranjujemo in kaj počnem, da sem videti precej drugače kot ponavadi. Takšna vprašanja dobivam še danes, kadar me kdo sreča po dolgem času. Z veseljem povem, da sem povsem spremenila prehrano in da pazim na vnos kalorij.

Kolikor kalorij zaužije, toliko jih mora "pokuriti"

Če sem toliko in toliko pojedla, moram toliko tudi pokuriti. Ne smem prej spat. Nikakor pa ne stradam. Danes imam pet obrokov na dan, pri tem pa pazim, kaj vnesem v telo. Vem, da je ena bela žemljica enako, kot če bi pojedla sladico. Bela moka je predelana moka in ti ne da energije, ravno obratno, poleg tega te naredi nesrečnega. Danes vem, da telo ogljikove hidrate spremeni v maščobne celice, ki jih ne moreš odpraviti, če jih ne izločiš s fizično aktivnostjo."

Za zajtrk si običajno privošči zrnati sir z jagodičevjem in vejico peteršilja. "Vse lahko pripravimo tako, da bo tudi za oči mamljivo," svetuje. Uživa veliko beljakovin in zelenjave, najraje surove, če jo je treba prekuhati, jo kuha čim krajši čas. "Čudi me, kako nasitna je ta hrana. Na primer zrnati sir in chia semena pred treningom. Že tri žlice so dovolj."

"Včasih sem imela ogromno ciljev, danes imam enega ali dva in na ta dva sem povsem osredotočena." | Foto: Ana Kovač "Včasih sem imela ogromno ciljev, danes imam enega ali dva in na ta dva sem povsem osredotočena." Foto: Ana Kovač

Ob preobilici ciljev se izgublja fokus

Pravi, da je včasih imela ogromno ciljev. Danes je njihovo število zreducirala na največ enega ali dva.

"Rada bi izgubila še 15 kilogramov, da pridem do teže 60 kilogramov, rada pa bi tudi zmotivirala ljudi, ki mislijo, da so se znašli na koncu poti, in nimajo razumevajočega okolja. Ne, ni konec in vedno velja vztrajati. Naj še enkrat ponovim, ne moremo spreminjati drugih, lahko pa spremenimo sami sebe in svoj pogled na svet. To lahko dosežemo samo tako, da se vprašamo, kaj si želimo, ob tem pa nikoli ne rečemo: 'Nimam časa, tega ne zmorem, ne da se mi …' Teh stavkov se izogibam."

Če najde še sanjsko službo, povezano z delom z ljudmi, tudi kot motivatorka, bo na konju.

V nedeljo jo boste srečali na štartu ljubljanskega maratona. Tekla bo na razdalji 21 kilometrov.

Ne spreglejte